Știrea zilei
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT

Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.

ATOP - multă vorbă

 

În general, membrii ATOP dezbat în ședințe problemele fierbinți ale județului și eventual sugerează măsuri pentru structurile MAI sau Poliția Locală, care au și ele reprezentanți plătiți în ATOP. Măsurile sunt doar cu titlu de recomandare, nu există o subordonare a vreunei instituții.

 

De ani de zile, din această autoritate au făcut parte și primari în calitatea lor de reprezentanți ai comunităților locale. Controlorii financiari au constatat însă o stare de incompatibilitate de anul precedent, urmare probabil și a intrării în vigoare a Codului Administrativ, în sensul în care membrii care sunt demnitari publici nu pot realiza venituri și din alte surse, în cazul de față indemnizațiile din ATOP.

 

Raportul Curții de Conturi a fost prezentat în ședința ordinară de CJ din 25 iunie 2020, ora 10:00.

 

Trei edili șefi PSD obligați să returneze indemnizațiile

 

Din verificările statelor de plată de anul trecut și a foilor de prezență la ședințe s-a constatat că autoritatea județeană a plătit indemnizații pentru trei membri care aveau și funcții de demnitate publică, adică primari.

 

Este vorba despre aleși de la PSD, respectiv Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni și Andron Țimpău, primarul orașului Bucecea.

 

 

Cei trei și-au înaintat demisiile din ATOP, imediat după constatările făcute de Curtea de Conturi.

 

„Sumele au fost recuperate”,

A precizat Gheorghe Nazare, președintele ATOP

 

Președintele CJ numește înlocuitori 

 

Locurile vacantate prin demisiile celor trei primari au rămas libere.

 

„Legea spune că este expres atributul președintelui CJ, iar consilierii județeni îi validează, îi aprobă”,

Gheorghe Nazare, președintele ATOP

 

Cei trei primari au avut de restituit în total o sumă de 76.364 de lei brut, ceea ce înseamnă undeva peste 25.000 de lei de fiecare.  

 

Indemnizații duble la ceilalți membri 

 

De asemenea, Curtea de Conturi a găsit nereguli financiare și la partea de indemnizații a membrilor ATOP, 16 la număr în schema totală.

 

Ca urmare a verificării operațiunilor legate de cheltuielile de personal efectuate de către Consiliul Județean Botoșani în anul 2019 au fost constatate abateri privitoare la modalitatea în care s-au stabilit indemnizațiile pentru membrii ATOP.

 

 

Mai exact, au fost plătite atât participările la ședințele din plenul autorității cu 6% cât și cele din comisii, tot cu 6%. Controlorii financiari au considerat că a fost încălcată o Hotărâre de Consiliu Județean (HCJ) din august 2016 prin care era stabilită o indemnizație totală lunară de 6% din salariul președintelui CJ.

 

Ori în cazul de față s-a plătit dublu, respectiv 12%, câte șase puncte procentuale pentru ședințe și pentru lucrările din comisii.

 

„Se acordă membrilor ATOP pentru activitățile desfășurate în plen și în comisii, o indemnizație de ședință în procent de 6% din indemnizația brută lunară a președintelui CJ”,

Se arată în hotărârea menționată

 

Din verificările statelor de plată din 2019, a reieșit că membrii ATOP au primit de fapt 12% din insemnizația lui Costică Macaleți, adică 2.246 de lei brut.

 

 

„Azi am avut ședința de fond a CJ-ului dar nu s-a discutat problema asta. La noi indemnizația de ședință pe lună, pe fiecare membru ATOP este de 1.300 de lei, net vorbind”,

A mai precizat Gheorghe Nazare care nu știe la acest moment dacă va trebui să înapoieze jumătate din indemnizația primită

 

În acest sens, Curtea de Conturi a solicitat în finalul raportului:

 

„Reglementarea modalității de acordare și plată a indemnizațiilor către membrii ATOP prin hotărâre a autorității deliberative astfel încât să fie menționate în mod detaliat activitățile ce au fost remunerate (ședințe de plen ordinare sau extraordinare și activitățile de comisii) precum și cuantumul indemnizației aferente fiecărei activități pentru anul supus auditării (2019) dar și pentru perioada anterioară / viitoare și după caz, stabilirea întinderii plăților ce au fost efectuate cu încălcarea HCJ nr. 118 din 24 august 2016”.

 

Macaleți răspunde cu tăcere

 

Președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, asemenea altor situații anterioare, a refuzat să răspundă la telefon pentru a oferi clarificări. Și asta în condițiile în care oricum accesul jurnaliștilor în instituția publică este restricționat din cauza pandemiei.

 

Din ATOP fac parte consilierii județeni Gheorghe Nazare (președinte), Sergiu Marian, Gheorghe Vâzdoagă și Cristina Breșug de la PSD și doi liberali, respectiv Radu Anton și Petre Tupiluș. Intră automat și unul dintre subprefecții județului, în prezent fiind vorba despre Rodica Zelincă, dar și șefii din MAI, respectiv Viorel Șerbănoiu, inspector șeful IPJ, Cristian Amarandei, inspector șef ISU, Cristian Onofrei, comandantul Jandarmeriei, Valeriu Harabulă de la Poliția de Frontieră și Ioan Onuțu, directoul Poliției Locale.

 

Și nu în ultimul rând Cătălin Corneanu, din partea Corpului Național al Polițiștilor.

 

Pentru reprezentanții societății civile, pe care Costică Macaleți i-a numit pe cei trei primari, locurile sunt în continuare vacante.

 

loading...
Trei membri noi în ATOP: CINE sunt
Fostul șef al Poliției Botoșani scos din ATOP după ce a ieșit la pensie

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Mai există așa ceva: Un director la stat a renunțat la o leafă de peste 3.000 de euro ca să meargă în privat
Într-o perioadă în care locurile de muncă scoase la concurs de instituții adună uneori și peste zece candidați pentru un singur post, există cel puțin un caz în care un bugetar, care pe deasupra mai ocupa și funcția de director, a demisionat pentru a se angaja în privat.
Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Loading...
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Loading...
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
Prefectura a SUSPENDAT concursul Primăriei pentru angajarea unui șef la piețe și cimitire! Un salariat din linia 2 numit interimar
Examenul anunțat de Primăria municipiului Botoșani pentru șef la Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipalității, a fost amânat.
A iesit ciuma rosie sa cinsteasca drapelul.Cu deja 2 presedinti puscariasi e un gest nobil)))Nu cred ca mai pot prosti decat oameni care isi merita soarta..
26 iunie 2020, 18:26
Așa se explică avalanșa de licitații de la Dorohoi? Foame mare, trebuie recuperat „prejudiciul”.
26 iunie 2020, 10:17
Relu Tarzioru in ATOP ? Fereascca Dumnezeu !
26 iunie 2020, 09:00
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„De câteva zile judeţul Botoșani a devenit zonă verde pe hartă României de la începutul pandemiei. Acest fapt se datorează atât populației județului Botoșani care a înțeles că doar dacă ne protejăm putem fi sănătoși ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
7 august 2020
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.