Știrea zilei
PSD-ul mumifiat de-o femeie în CINCI ani de zile, PNL-ul împins de partidele mici spre victorie – PREZIDENȚIALE 2019 în oglindă cu PREZIDENȚIALE 2014

În urmă cu cinci ani de zile, votanții de la Botoșani, dar și din țară, s-au mobilizat să iasă la vot din fața televizoarelor. Pe fondul unei revolte generale față de cum erau tratați frații români din Diaspora, care au stat la cozi kilometrice degeaba, cei din țară au ieșit masiv și au votat candidatul opoziției.

Așa se face, că la nivelul județului Botoșani cel puțin, în turul doi de alegeri prezența a fost de 57,47%, față de 43,87%, cât s-a înregistrat anul acesta.

 

209.003 botoșăneni au votat atunci, față de 161.277 votanți, câți au trecut acum pe la urne.

 

O diferență de 47.726 de alegători din județul Botoșani.

 

Ponta vs Iohannis

 

În 2014, candidatul PSD a fost Victor Ponta, iar al PNL, Klaus Iohannis.

 

La Botoșani, în turul 1 Ponta câștiga alegerile cu 55,59% față de Iohannis, care a avut 22.09%, iar în turul 2, PSD obținea 62,72% față de PNL, care a avut un procent de 37,28%.

 

În 2019, candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a avut la Botoșani 34,16%, iar Klaus Iohannis 31,06% la primul tur, respectiv 50,2% PNL și 49,8% PSD, în turul doi.

 

Prima victorie din istoria recentă a PNL-ului.

 

Dăncilă vs Iohannis

 

La numărul de voturi înregistrate la nivelul județului Botoșani se poate observa o cădere uriașă a social-democraților care au pierdut în cinci ani de zile aproape 50.500 de voturi. Exemplificând, candidatul Victor Ponta aduna în turul doi, în 2014, un număr de 129.182 voturi, față de doar 78.712 adunate de Viorica Dăncilă în turul doi la prezidențialele din 2019.

 

Posibil ca PSD să fi pierdut între timp din încrederea chiar și a propriilor susținători, dezamăgiți fie de politica dusă de partid, fie de candidatul desemnat să se bată pentru președinția României. Viorica Dăncilă, probabil cel mai contestat și atacat politician, după fostul lider, controversatul Liviu Dragnea.

 

Este posibil și ca înfrângerea PSD-ului la alegerile prezidențiale din 2019 să nu fi fost atât de devastatoare dacă altul ar fi fost candidatul desemnat pentru a-l înfrunta pe Klaus Iohannis.

 

Cât despre PNL, este pentru prima dată în trei decenii când liberalii își adjudecă victoria la nivel județean iar PSD –ul pierde alegerile.

 

La mustață, s-ar putea spune. Pentru că, între turul 1 și turul 2, Klaus Iohannis a avut în plus un număr de 32.728 de voturi, iar Viorica Dăncilă a avut un surplus de 27.415 de voturi

Rezultatele directe, arată la Botoșani o diferența de doar 690 de voturi între cei doi candidați. 

 

Iohannis a adunat 46.674 voturi în primul tur și 79.402 în cel de-al doilea.

Dăncilă a adunat 51.297 voturi în primul tur și 78.712 în cel de-al doilea.

 

Fiecare și-a atras diferența de voturi de la celelalte partide ale căror candidați au ieșit din schemă în turul 1. PSD se poate să fi adus voturi de la cei 18.702 care l-au votat pe Mircea Diaconu în primul tur. Dintre aceștia, a tras probabil și PNL-ul o parte.

 

PNL a avut susținerea celor de la USR, ALDE sau PMP.

 

Per total, între cei doi candidați s-a văzut o diferență de 5.313 voturi la nivelul județului Botoșani.

 

Un alt lucru de remarcat este faptul că, la Botoșani, în 5 ani de zile, Klaus Iohannis a crescut cu doar 2.643 de voturi, de la 79.402 voturi în 2019 la 76.759 de voturi în 2014. 

 

Iar PSD-ul, dacă nu s-ar fi „sinucis” cu Viorica Dăncilă, încă ar fi fost de neînvins. 

