Știrea zilei
Procesul lui Țurcanu s-a încheiat la audieri de martori cu soacra ex-președintelui și un fost deputat

Ultimii doi martori care au fost audiați în lungul proces în care este judecat Florin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean, împreună cu socrul său, Aristomel Anușca, a ajuns la final cu al treilea judecător.

Procesul, pe final

 

Cel mai probabil în luna ianuarie a anului 2020 instanța se va pronunța în acest dosar care s-a lungit extrem de mult din cauza pensionării a doi judecători.

 

Ultimul termen din 2019 a avut loc în 5 decembrie, de la ora 10:00 când la Tribunalul Botoșani au ajuns Liliana Anușca, a doua soție a lui Aristomel Anușca și Verginel Gireadă, fost deputat și primar al comunei Mihai Eminescu.

 

Mama – soacră mai mult a încurcat

 

Prima audiată a fost soția lui Aristomel Anușca. De meserie confecționeră, ea s-a contrazis în declarații de mai multe ori.

 

Judecătorul i-a adus la cunoștință faptul că poate refuza audierea ca martor, fiindcă este soția unuia dintre inculpați însă Liliana Anușca a insistat să depună mărturie moivând faptul „că știe” multe lucruri.

 

La început a povestit cum a devenit a doua soție a socrului lui Florin Țurcanu, în 2008 după ce prima căsătorie s-a finalizat cu decesul primei partenere de viață. Și cum încă de pe atunci Aristomel Anușca avea foarte mulți bani, din economii, de la fosta soție, de la fosta soacră dar și din activitatea sa ca maistru confecționer, în calitate de croitor dar și din mici afaceri cu produse din Polonia.

 

La începutul căsniciei, Aristomel Anușca i-a expus planurile sale de viitor și anume să cumpere un teren pe care să construiască o casă unde să se retragă la bătrânețe. Terenul găsit l-a achiziționat de la o familie din Iași unde au mers împreună pentru perfectarea actelor, în calitate de proprietari.

 

Iar de aici, declarațiile Lilianei Anușca s-au complicat în sensul în care a spus în fața instanței că a ajuns la terenul pe care era co-proprietar de mai multe ori dar nu a intrat niciodată să vadă cum arată construcțiile, preferând să rămână în mașină. Tot în mașină a rămas și când s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor, deși teoretic acolo ar fi trebuit să se retragă la bătrânețe, așa cum a arătat la începutul declarației.

 

„Când ieșeam de la serviciu eu mergeam la fața locului însă nu ieșeam niciodată din mașină. Nu m-am implicat deloc în efectuarea lucrărilor și nu știu cine s-a ocupat de obținerea documentelor”,

Liliana Anușca, soția lui Aristomel Anușca

 

Iar la următoarele întrebări, despre firma care a construit clădirile, suprafața terenului, descrierea construcțiilor, utilitatea celor trei clădiri, sau sume cheltuite, a arătat că nu știe nimic. A spus în schimb că sumele pentru investiție au provenit de la soțul ei, de la copii, adică Florin și Roxana Țurcanu din banii de la nuntă, de la o bunică care a locuit acolo, de la fosta soție a lui Aristomel Anușca și nu în ultimul rând de la Florea Țurcanu, decedat între timp.

 

În prezent a arătat că locuiește la apartament în oraș pentru că este încă tânără și merge la serviciu iar soțul său abia a ieșit la pensie. Iar în casa de pe Aleea Pajiștii locuiesc copiii, pe care se pare că nu i-a vizitat totuși niciodată pentru că întrebată cine stă în cea de-a doua clădire a declarat că nu știe. Și că nu a intrat niciodată acolo.

 

Verginel Gireadă, rezervat în instanță

Fostul deputat Verginel Gireadă a fost martorul care a încheiat practic audierile din acest dosar. După ce a depus jurământul, el a arătat instanței că-i cunoaște pe toți cei implicați, cu Florin Țurcanu fiind prieten de aproximativ 20 de ani iar pe socrul său l-a cunoscut în urmă cu 9 ani.

