Știrea zilei
PSD-ul mumifiat de-o femeie în CINCI ani de zile, PNL-ul împins de partidele mici spre victorie – PREZIDENȚIALE 2019 în oglindă cu PREZIDENȚIALE 2014

În urmă cu cinci ani de zile, votanții de la Botoșani, dar și din țară, s-au mobilizat să iasă la vot din fața televizoarelor. Pe fondul unei revolte generale față de cum erau tratați frații români din Diaspora, care au stat la cozi kilometrice degeaba, cei din țară au ieșit masiv și au votat candidatul opoziției.

Așa se face, că la nivelul județului Botoșani cel puțin, în turul doi de alegeri prezența a fost de 57,47%, față de 43,87%, cât s-a înregistrat anul acesta.

 

209.003 botoșăneni au votat atunci, față de 161.277 votanți, câți au trecut acum pe la urne.

 

O diferență de 47.726 de alegători din județul Botoșani.

 

Ponta vs Iohannis

 

În 2014, candidatul PSD a fost Victor Ponta, iar al PNL, Klaus Iohannis.

 

La Botoșani, în turul 1 Ponta câștiga alegerile cu 55,59% față de Iohannis, care a avut 22.09%, iar în turul 2, PSD obținea 62,72% față de PNL, care a avut un procent de 37,28%.

 

În 2019, candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a avut la Botoșani 34,16%, iar Klaus Iohannis 31,06% la primul tur, respectiv 50,2% PNL și 49,8% PSD, în turul doi.

 

Prima victorie din istoria recentă a PNL-ului.

 

Dăncilă vs Iohannis

 

La numărul de voturi înregistrate la nivelul județului Botoșani se poate observa o cădere uriașă a social-democraților care au pierdut în cinci ani de zile aproape 50.500 de voturi. Exemplificând, candidatul Victor Ponta aduna în turul doi, în 2014, un număr de 129.182 voturi, față de doar 78.712 adunate de Viorica Dăncilă în turul doi la prezidențialele din 2019.

 

Posibil ca PSD să fi pierdut între timp din încrederea chiar și a propriilor susținători, dezamăgiți fie de politica dusă de partid, fie de candidatul desemnat să se bată pentru președinția României. Viorica Dăncilă, probabil cel mai contestat și atacat politician, după fostul lider, controversatul Liviu Dragnea.

 

Este posibil și ca înfrângerea PSD-ului la alegerile prezidențiale din 2019 să nu fi fost atât de devastatoare dacă altul ar fi fost candidatul desemnat pentru a-l înfrunta pe Klaus Iohannis.

 

Cât despre PNL, este pentru prima dată în trei decenii când liberalii își adjudecă victoria la nivel județean iar PSD –ul pierde alegerile.

 

La mustață, s-ar putea spune. Pentru că, între turul 1 și turul 2, Klaus Iohannis a avut în plus un număr de 32.728 de voturi, iar Viorica Dăncilă a avut un surplus de 27.415 de voturi

Rezultatele directe, arată la Botoșani o diferența de doar 690 de voturi între cei doi candidați. 

 

Iohannis a adunat 46.674 voturi în primul tur și 79.402 în cel de-al doilea.

Dăncilă a adunat 51.297 voturi în primul tur și 78.712 în cel de-al doilea.

 

Fiecare și-a atras diferența de voturi de la celelalte partide ale căror candidați au ieșit din schemă în turul 1. PSD se poate să fi adus voturi de la cei 18.702 care l-au votat pe Mircea Diaconu în primul tur. Dintre aceștia, a tras probabil și PNL-ul o parte.

 

PNL a avut susținerea celor de la USR, ALDE sau PMP.

 

Per total, între cei doi candidați s-a văzut o diferență de 5.313 voturi la nivelul județului Botoșani.

 

Un alt lucru de remarcat este faptul că, la Botoșani, în 5 ani de zile, Klaus Iohannis a crescut cu doar 2.643 de voturi, de la 79.402 voturi în 2019 la 76.759 de voturi în 2014. 