 

loading...
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni

 

Cartierul cu VIP-uri al Botoșaniului lăsat fără apă șase zile în două săptămâni pe vremuri de caniculă extremă
Și nu doar acest cartier. Mii de botoșăneni au fost afectați de cascada de avarii înregistrată în ultimele două săptămâni.
După ce au primit normă de hrană pentru zilele de lucru, polițiștii locali de la Botoșani vor bani de mâncare și când stau în concediu medical
În acest sens au deschis un proces pentru a obține norma de hrană pe perioada în care se află în repaus medical. Acțiunea este asumată de Sindicatul Șoimul, reprezentativ pentru polițiștii locali, împotriva instituției Poliția Locală Botoșani.
Unde sunt izoletele care au băgat spaima în botoșăneni? Achiziționate pentru Ebola, folosite pentru cinci oameni – UNDE sunt acum
De fapt a fost o singură izoletă folosită în primăvara anului 2020 pentru primii pacienți care au contactat virusul cu origini chinezești. Însă impresia generală era pe atunci că sunt mai multe astfel de dispozitive pregătite pentru paciențiii suspecți de infecție.
Asediu la Parcul Cornișa: mașinile au ajuns până la drumul spre Suceava, au apărut și primele distrugeri – GALERIE FOTO
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa continuă să atragă vizitatori din întreaga Moldovă, dar și de la vecinii de peste Prut. Deși recordul de vizite îi aparține anului 2019, când încă nu se știa despre criza care avea să lovească mapamondul, interesul continuă să fie crescut, mai ales în perioadele caniculare.
Luptă pe toate fronturile la „Apă”: Pesediștii „au scăpat” de administratorii liberali printr-o ușoară joacă cu focul
Noua conducere de la SC Nova Apaserv SA are o dublă misiune: pe de o parte cea oficială, de redresare financiară a companiei, iar pe de altă parte cea neoficială, de schimbare a garniturii politice din funcțiile de conducere.
ALARMĂ: Antreprenorul de la biserica simbol a orașului amenință că oprește lucrările din cauza datoriilor Primăriei - Va rămâne ca teatrul
Unul dintre foarte puținele mari obiective de investiții care se derulează la Botoșani, și la care lucrările nu sunt întârziate, este amenințat cu retragerea muncitorilor de pe șantier din cauza datoriilor pe care Primăria Botoșani le înregistrează către constructor.
Fiul senatorului Cristian Achiței, angajat șef la Drumurile Naționale după un concurs la care a participat singur
Soartă predestinată pentru copiii sau rudele politicienilor autohtoni... Majoritatea dintre ei par să „performeze” cu precădere în unitățile de stat și mai puțin în mediul privat. Puține sunt situațiile în care fiii parlamentarilor sau aleșilor locali confirmă în multinaționale sau au propriile afaceri de succes.
Aproape 100 de gropi făcute și ABANDONATE în municipiu: Botoșani nu a arătat niciodată așa de rău / Toți vin la Primărie rugându-ne, solicitându-ne, amenințându-ne - GALERIE FOTO
Municipiul Botoșani a suferit dintotdeauna la partea de infrastructură rutieră, pe lângă multe alte lipsuri care nu vor fi amintite acum. Autoritățile și botoșănenii deopotrivă se mândresc cu faptul că respiră cel mai curat aer din România...și cam atât. Într-un top recent, municipiul Botoșani se afla pe primele locuri în lista orașelor în care NU se merită să trăiești.
Asistați sociali din Botoșani prinși cu câte două mașini după un control al Curții de Conturi, sute de beneficiari rămași fără bani
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul avea printre cei mai mulți asistați sociali. Astăzi, este însă județul fruntaș în ceea ce privește numărul beneficiarilor care au fost suspendați de la plată. S-a ajuns în această situație deoarece ei au refuzat un loc de muncă sau mai nou au fost prinși că dețin și câte două mașini.
Loading...
Război total cu demolarea garajelor! Oamenii din Primăverii, audiență la Primărie, cu amenințări și jigniri: Nu a votat nimeni călăul orașului Botoșani / O să adunăm semnături pentru demiterea dv.VIDEO