 

Și prin 2013 auzise că Florin Țurcanu, președintele CJ pe atunci și soția sa, fostul deputat Roxana Anușca și-ar dori o casă.

 

„Știu că au început cu o anexă gospodărească cu beci și un foișor. Am fost acolo”,

a spus printre altele Verginel Gireadă

 

A arătat totuși că în ultimii doi ani relațiile de prietenie s-au mai răcit, astfel că între timp nu știe unde mai locuiește familia Țurcanu.

 

Revenind la trecut, respectiv anul 2013, Verginel Gireadă a spus că a fost consultat de Florin Țurcanu în privința unei firme specializată pe construcții civile și i-ar fi făcut vreo trei recomandări, printre care și Marcel Bârsan.

 

Și că ar fi fost de față la câteva discuții între cei doi, însă pe mai multe subiecte, nu doar pe casă, respectiv politică sau administrație. Și că detaliile despre lucrările la casă și plăți au fost strict între cei doi, Florin Țurcanu și Marcel Bârsan, el nefiind martor la așa ceva.

 

Întrebat dacă omul de afaceri din Roma i-a cerut vreodată, în prezența sa, vreun serviciu lui Florin Țurcanu, în schimbul lucrărilor la casă, Verginel Gireadă a declarat că nu s-a întâmplat niciodată o astfel de situație, dimpotrivă fostul președinte al CJ era foarte atent la discuții având calitatea de șef al județului și știindu-se monitorizat, astfel că nu și-ar fi permis niciodată să facă astfel de promisiuni.

 

Judecătorul a schimbat încadrarea juridică

 

La precedentul termen procurorul DNA a șocat printr-o solicitare privind schimbarea încadrării juridice pentru Florin Țurcanu și Aristomel Anușca, de la trafic de influență în formă continuată la forma simplă a infracțiunii. La fel și pentru spălarea de bani.

 

La termenul din 5 decembrie, judecătorul a fost de acord cu solicitarea și a schimbat încadrarea juridică.