 

Iar PSD-ul, dacă nu s-ar fi „sinucis” cu Viorica Dăncilă, încă ar fi fost de neînvins. 

 

loading...
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni

 

”Scandalos și regretabil”! Poeta premiată în numele lui Eminescu, sătulă de bărbații poeți, a protestat pe scenă: Mentalitate de secol 19, în care femeile nu au... VIDEO & FOTOGALERIE
La doi ani după scandalul național provocat de poeta Medeea Iancu la Gala de decernare a Premiilor Eminescu, o altă tânără a produs rumoare printre cei 400 de spectatori prezenți la eveniment. De această dată în centrul atenției s-a aflat chiar câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.
DAUNE uriașe stabilite de instanță pentru familia elevei omorâtă cu 32 de lovituri de cuțit la Pacea
Judecătorii care au avut în atenție dosarul crimei de la Pacea au stabilit și o serie de daune morale și materiale pentru familia victimei, eleva Petronela Mihalachi, care s-a constituit parte civilă în procesul penal care s-a judecat la Tribunalul Botoșani.
Al TREILEA Lidl din Botoșani se construiește pe un teren de lângă cartierul bogaților – GALERIE FOTO
Compania nemțească Lidl pare să fi prins mediul financiar favorabil în municipiul Botoșani, unde al treilea super magazin este deja la stadiul de depunere a documentației necesare demarării investiției.
Este OFICIAL! Supermarket și blocuri de locuințe în locul uneia dintre cele mai vechi fabrici din Botoșani – GALERIE FOTO
Ceea ce s-a tot zvonit de mai multe zile, și anume construirea unui imens centru comercial în Centrul Vechi al orașului, devine realitate.
Fermierii s-au premiat și au pus-o de-o petrecere tradițională până după miezul nopții cu înțepături la microfon – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 170 de fermieri, majoritatea însoțiți de partenerele de viață, au umplut sâmbătă seară restaurantul ”Clasic” de la Complexul Rediu, acolo unde a avut loc a treia ediție a Balului Fermierilor, organizat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) Popăuți și Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis.
Părintele Daniel Cojocaru s-a mutat într-o ”parohie” din Împărăţia lui Dumnezeu: A fost primul şi ultimul său transfer - GALERIE FOTO & VIDEO
Lacrimă și sfâșiere sufletească a fost vineri la Bajura, unde preotul Daniel-Lucian Cojocaru, plecat la Domnul la 35 de ani, a fost condus pe ultimul drum.
Care în living, care în dormitor? Un botoșănean este proprietar pe același apartament împreună cu Primăria
Situație mai puțin obișnuită înregistrată în municipiul Botoșani. Primăria a devenit sau va deveni proprietară pe trei apartamente unde foștii posesori au decedat fără să aibă moștenitori. Doar într-unul dintre cazuri există urmași, însă doar pentru o parte din locuință, respectiv jumătate.
Pensie specială de peste 6.300 de lei pentru un fost viceprimar din municipiul Botoșani, SUSPENDATĂ de Avocatul Poporului
Reglementările din Codul Administrativ care vizau modul de acordare a indemnizațiilor speciale pentru limită de vârstă aleșilor locali au fost clarificate ulterior printr-o Hotărâre de Guvern cu norme de aplicare. Norme care s-au dovedit a fi în favoarea foștilor primari sau viceprimari.
Pensionarea forțată a zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean se lasă cu procese și plângeri la București
Ultima lună a anului 2019 a fost, pentru mai mulți asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, și ultima la locul de muncă. Au primit decizii de încetare a raporturilor de serviciu, fără a exista în prealabil, avertizează sindicaliștii, discuții cu conducerea.
Loading...