Decizia primarului Cosmin Andrei de a începe acțiunea de demolare a garajelor din municipiul Botoșani pentru a face loc parcărilor a stârnit, așa cum era și de așteptat de altfel, un val de revoltă.
Artă printre lighene și cârpe! Inundație peste tablouri, bătaie de joc la asociația de proprietari: Deja ne-au dat la ziar? VIDEO & FOTOGALERIE
Un lanț al slăbiciunilor sau un cerc vicios fără nici o verigă slabă pentru a fi întrerupt. De mai bine de doi ani de zile responsabilii Galeriilor de Artă Ștefan Luchian au frecvente episoade de deznădejde din cauza inundațiilor cărora trebuie să le facă față dar mai ales provocării de a proteja obiectele de artă.
RĂZBOI total pentru o funcție: Managerul botoșănean care nu vrea să fie evaluat de ”un profesor și un corist” / ”Nu e ilegal, e imoral” - FOTO
Astăzi, consilierii locali au pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local proiectul de hotărâre privind aprobarea rezultatului evaluării celui de-al treilea an de management din mandatul 2018-2022 al lui Mihai Sîrbu la Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Evacuări la ANL-uri! Zeci de locuințe atribuite cu tertipuri legislative trebuie eliberate după ce DNA a sesizat Prefectura
Prima publicație de la Botoșani care a dezvăluit acest tertip legislativ de obținere a unei locuințe ANL a fost Botoșăneanul.
ANCHETĂ la ISU după intervenția de la Stânca! Un localnic cu undiță a intrat în apă până la gât, pompierii cu veste, priveau din barcă – FOTOGALERIE
Pe 8 august 2017 la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani era efectuată o anchetă privitoare la modul în care s-a intervenit după înecul unui tânăr de 17 ani. Au trecut patru ani de zile, apele au mai luat o viață tânără, un băiat de 22 de ani din municipiu care s-a înecat la Stânca Costești.
Loading...
Director nou la Modern Calor: fost funcționar & subofițer, își începe treaba cu o mare provocare - Sunt încă în etapa de preluare a atribuțiilor - FOTO
Compania de termoficare a orașului are de două zile conducere nouă. Un tânăr economist i-a luat locul fostului director Florin Sandu, deocamdată cu titlu de interimat.
Scandal la județ privind posibila cumpărare a clădirii fiului unui celebru om de afaceri: Fac glume cu bunul minorului - VIDEO
Consilierii județeni au respins miercuri un proiect de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Consiliul Judeţean Botoșani asupra imobilului monument istoric ”Casa Mavrocordat” din strada Mihail Kogălniceanu. Și aceasta după o serie întreagă de ciudățenii petrecute pe firul (ne)aprobării proiectului.
Telenovelă pe un post de director: Numirea primită după program a trimis șeful liberal acasă pentru un social-democrat, pe o funcție a USR-ului
Ingerința politică în activitatea administrativă bifează un nou episod la Botoșani. Partidele de guvernământ par să nu cadă de acord pe funcțiile de conducere negociate și s-a ajuns la o situație ilară cu directori schimbați, repuși pe funcție și din nou schimbați. Însă, fără o sincronizare cu împărțeala politică.
Județul geniilor, la un pas de infarct cultural: Criză fără precedent în instituția care vorbește lumii despre Enescu, Iorga, Luchian
O instituție emblematică a Moldovei, un spațiu care tezaurizează la propriu moștenirea culturală a județului, se confruntă nu doar cu subfinanțarea cruntă, ci și cu un deficit de personal care se acutizează pe zi ce trece.
La două zile după ce s-a aflat că CJ-ul a tăiat finanțarea revistei de cultură, un om de afaceri a virat fundației banii pe tot anul 
Miercuri, 16 iunie, Botoșăneanul a făcut public la Știrea Zilei că ”Hyperion – Caiete Botoșănene”, poate cea mai prestigioasă revistă de cultură din Botoșani, a rămas fără finanțarea de la Consiliul Județean, care era acordată prin Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.
