Știrea zilei
PSD-ul mumifiat de-o femeie în CINCI ani de zile, PNL-ul împins de partidele mici spre victorie – PREZIDENȚIALE 2019 în oglindă cu PREZIDENȚIALE 2014

În urmă cu cinci ani de zile, votanții de la Botoșani, dar și din țară, s-au mobilizat să iasă la vot din fața televizoarelor. Pe fondul unei revolte generale față de cum erau tratați frații români din Diaspora, care au stat la cozi kilometrice degeaba, cei din țară au ieșit masiv și au votat candidatul opoziției.

Așa se face, că la nivelul județului Botoșani cel puțin, în turul doi de alegeri prezența a fost de 57,47%, față de 43,87%, cât s-a înregistrat anul acesta.

 

209.003 botoșăneni au votat atunci, față de 161.277 votanți, câți au trecut acum pe la urne.

 

O diferență de 47.726 de alegători din județul Botoșani.

 

Ponta vs Iohannis

 

În 2014, candidatul PSD a fost Victor Ponta, iar al PNL, Klaus Iohannis.

 

La Botoșani, în turul 1 Ponta câștiga alegerile cu 55,59% față de Iohannis, care a avut 22.09%, iar în turul 2, PSD obținea 62,72% față de PNL, care a avut un procent de 37,28%.

 

În 2019, candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a avut la Botoșani 34,16%, iar Klaus Iohannis 31,06% la primul tur, respectiv 50,2% PNL și 49,8% PSD, în turul doi.

 

Prima victorie din istoria recentă a PNL-ului.

 

Dăncilă vs Iohannis

 

La numărul de voturi înregistrate la nivelul județului Botoșani se poate observa o cădere uriașă a social-democraților care au pierdut în cinci ani de zile aproape 50.500 de voturi. Exemplificând, candidatul Victor Ponta aduna în turul doi, în 2014, un număr de 129.182 voturi, față de doar 78.712 adunate de Viorica Dăncilă în turul doi la prezidențialele din 2019.

 

Posibil ca PSD să fi pierdut între timp din încrederea chiar și a propriilor susținători, dezamăgiți fie de politica dusă de partid, fie de candidatul desemnat să se bată pentru președinția României. Viorica Dăncilă, probabil cel mai contestat și atacat politician, după fostul lider, controversatul Liviu Dragnea.

 

Este posibil și ca înfrângerea PSD-ului la alegerile prezidențiale din 2019 să nu fi fost atât de devastatoare dacă altul ar fi fost candidatul desemnat pentru a-l înfrunta pe Klaus Iohannis.

 

Cât despre PNL, este pentru prima dată în trei decenii când liberalii își adjudecă victoria la nivel județean iar PSD –ul pierde alegerile.

 

La mustață, s-ar putea spune. Pentru că, între turul 1 și turul 2, Klaus Iohannis a avut în plus un număr de 32.728 de voturi, iar Viorica Dăncilă a avut un surplus de 27.415 de voturi

Rezultatele directe, arată la Botoșani o diferența de doar 690 de voturi între cei doi candidați. 

 

Iohannis a adunat 46.674 voturi în primul tur și 79.402 în cel de-al doilea.

Dăncilă a adunat 51.297 voturi în primul tur și 78.712 în cel de-al doilea.

 

Fiecare și-a atras diferența de voturi de la celelalte partide ale căror candidați au ieșit din schemă în turul 1. PSD se poate să fi adus voturi de la cei 18.702 care l-au votat pe Mircea Diaconu în primul tur. Dintre aceștia, a tras probabil și PNL-ul o parte.

 

PNL a avut susținerea celor de la USR, ALDE sau PMP.

 

Per total, între cei doi candidați s-a văzut o diferență de 5.313 voturi la nivelul județului Botoșani.

 

Un alt lucru de remarcat este faptul că, la Botoșani, în 5 ani de zile, Klaus Iohannis a crescut cu doar 2.643 de voturi, de la 79.402 voturi în 2019 la 76.759 de voturi în 2014. 

 

Iar PSD-ul, dacă nu s-ar fi „sinucis” cu Viorica Dăncilă, încă ar fi fost de neînvins. 

 

loading...
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni

 