Un tânăr de 32 de ani din PSD Botoșani a ajuns coordonator regional pe 6 județe din Moldova
De aproximativ trei luni de zile, un tânăr social-democrat este coordonatorul Agenției Teritoriale Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
La mulți ani 2020! Mii de botoșăneni au intrat în noul an cu două fete cântărețe și doi aleși din 24: Să aveți un an minunat ca voi VIDEO & GALERIE FOTO
Petrecerea ultimelor ore din 2019 și a primelor minute din 2020 în stradă a fost modul în care câteva mii de botoșăneni au ales sau poate au fost nevoiți să facă revelionul. Ei au participat la concertele organizate de Primăria Botoșani în Piața Revoluției.
Fii strălucitoare în noaptea de Revelion! SFATURI de la un creator de modă pentru petrecerea anului
Pentru multe dintre doamnele și domnișoarele Botoșaniului petrecerea din noaptea de Revelion înseamnă săptămâni întregi de pregătiri, de la podoaba capilară, la pregătirea aspectului estetic și, mai ales, a ținutei.
Zeci de botoșăneni, Revelion pe mii de euro petrecut pe plajă: DESTINAȚIILE preferate de sărbători
Tot mai mulți botoșăneni aleg să petreacă sărbătorile altfel, în țările calde.
Drifturi, curse ilegale, artificii & derapaje pe zăpadă noaptea trecută în parcare la Kaufland, Poliția a blocat ieșirea – VIDEO & FOTOGALERIE
Scene desprinse parcă din celebra serie americană ”The Fast and the Furious” au putut fi văzute seara și noaptea trecută în parcarea de la Kaufland.
Loading...
Bătaie sângeroasă la club: un înjunghiat, val de audieri, bălți de sânge pe trotuar – FOTOGALERIE
Un conflict de proporții a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în apropierea clubului amenajat în Casa Tineretului. Mai mulți tineri s-au luat la bătaie, iar unul este în stare critică la spital.
Tânăra din Botoșani care la 22 de ani „îmblânzește”  un mastodont de 40 de tone – GALERIE FOTO
Mălina Ghileschi are doar 22 de ani și este șoferiță de tir. A devenit cunoscută în toată țara după ce a câștigat concursul de „cea mai frumoasă șoferiță de TIR din România” organizat online de Ilie – omul șoselelor. Spune însă că această meserie, preponderent masculină, a fost „invadată” de numeroase femei frumoase.
Cum ar trebui să arate bradul perfect prin ochii unei creatoare de modă din Botoșani: Este decorat în albGALERIE FOTO
Emoția sărbătorilor de iarnă este completă atunci și când casele noastre sunt împodobite în spiritul Crăciunului. Și, cum este și normal, vedeta căminului este bradul! Cât mai falnic și cu podoabe bogate sau selectate cu grijă pentru o imagine perfectă.
Botoșănenii care trimit Crăciunul în Diaspora, mii de pachete cu bunătăți au luat drumul Europei - FOTOGALERIE
Perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă a fost una agitată cu multe cumpărături și pregătiri. Cum nu toți botoșănenii plecați peste hotare au putut să vină acasă măcar de Crăciun, cei dragi, rămași în Botoșani, le-au trimis un strop de bucurie. De acasă.
Minunea din viața familiei Cenușă! Crăciunul perfect sărbătorit în familie într-o atmosferă de împlinire sufletească! FOTO&VIDEO
Soții Iustina și Teodor Cenușă se mândresc acum cu fiica lor, Parascheva, o mânuță de fetiță gingașă și zglobie care le-a apărut în viață, împlinindu-i. Iar tabloul acestei familii este chiar unul care se apropie de perfecțiune.
Eroul martir Florică Murariu „omorât” din nou, chiar de botoșănenii lui! Numele dat școlii în memoria sa a fost retras - GALERIE FOTO
