Știrea zilei
Procesul lui Țurcanu s-a încheiat la audieri de martori cu soacra ex-președintelui și un fost deputat

Ultimii doi martori care au fost audiați în lungul proces în care este judecat Florin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean, împreună cu socrul său, Aristomel Anușca, a ajuns la final cu al treilea judecător.

Procesul, pe final

 

Cel mai probabil în luna ianuarie a anului 2020 instanța se va pronunța în acest dosar care s-a lungit extrem de mult din cauza pensionării a doi judecători.

 

Ultimul termen din 2019 a avut loc în 5 decembrie, de la ora 10:00 când la Tribunalul Botoșani au ajuns Liliana Anușca, a doua soție a lui Aristomel Anușca și Verginel Gireadă, fost deputat și primar al comunei Mihai Eminescu.

 

Mama – soacră mai mult a încurcat

 

Prima audiată a fost soția lui Aristomel Anușca. De meserie confecționeră, ea s-a contrazis în declarații de mai multe ori.

 

Judecătorul i-a adus la cunoștință faptul că poate refuza audierea ca martor, fiindcă este soția unuia dintre inculpați însă Liliana Anușca a insistat să depună mărturie moivând faptul „că știe” multe lucruri.

 

La început a povestit cum a devenit a doua soție a socrului lui Florin Țurcanu, în 2008 după ce prima căsătorie s-a finalizat cu decesul primei partenere de viață. Și cum încă de pe atunci Aristomel Anușca avea foarte mulți bani, din economii, de la fosta soție, de la fosta soacră dar și din activitatea sa ca maistru confecționer, în calitate de croitor dar și din mici afaceri cu produse din Polonia.

 

La începutul căsniciei, Aristomel Anușca i-a expus planurile sale de viitor și anume să cumpere un teren pe care să construiască o casă unde să se retragă la bătrânețe. Terenul găsit l-a achiziționat de la o familie din Iași unde au mers împreună pentru perfectarea actelor, în calitate de proprietari.

 

Iar de aici, declarațiile Lilianei Anușca s-au complicat în sensul în care a spus în fața instanței că a ajuns la terenul pe care era co-proprietar de mai multe ori dar nu a intrat niciodată să vadă cum arată construcțiile, preferând să rămână în mașină. Tot în mașină a rămas și când s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor, deși teoretic acolo ar fi trebuit să se retragă la bătrânețe, așa cum a arătat la începutul declarației.

 

„Când ieșeam de la serviciu eu mergeam la fața locului însă nu ieșeam niciodată din mașină. Nu m-am implicat deloc în efectuarea lucrărilor și nu știu cine s-a ocupat de obținerea documentelor”,

Liliana Anușca, soția lui Aristomel Anușca

 

Iar la următoarele întrebări, despre firma care a construit clădirile, suprafața terenului, descrierea construcțiilor, utilitatea celor trei clădiri, sau sume cheltuite, a arătat că nu știe nimic. A spus în schimb că sumele pentru investiție au provenit de la soțul ei, de la copii, adică Florin și Roxana Țurcanu din banii de la nuntă, de la o bunică care a locuit acolo, de la fosta soție a lui Aristomel Anușca și nu în ultimul rând de la Florea Țurcanu, decedat între timp.

 

În prezent a arătat că locuiește la apartament în oraș pentru că este încă tânără și merge la serviciu iar soțul său abia a ieșit la pensie. Iar în casa de pe Aleea Pajiștii locuiesc copiii, pe care se pare că nu i-a vizitat totuși niciodată pentru că întrebată cine stă în cea de-a doua clădire a declarat că nu știe. Și că nu a intrat niciodată acolo.

 

Verginel Gireadă, rezervat în instanță

Fostul deputat Verginel Gireadă a fost martorul care a încheiat practic audierile din acest dosar. După ce a depus jurământul, el a arătat instanței că-i cunoaște pe toți cei implicați, cu Florin Țurcanu fiind prieten de aproximativ 20 de ani iar pe socrul său l-a cunoscut în urmă cu 9 ani.

 

Și prin 2013 auzise că Florin Țurcanu, președintele CJ pe atunci și soția sa, fostul deputat Roxana Anușca și-ar dori o casă.

 

„Știu că au început cu o anexă gospodărească cu beci și un foișor. Am fost acolo”,

a spus printre altele Verginel Gireadă

 

A arătat totuși că în ultimii doi ani relațiile de prietenie s-au mai răcit, astfel că între timp nu știe unde mai locuiește familia Țurcanu.

 

Revenind la trecut, respectiv anul 2013, Verginel Gireadă a spus că a fost consultat de Florin Țurcanu în privința unei firme specializată pe construcții civile și i-ar fi făcut vreo trei recomandări, printre care și Marcel Bârsan.

 

Și că ar fi fost de față la câteva discuții între cei doi, însă pe mai multe subiecte, nu doar pe casă, respectiv politică sau administrație. Și că detaliile despre lucrările la casă și plăți au fost strict între cei doi, Florin Țurcanu și Marcel Bârsan, el nefiind martor la așa ceva.

 

Întrebat dacă omul de afaceri din Roma i-a cerut vreodată, în prezența sa, vreun serviciu lui Florin Țurcanu, în schimbul lucrărilor la casă, Verginel Gireadă a declarat că nu s-a întâmplat niciodată o astfel de situație, dimpotrivă fostul președinte al CJ era foarte atent la discuții având calitatea de șef al județului și știindu-se monitorizat, astfel că nu și-ar fi permis niciodată să facă astfel de promisiuni.

 

Judecătorul a schimbat încadrarea juridică

 

La precedentul termen procurorul DNA a șocat printr-o solicitare privind schimbarea încadrării juridice pentru Florin Țurcanu și Aristomel Anușca, de la trafic de influență în formă continuată la forma simplă a infracțiunii. La fel și pentru spălarea de bani.

 

La termenul din 5 decembrie, judecătorul a fost de acord cu solicitarea și a schimbat încadrarea juridică.

loading...
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Trei de la municipiu, doi directori de spitale, o avocată prin alianță și oameni din toate zonele județului – LISTA PNL pentru CJ
Marți seară, pe lângă lista de candidați la Consiliul Local, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat-o și pe cea pentru Consiliul Județean.
Mai există așa ceva: Un director la stat a renunțat la o leafă de peste 3.000 de euro ca să meargă în privat
Într-o perioadă în care locurile de muncă scoase la concurs de instituții adună uneori și peste zece candidați pentru un singur post, există cel puțin un caz în care un bugetar, care pe deasupra mai ocupa și funcția de director, a demisionat pentru a se angaja în privat.
Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Loading...
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Loading...
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
o insiruire de minciuni si falsuri de la niste indivizi care abia isi duceau traiul de azi pe maine. bine ca a fost condamnat bîrsan.
10 decembrie 2019, 09:59
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 `Sunt şapte suflete, cinci copii şi părinţii. Nu îşi doresc mare lucru, să aibă încălţări şi mâncare. Lucruri normale pentru orice copil, pentru ei sunt la acest moment dorinţe. Trăiesc cu toţii din alocaţiile ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8347 lei
USD
Dolarul SUA
4.1033 lei
CHF
Francul elveţian
4.4909 lei
GBP
Lira sterlină
5.3722 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8668 lei
XAU
Gramul de aur
262.6798 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4021 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9441 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0852 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1845 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.