Majorare de … 1 leu la mesele pacienților din spital – TOPUL bolnavilor de la Mavromati care mănâncă cel mai bine
Noile tarife au fost aplicate la Spitalul Județean Mavromati începând din luna mai a anului 2021. Majorarea este însă aproape nesemnificativă, iar suma alocată normei de hrană este astfel insuficientă pentru a le asigura pacienților un meniu cât mai bogat, cu alimente de bună calitate.
PSD este în moarte clinică. Atâta timp cât dinozaurii nu vor fi îndepărtați, pentru a face loc tinerilor de valoare, educați și cinstiți, partidul se va zbate în anonimat. Asta este valabil pentru toate partidele. Trebuie înțeles mesajul alegătorilor: ne-am săturat de penali, de șpăgari, de curve politice, ne-am săturat de 10%, parandărăt sau cum s-o mai numi, ne-am săturat să dăm șpagă, de pensii speciale si alte privilegii obtinute datorită funcțiilor deținute, nu mai vrem prefecți și șefi de deconcentrate care să fie subordonați politic. Vrem promovarea oamenilor valoroși și cinstiți la conducerea țării și a instituțiilor publice / deconcentrate. Gata, așa nu!.
27 noiembrie 2019, 14:51
Voi nu ați înțeles nimic din pierderea ultimelor alegeri? Ne-ați sfidat inteligenta prin proPunerea unor creaturi în funcții publice, precum:BIRTA- la CJ; LIZNEANU-subprefect; Lupașcu (zis ARACET) - ÎN Parlament; secretari de stat fără nicio pricepere, Buiuca la Guvern(credea ca e la Club) ;DIRECTORI FĂRĂ LEGĂTURĂ CU OBIECTUL DE ACTIVITATE, ȘI LISTA POATE CONTINUA. Ați crezut ca votanții nu a evaluează? Greșit! Cea mai rușinoasă guvernare.
27 noiembrie 2019, 14:27
adevarul e ca pnl e plin de valori si competenti
27 noiembrie 2019, 10:34
reformarea partidului se va produce prin pastrarea ca presedinte a badiei Tincu, uraaaa, uraaaa
27 noiembrie 2019, 09:22
Mumificarea a facut-o Dancila iar schimbarea si suflul nou la Botosani se va face prin pastrarea pe functie de sef a lui Tincu Mihai, un bun strateg, politician si care nu este in stare macar sa varuiasca sediul de partid, daca va pica acoperisul la iarna din cauza zapezii peste el in sediu va ramane si dansul mumificat si se va sfarsi era dinozaurilor comunisti.
27 noiembrie 2019, 09:13
Pe langa Dragnea si Dancila care au facut rau partidului trebuie sa plece si cei care iau plimbat prin Botosani, persoane obediente Federovici, Trufin, Lupascu, Ciofu
27 noiembrie 2019, 09:03
E grețos ce se întâmplă cu această șatră. Țara nu se va putea dezvolta până când holera roșie nu va falimenta politic. Cred că e timpul ca românii care încă nu s-au trezit - să o facă!
27 noiembrie 2019, 08:15
Sinuciderea PSD-ului prin desemnarea lui Dancila candidat la prezidentiale a fost hotarata in CEX si de cattre Federovici, chiar daca toti acesti mercenari din CEx stiau ca Viorica nu are nici o sansa. Daca nu sunt inlocuiti toti reprezentantii din teritoriu care au facut parte in acest CEx distrugator, nu se va putea schimba nimic in perioada urmatoare si PSD-ul va deveni istorie
27 noiembrie 2019, 07:53
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Soțul meu își dorește un copil, eu nu! Nu mai vreau să îi fac niciun copil, nu îmi mai doresc! Acum vreau să mă ocup de copiii mei, de imaginea mea, de afacerile mele, am alte priorități. Mi-am cumpărat șase locuințe: am ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.1823 lei
CHF
Francul elveţian
4.5428 lei
GBP
Lira sterlină
5.7455 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7865 lei
XAU
Gramul de aur
242.4279 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2311 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3727 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3284 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1916 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.0 o C
Dorohoi
18.1 o C
Bucecea
19.5 o C
Darabani
16.7 o C
Saveni
19.1 o C
Ştefăneşti
18.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.