Știrea zilei
CJ-ul ZERO EURO: La peste trei ani din noul ciclu UE de finanțare Consiliul Județean nu a accesat nici măcar un euro din proiecte europene

”Aducem bani europeni” a fost sloganul sub care a candidat în 2008 Mihai Țâbuleac la președinția Consiliului Județean Botoșani și în mare parte dezideratul propus s-a și regăsit în practică, instituția reușind să acceseze programe europene de amploare.

”Nu aducem bani europeni”

Acesta ar trebui să fie sloganul celor care au condus CJ Botoșani din 2014 încoace. Și aceasta deoarece pentru ciclul de finanțare 2014 - 2020 al Uniunii Europene, CJ nu a reușit deocamdată să obțină nici un euro pentru vreun proiect. Asta reiese din răspunsul pe care instituția l-a formulat unei interpelări pe care consilierul județean Ion Diaconu a adresat-o conducerii CJ Botoșani. Liberalul a solicitat să i se prezinte strategia de dezvoltare pe fondurile europene din amintitul exercițiu financiar. Răspunsul, cu toate că se întinde pe șase pagini, scoate la iveală o veritabilă tragedie administrativă: la jumătatea ciclului financiar Consiliul Județean nu a reușit să obțină nici un euro de la UE.

O poveste frumoasă... nefinanțată

În adresa emisă de CJ Botoșani este trecut ca prim proiect ”Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”, fiind vorba mai exact despre mult discutatul drum strategic de 100 de kilometri.


”Procedura de achiziție a documentației tehnico-economice necesară în etapa de depunere a proiectului este finalizată, urmând ca, odată cu aprobarea bugetului județean, să fie semnat contractul de servicii de elaborare a acestor documentații, asistență tehnică din partea proiectantului și consultanță la elaborarea cererii de finanțare”,


Costică Macaleți, președinte CJ Botoșani, în răspunsul la interpelare.


Acesta a fost făcut public la finalul ședinței ordinare de săptămâna trecută a CJ Botoșani și din el reiese foarte clar că proiectul încă nu a fost depus.

Deocamdată avem doar visuri

În amintitul răspuns mai sunt menționate proiecte precum ”Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, prin carese intenționează depunerea unor proiecte ce vizează măsuri de eficiență energetică având ca scop reabilitarea energetică, inclusiv izolarea termică” și ”Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale”, numai că pentru acestea ”ghidurile de finanțare nu au fost încă lansate în consultare publică!”
Apoi, sunt trecute în revistă mai multe proiecte prin care se încearcă obținerea de finanțări prin Programul Operațional Comun cu Republica Moldova și Ucraina, însă ”nu au fost lansate încă ghidurile de finanțare”.
În fine, este amintit și mega-proiectul de extindere a alimentării cu apă a județului, care este în derulare, însă aceasta fiindcă în precedenta perioada de finanțare nu s-a reușit să se cheltuiască decât aproximativ jumătate din cele peste 100 de milioane de euro accesate.


„Bugetul pe care ni-l propuneţi este unul care gâfâie. Era de prevăzut că vom ajunge aici (…). Avem obligaţia de a trage şi ultimul euro cent din banii europeni. Haideţi în mandatul acesta să nu votăm doar automate de cafea”,


Ion Diaconu, consilier judeţean PNL.

Birocrația închide robinetul prin care curg finanțările europene

De această situație este răspunzător atât Consiliul Județean, cât mai ales ministerele și structurile din România care gestionează fondurile europene. Acestea se mișcă incredibil de greu și la mai bine de trei ani, de când am intrat în noul exercițiu de finanțare al UE, nu au reușit încă să lanseze ghidurile de finanțare pe toate axele, adică, mai pe românește spus, chiar dacă ar avea proiecte instituțiile nu ar putea să le ceară finanțare. Iar ceea ce se întâmplă la CJ Botoșani este un exemplu grăitor pentru mai toată administrația publică din România, care duce o lipsă cronică de acum de finanțări europene. La Primăria Botoșani situația este în linii mari aceeași, lucru valabil și pentru o mulțime de ONG-uri.

Loading...
Tragedie de 8 milioane de euro
Fostul șofer al lui Dragnea și un monden care a pozat în chiloți alături de iubită, aduși de PSD-iști să învețe botoșănenii să acceseze programe de finanțare - GALERIE FOTO

 

Hai că nu-i chiar rău peste tot: Primele doamne ale judeţului, în topul afacerilor cu hoteluri; aproape un milion de euro într-un an

Uite că nu merge chiar totul prost în judeţul acesta! Mai există şi afaceri din care se fac bani. Cum ar fi hotelurile… administrate de soţiile unor politicieni.