Pandemie și caniculă! Botoșăneni din municipiu cu un fir de apă, sau DELOC, de o lună jumătate: Nu avem apă să spălăm copiii VIDEO
Municipiul reședință de județ, anul 2020, în prag de alegeri electorale. Mai mulți locuitori ai capitalei județului se plâng de faptul că imediat se fac două luni de zile de când lor le lipsește apa. Lichidul fără de care un trai civilizat nu poate fi dus.
Ruptă de beată și fără permis, o tânără a spart cu mașina o casă după care și-a lăsat baltă amorezul în automobil – FOTOGALERIE
Un accident cu o poveste cum raa se poate întâlni a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în mediul rural. Mai exact în comuna Răuseni, acolo unde un autovehicul a... spart o casă.
Drama miilor de copii din Botoșani: Părinții „blocați” peste hotare, cei mici singuri pe pandemie
Pandemia de COVID a afectat toate categoriile de persoane într-o mai mică sau mare măsură. Inclusiv copiii care nu înțeleg prea mult ceea ce se întâmplă în jurul lor au de suferit. O situația mai specială este cea a copiilor care au părinții plecați în străinătate.
S-a deschis noul Kaufland: Zeci de botoșăneni au stat la coadă pentru promoțiile speciale -  FOTO & VIDEO
În urmă cu puține minute cel de-al doilea hypermarket Kaufland s-a deschis oficial. Zeci de botoșăneni au venit de la ora 7:00 pentru a-și face cumpărăturile, a vedea magazinul, dar și pentru a profita de reduceri.
Trei de la municipiu, doi directori de spitale, o avocată prin alianță și oameni din toate zonele județului – LISTA PNL pentru CJ
Marți seară, pe lângă lista de candidați la Consiliul Local, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat-o și pe cea pentru Consiliul Județean.
Mai există așa ceva: Un director la stat a renunțat la o leafă de peste 3.000 de euro ca să meargă în privat
Într-o perioadă în care locurile de muncă scoase la concurs de instituții adună uneori și peste zece candidați pentru un singur post, există cel puțin un caz în care un bugetar, care pe deasupra mai ocupa și funcția de director, a demisionat pentru a se angaja în privat.
Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Loading...
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Loading...
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
PSD este în moarte clinică. Atâta timp cât dinozaurii nu vor fi îndepărtați, pentru a face loc tinerilor de valoare, educați și cinstiți, partidul se va zbate în anonimat. Asta este valabil pentru toate partidele. Trebuie înțeles mesajul alegătorilor: ne-am săturat de penali, de șpăgari, de curve politice, ne-am săturat de 10%, parandărăt sau cum s-o mai numi, ne-am săturat să dăm șpagă, de pensii speciale si alte privilegii obtinute datorită funcțiilor deținute, nu mai vrem prefecți și șefi de deconcentrate care să fie subordonați politic. Vrem promovarea oamenilor valoroși și cinstiți la conducerea țării și a instituțiilor publice / deconcentrate. Gata, așa nu!.
27 noiembrie 2019, 14:51
Voi nu ați înțeles nimic din pierderea ultimelor alegeri? Ne-ați sfidat inteligenta prin proPunerea unor creaturi în funcții publice, precum:BIRTA- la CJ; LIZNEANU-subprefect; Lupașcu (zis ARACET) - ÎN Parlament; secretari de stat fără nicio pricepere, Buiuca la Guvern(credea ca e la Club) ;DIRECTORI FĂRĂ LEGĂTURĂ CU OBIECTUL DE ACTIVITATE, ȘI LISTA POATE CONTINUA. Ați crezut ca votanții nu a evaluează? Greșit! Cea mai rușinoasă guvernare.
27 noiembrie 2019, 14:27
adevarul e ca pnl e plin de valori si competenti
27 noiembrie 2019, 10:34
reformarea partidului se va produce prin pastrarea ca presedinte a badiei Tincu, uraaaa, uraaaa
27 noiembrie 2019, 09:22
Mumificarea a facut-o Dancila iar schimbarea si suflul nou la Botosani se va face prin pastrarea pe functie de sef a lui Tincu Mihai, un bun strateg, politician si care nu este in stare macar sa varuiasca sediul de partid, daca va pica acoperisul la iarna din cauza zapezii peste el in sediu va ramane si dansul mumificat si se va sfarsi era dinozaurilor comunisti.
27 noiembrie 2019, 09:13
Pe langa Dragnea si Dancila care au facut rau partidului trebuie sa plece si cei care iau plimbat prin Botosani, persoane obediente Federovici, Trufin, Lupascu, Ciofu
27 noiembrie 2019, 09:03
E grețos ce se întâmplă cu această șatră. Țara nu se va putea dezvolta până când holera roșie nu va falimenta politic. Cred că e timpul ca românii care încă nu s-au trezit - să o facă!
27 noiembrie 2019, 08:15
Sinuciderea PSD-ului prin desemnarea lui Dancila candidat la prezidentiale a fost hotarata in CEX si de cattre Federovici, chiar daca toti acesti mercenari din CEx stiau ca Viorica nu are nici o sansa. Daca nu sunt inlocuiti toti reprezentantii din teritoriu care au facut parte in acest CEx distrugator, nu se va putea schimba nimic in perioada urmatoare si PSD-ul va deveni istorie
27 noiembrie 2019, 07:53
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
După zece luni în care am derulat proiecte umanitare, perioadă în care am găsit foarte mulţi botoşăneni care trăiesc în condiţii greu de imaginat, sărăcia, foamea, frigul, problemele de sănătate fiind coordonatele vieţii ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8358 lei
USD
Dolarul SUA
4.1020 lei
CHF
Francul elveţian
4.4986 lei
GBP
Lira sterlină
5.3603 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8431 lei
XAU
Gramul de aur
256.1622 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3966 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9293 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0954 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.