loading...
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Război și pe Eminescu! Revista de tradiție dedicată poetului nepereche, cu finanțarea tăiată după mai bine de un deceniu, în urma unor reclamații (ne)cunoscute
Frustrări sau eșecuri personale. Ori neputința atingerii unui anumit nivel de știință și cunoștință. Sau ignoranța. Sunt câteva dintre motivele pentru care anul acesta, subit și cu explicații puține din partea celor care ar trebui să le ofere, finanțarea pentru Revista Hyperion – Caiete botoșănene a fost sistată.
Noul director de la ”Apă” a revenit în companie alături de consilierul personal: Măsuri chiar chirurgicale pentru redresarea financiară
Biroul de director general al societății Nova Apaserv a fost ocupat de câteva zile de Liviu Ștefan. Este persoana care a primit votul majorității din Consiliul de Administrație, cu largă susținere social-democrată.
Elevii botoșăneni și martirii despre care manualele nu le vorbesc: ”Este o problemă cu învățământul și cu modul în care este predată istoria la școală” - VIDEO&GALERIE FOTO
În ziua Înălțării Domnului, pe 10 iunie 2021, zeci de elevi fost premiați pentru lucrările înscrise în competiția ”Sfinții închisorilor”, un concurs devenit deja tradiție în orașul care se află pe harta neagră a fostelor pușcării comuniste.
Locul SECRET de la Botoșani unde femeile bătute sunt cazate gratuit, cele mai multe REFUZĂ: Nu vreau o viață independentăFOTOGALERIE
Anual sunt sute de botoșănence bătute de soți, iubiți sau chiar de copii. Multe dintre ele însă nu cer ajutorul specialiștilor și se complac în bătăi și umilințe. La Botoșani există chiar și o locuință pentru victimele violenței domestice, însă este ocolită.
Misterele bolii: Botoșani e pe penultimul loc din țară la vaccinare, dar totuși nu mai avem aproape deloc cazuri noi
Ne confruntăm la Botoșani cu o situație paradoxală, dacă ținem cont de cifre: deși de săptămâni bune județul nostru ocupă penultimul loc din România ca procent al populației vaccinate, noile cazuri sunt pe cale de dispariție.  
Un liberal a devenit director la instituția care nu a avut conducere mai bine de jumătate de an
Timp de șapte luni o instituție de la Botoșani nu a avut director. A fost organizat concurs, iar începând de luni, 7 iunie 2021, Agenția Teritorială Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) Botoșani are în sfârșit o nouă conducere.
Se pregătește scoaterea la concurs a postului de director pe care de patru ani se perindă doar interimari: E loc pentru toată lumea
Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde ”am constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Interviurile HotNews LIVE.
Cinci agenți de la ”Rutieră” ridicați de DNA revin în Poliție
O parte a polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost ridicați la mijlocul săptămânii de procurorii anticorupție își vor relua activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
ȘASE ani de la tragedia care a lăsat doi copii orfani, amânări peste amânări la proces
Doi soți au murit într-un cumplit accident care a avut loc pe 6 iunie 2015 în „intersecția morții” de la Orășeni Deal. Au trecut exact șase ani și procesul încă este pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Loading...
Se termină mandatul directorului de la ”Apă”, nepotul unui primar PSD pregătit pentru post: 2 milioane de euro în joc
Cele patru luni de interimat ale lui Gabriel Cîrlan în fruntea companiei de apă și canalizare a județului se termină în prima decadă a acestei luni, iar informațiile privind înlocuirea sa au circulat chiar înaintea ședinței consiliului de administrație din luna mai.
”Privighetoare” la Poliția Rutieră? Cinci agenți ridicați de DNA s-au pensionat înaintea descinderii și a adoptării legii prin care polițiștii corupți nu mai primesc pensie de serviciu
”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Polițiști ieșiți ”mascați” din sediul de la ”Rutieră”: telefoane, înscrisuri de la etiloteste și hard disk-uri de la radar, ridicate de procurori - VIDEO & GALERIE FOTO
De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Prefectul schimbă foaia: Directorii puși la treabă cu un raport „cheie”, posturile libere și reclamațiile împotriva funcționarilor se spun la toată lumea – DOCUMENT        
Directorii mai multor instituții deconcentrate de la Botoșani vor avea de făcut raportări trimestriale pentru Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a pus la dispoziție și un model-cadru, dorința fiind să se pună accent pe eficiență și indicatori de performanță. Iar statisticile cu cifre mulțumitoare pe care șefii le scot în evidență ori de câte ori au ocazia să fie lăsate pe un plan secund.
CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!
Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.
Loading...
Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii
Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor
Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.
Apeluri peste apeluri pentru vaccinare, maratoane unul după altul, dar la Botoșani prefectul, șefa CJ și primarul NU s-au imunizat
Conferințe de presă, acțiuni maraton din mașină, din corturi, în fața Prefecturii sau cu intrare gratuită la muzeu. Apeluri la conștientizarea importanței vaccinului. Discursuri peste discursuri.
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO
”Astăzi s-a stins un luceafăr de pe cerul vieții noastre”. Acestea au fost cuvintele rostite de preotul Ionuț Apetrei la finalul slujbei de înmormântare care a avut loc marți la Biserica Sfântul Ilie din Dealu Mare, acel cartier-sat de la intrarea în Dorohoi dinspre Botoșani.
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
Primarul botoșănean care își pierde mandatul la opt luni de la alegerile locale stă să plece din Primărie.
Tragedie: Fiul patronilor de la Popas Cucorăni a decedat într-un accident rutier
Fiul administratorilor de la Popas Cucorăni a decedat duminică dimineață într-un cumplit accident rutier.
o insiruire de minciuni si falsuri de la niste indivizi care abia isi duceau traiul de azi pe maine. bine ca a fost condamnat bîrsan.
10 decembrie 2019, 09:59
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.1 o C
Dorohoi
23.0 o C
Bucecea
22.4 o C
Darabani
21.7 o C
Saveni
23.5 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.