O nouă LOVITURĂ pentru Cornișa, oamenii cheie din proiect scoși pe tușă

Proiectul privitor la parcul de agrement Cornișa pare să fie în continuare o poveste nefericită fără final. Botoșănenii exaltați la începuturi de ideea unei astfel de investiții la Botoșani au intrat într-o hibernare îndoielnică privitoare la șansele de reușită ale acestui parc.

După 13 ANI de zile, prima adopție internațională care a avut loc la Botoșani

Anul 2004 a fost cel în care, din varii motive, au fost stopate adopțiile internaționale în țara noastră și implicit la Botoșani. În acel an au fost finalizate exclusiv acele adopții care se aflau pe rolul instanțelor de judecată.

“Suleymanul fructelor” şi-a bătut joc de Fisc, insolvenţă cu datorii de aproape 6 milioane de lei

Ceea ce probabil că nici un român nu ar îndrăzni să facă într-un stat precum Turcia, şi-a permis însă să pună în practică un cetăţean turc la Botoşani, Suceava şi Iaşi. A făcut, cel puţin oficial, afaceri cu legume şi fructe şi a lăsat datorii de 5,9 milioane de lei.

Deputat din Botoșani, intervenție la un ministru cu fata moartă în cursa ilegală de mașini

Un parlamentar botoșănean vine în sprijinul familiei Dănăilă din Darabani ai cărei copii au fost implicați anul trecut într-un accident rutier. Fiica lor Anda a decedat, iar Șerban a rămas cu sechele pe viață.

UNICAT după revoluţie! Biletele pentru spectacolul de Crăciun cu două super voci româneşti s-au terminat cu două luni înainte - VIDEO & FOTOGALERIE

Este probabil pentru prima oară după revoluţie când organizatorii unui spectacol dedicat sărbătorilor de iarnă reuşesc să vândă toate biletele încă de pe la jumătatea lunii octombrie.

Poate cel mai hulit afacerist botoşănean a ajuns la „sapă de lemn”: Executorii i-au scos casa la vânzare, firma e în faliment

Au trecut vremurile în care mai toţi şoferii din Botoşani îi ştiau de frică. Fiindcă sute sau poate chiar mii au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar. Acum lucrurile s-au inversat şi el este cel care trebuie să plătească. Şi nu puţin.  

Poveste de dragoste terminată tragic: fosta soție a refuzat să cheltuiască bani ca să-și repatrieze ex-partenerul de viață mort în străinătate

Patru botoșăneni și-au pierdut viețile în cursul acestui an în alte țări. Printre ei, un bărbat care a săvârșit fapte grave pe teritoriul altui stat și care a fost încarcerat acolo.

Cea mai frumoasă voleibalistă din România are 17 ani și este din Botoșani – FOTOGALERIE

Este extrem de dificil să faci un top al celor mai frumoase voleibaliste din România, în condiţiile în care sportul cu mingea la fileu este plin de fete sexi şi atrăgătoare.

Loading...
Toamna se numără bobocii: LaLa Land, lacrimi și multe strigăte pentru bobocii de la Eminescu: VIDEO & GALERIE FOTO

Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit sâmbătă seară Balul Bobocilor al Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

Un celebru brand internaţional de articole sportive refuzat de Uvertura Mall într-o afacere care trece graniţa Botoşanilor

Mall-ul botoşănean a pierdut unul dintre cei mai mari retaileri de articole sportive în urma diferendelor dintre societatea care îl administrează şi administratorul judiciar. Cel puţin asta reiese dintr-un punct de vedere publicat de SC Uvertura City Mall SRL în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI).

Doi botoşăneni au făcut cursa vieţii pe două roţi prin zone de conflict: au dormit pe un pod păzit cu mitraliere, au riscat arestul şi au avut parte de-o explozie în miez de noapte – GALERIE FOTO

Au dormit pe poduri, pe câmpuri, prin pensiuni, au traversat zone de conflict, s-au ales cu ameninţări şi oameni înarmaţi prin apropiere, dar nu au renunţat şi nici nu s-au gândit măcar un moment să o facă. Fiindcă a fost cursa vieţii lor.

Militarii, câți au mai rămas ei, sărbătoriți în centrul orașului cu tot felul de șefi și obișnuita defilare: Oameni buni, să trăiți!GALERIE FOTO & VIDEO

An de an ziua de 25 octombrie este dedicată Armatei Române. Și ostașilor care au murit pentru libertatea de care ne bucurăm noi astăzi. Pe 25 octombrie 1944, ultimele ținuturi aflate sub ocupație străină deveneau libere, istoria aducându-ne aminte de celebra bătălie de la Carei.

FENOMENAL: Botoşănenii au consumat trei zile apă dintr-o groapă: Nici nu ştiu ce adâncime are

Săptămâna trecută, în ziua în care peste 100.000 de oameni au rămas fără apă, primul reprezentant al Guvernului în Botoşani l-a convocat la o şedinţă fulger pe şeful societăţii de apă şi canalizare.