Pe 24 decembrie 1989, Florică Murariu, unul dintre cei mai mari rugbiști pe care i-am avut vreodată pe acest pământ, e chemat la unitate, fiind cadru MApN. În zona parcului Moghioroș e oprit de soldații unității 01270 din Focșani. I se cere să se legitimeze. E cu geacă, poartă blugi, arată a terorist. Duce mâna să se legitimeze, moment în care soldatul Lepădatu Fănică, văzându-i tricoul naționalei statului Zimbabwe, pe care sportivul îl purta, îl împușcă pe cel care jucase pentru România de peste 70 de ori. Ucigașul este, și azi, liber!
PSD este în moarte clinică. Atâta timp cât dinozaurii nu vor fi îndepărtați, pentru a face loc tinerilor de valoare, educați și cinstiți, partidul se va zbate în anonimat. Asta este valabil pentru toate partidele. Trebuie înțeles mesajul alegătorilor: ne-am săturat de penali, de șpăgari, de curve politice, ne-am săturat de 10%, parandărăt sau cum s-o mai numi, ne-am săturat să dăm șpagă, de pensii speciale si alte privilegii obtinute datorită funcțiilor deținute, nu mai vrem prefecți și șefi de deconcentrate care să fie subordonați politic. Vrem promovarea oamenilor valoroși și cinstiți la conducerea țării și a instituțiilor publice / deconcentrate. Gata, așa nu!.
27 noiembrie 2019, 14:51
Voi nu ați înțeles nimic din pierderea ultimelor alegeri? Ne-ați sfidat inteligenta prin proPunerea unor creaturi în funcții publice, precum:BIRTA- la CJ; LIZNEANU-subprefect; Lupașcu (zis ARACET) - ÎN Parlament; secretari de stat fără nicio pricepere, Buiuca la Guvern(credea ca e la Club) ;DIRECTORI FĂRĂ LEGĂTURĂ CU OBIECTUL DE ACTIVITATE, ȘI LISTA POATE CONTINUA. Ați crezut ca votanții nu a evaluează? Greșit! Cea mai rușinoasă guvernare.
27 noiembrie 2019, 14:27
adevarul e ca pnl e plin de valori si competenti
27 noiembrie 2019, 10:34
reformarea partidului se va produce prin pastrarea ca presedinte a badiei Tincu, uraaaa, uraaaa
27 noiembrie 2019, 09:22
Mumificarea a facut-o Dancila iar schimbarea si suflul nou la Botosani se va face prin pastrarea pe functie de sef a lui Tincu Mihai, un bun strateg, politician si care nu este in stare macar sa varuiasca sediul de partid, daca va pica acoperisul la iarna din cauza zapezii peste el in sediu va ramane si dansul mumificat si se va sfarsi era dinozaurilor comunisti.
27 noiembrie 2019, 09:13
Pe langa Dragnea si Dancila care au facut rau partidului trebuie sa plece si cei care iau plimbat prin Botosani, persoane obediente Federovici, Trufin, Lupascu, Ciofu
27 noiembrie 2019, 09:03
E grețos ce se întâmplă cu această șatră. Țara nu se va putea dezvolta până când holera roșie nu va falimenta politic. Cred că e timpul ca românii care încă nu s-au trezit - să o facă!
27 noiembrie 2019, 08:15
Sinuciderea PSD-ului prin desemnarea lui Dancila candidat la prezidentiale a fost hotarata in CEX si de cattre Federovici, chiar daca toti acesti mercenari din CEx stiau ca Viorica nu are nici o sansa. Daca nu sunt inlocuiti toti reprezentantii din teritoriu care au facut parte in acest CEx distrugator, nu se va putea schimba nimic in perioada urmatoare si PSD-ul va deveni istorie
27 noiembrie 2019, 07:53
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
 „Mulțumim donatorilor care prin gestul lor au oferit un strop de viață și speranță bolnavilor și îi așteptăm și în 2020”,Paraschiva Temneanu, director Centrul de Transfuzii Sanguine Botoşani   ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7786 lei
USD
Dolarul SUA
4.3095 lei
CHF
Francul elveţian
4.4378 lei
GBP
Lira sterlină
5.6295 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9187 lei
XAU
Gramul de aur
215.9731 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4244 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9497 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2982 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.