Cea mai tare secretară de partid, într-un an a învârtit 56 de milioane de euro

Topul Judeţean al Firmelor întocmit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) consfinţeşte revenirea industriei confecţiilor în prim planul economiei botoşănene.

Geantă plină cu acte, carduri bancare și bani FURATĂ din sediul păzit al Primăriei Botoșani

Situație mai puțin obișnuită în sediul central al Primăriei municipiului reședință de județ. O funcționară a fost prădată de bunurile personale, în timpul programului de lucru.

Balul marilor afaceriști s-a spart rapid la o țigară, în lux și opulență - VIDEO & GALERIE FOTO

Începută cu un moment de reculegere în memoria fostului președinte Dorin Floareș, festivitatea de premiere a celor mai performante companii botoșănene în 2016 a continuat la fel de sobru.

104.853 de lei pe lună, Mihai Țurcanu - cel mai bine plătit bugetar din istoria județului

Uitaţi-i pe şoferii de la Consiliul Judeţean cu salarii de peste 3.000 de lei. Uitaţi-i şi pe şefii CJ care primesc peste 10.000 de lei. Uitaţi şi de parlamentarii cu lefuri care trec de 13.000 de lei.

Fostul prim-procuror de la Botoșani, actor principal în bătălia uriașă pe DNA: Această procedură nu am întâlnit-o în 19 ani de magistratură

Un procuror care a lucrat timp de nouă ani la Botoșani este actor principal în bătălia care se dă de câteva săptămâni în Justiție pe seama Direcției Naționale Anticorupție.

3.054 de lei un şofer, peste 3.000 de lei și un electrician – NOILE SALARII de la Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Botoşani a făcut publice salariile de bază pentru funcţionarii şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul propriu de specialitate.

Da de acum inainte ,acest Macaflet,o sa faca un rahat.Ce a facut in viata lui?NIMIC-a papat bani de la stat degeaba, a tras din tigara si a mancat cacat si a mintit lumea,Ar trebuii sa se retraga la 70 de ani cat arata.Du-te acasa mai minciunosule!
5 aprilie 2017, 21:29
mai unule, adica actualii nu au depus niciun proiect iar dupa tine vinovati sunt tot altii? aveti majoritate in parlament, aveti majoritate in cj, aveti directori si tu dai vina tot pe altii? neputiinta este numele vostru ...
5 aprilie 2017, 16:32
Constat cu scarba aceleasi "mutre" de ...27 de ani....vesnic pupatori de tablouri, lipitorii de afise si lingaii cu carnet de partid(indiferent de culoare)....care au distrus judetul BT- polul saraciei....CU ASTFEL DE PERSONAJE DESPRINSE DIN OPERELE LUI CARAGIALE ....FONDURI EUROPENE ZERO.....LOCURI DE MUNCA ZERO.....INVESTITII ZERO.....RUSINE!!!!
5 aprilie 2017, 14:58
normal ar fi sa se faca o reducere a personalului care taie frunza la caini pe salarii marite, cam 50% pe putin, de redus, si apoi le marim salariile daca au rezultate!
5 aprilie 2017, 11:10
,,odată cu aprobarea bugetului județean, să fie semnat contractul de servicii de elaborare a acestor documentații, asistență tehnică din partea proiectantului și consultanță la elaborarea cererii de finanțare” - ne spune presedintele Cons. Judetean.Daca pina si cererea de finantare trebuie contractata la ,,firme de specialitate", atunci -stimate domn - pentru ce platim o intreaga directie( aproape 20 de oameni) ??
5 aprilie 2017, 09:56
Actuala conducere a cj , deocamdată, *se bucură* de ceea ce au *realizat*cei ce au condus județul in mandatul 2012- 2016,adică liberalii lui Țurcanu și Sorescu. Se *bucură* de dezastrul lăsat de către aceștia, *profesionalism* de zero bani , învelit in staniol colorat și presărat cu bancuri multe. Ce vor face de acum- incolo cei din echipa condusa de d-nul Macaleți este important.
5 aprilie 2017, 09:49
Loading...
Sondaj
Credeți că ”revoluția fiscală” a Guvernului va aduce lucruri bune pentru Botoșani și România?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am ajuns să locuiesc în acest apartament cunoscând-o pe Roxana Anușca de la PNL. Nu am plătit chirie, am fost lăsat să am grijă de apartament și să plătesc cheltuielile”, Andrei Leonte, fost consilier la cabinetul lui Florin ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6400 lei
USD
Dolarul SUA
3.9322 lei
CHF
Francul elveţian
3.9662 lei
GBP
Lira sterlină
5.2076 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4928 lei
XAU
Gramul de aur
162.2804 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2236 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4878 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9665 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0837 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6235 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.