Botoşanii de altădată
Inima de odinioară a Botoşanilor – UNDE s-au înfiinţat şi CUM arătau primele pieţe ale oraşului

Fiind un centru comercial recunoscut cu secole în urmă, ca unul dintre cele mai puternice din Moldova, Botoşanii au avut locuri special amenajate în care să se vândă şi să se cumpere animale, produse industriale şi agricole. Acestea au fost pieţele şi iarmaroacele.

Prima piaţă cunoscută datează din 1776 , când la 4 mai, Grigori Ghica Voievod a eliberat târgoveţilor un hrisov ce prevedea înfiinţarea unei pieţe cu lungimea de 280 stânjeni domneşti şi lăţimea de 120, situată la „marginea drumului, la vale, spre Sâcna”. Ducerea la îndeplinire a fondării pieţei a revenit vornicilor Nanul şi Manolachi Dimachi care au măsurat terenul şi l-au pichetat cu pietre. Acelaşi hrisov menţiona faptul că tot în acel loc a funcţionat şi mai înainte piaţa, unde oamenii se strângeau la zi de târg şi încercau să-şi vândă vitele, dar care, cu timpul, devenise neîncăpător.

 

Această piaţă a devenit mai târziu numai iarmaroc, a funcţionat în continuare, până după anul 1944 pe locul unde se află astăzi Parcul Tineretului, numit odinioară Oborul Vechi. Această piaţă-iarmaroc a avut o existenţă de circa 250 de ani şi a jucat un rol major în viaţa comercială a oraşului Botoşani. La sfârşitul secolului trecut, marele iarmaroc de toamnă (1-15 septembrie) avea loc pe imaşul de la bariera Suliţa, lângă „Cimitirul Eternitatea”.

 

A doua piaţă cunoscută a funcţionat chiar în centrul oraşului, pe locul unde se află astăzi Monumentul Eroilor.La sfârşitul secolului trecut şi la începutul celui actual s-a numit Piaţa Carol. Această piaţă a luat fiinţă în jurul anului 1800, lângă principalul drum ce străbătea oraşul şi care se va numi mai târziu Calea Naţională. Se afla în apropierea celor două ctitorii ale Elenei Rareş: Bisericile Uspenia şi Sf. Gheorghe. Este menţionată sub numele de „Piaţa din Târgul Vechi”.

 

În 1828, un grup de târgoveţi ai Botoşanilor s-au adunat şi au întocmit o jalbă către Sfatul orăşenesc, prin care au cerut ca în mijlocul pieţei să se construiască un havuz, în care apa să fie adusă prin conducte de ceramică (oale). O cişmea urma să ţină havuzul cu apă. Se mai cerea pietruirea pieţei şi a străzilor din apropiere, deoarece în anotimpul ploios din cauza noroiului se închidea târgul, nemaiputându-se să se mai aducă în oraş produse pentru hrana locuitorilor.

 

Nu după mult timp, în 1832, paharnicul Ion Brănişteanu a înaintat o jalbă Ministerului Pricinilor Dinăuntru, cu un conţinut interesant despre felul cum funcţiona piaţa.

 

În piaţă se vindeau zarzavaturi de către femei, sare şi alte mărfuri aduse de numeroşi precupeţi. Aici se adunau şi carele cu fân şi lemne, ce lăsau în urmă multă murdărie, care în anotimpul ploios, făcea imposibilă vânzarea legumelor şi a altor mărfuri ce se aşezau pe caldarâmul pieţei. Mai târziu, piaţa s-a pietruit, dar cu toate acestea carele  au continuat să staţioneze în piaţă, mai ales că stăpânii acestora se opreau în dughenele apropiate la un pahar-două de rachiu.. Pentru menţinerea pieţei curate, s-a amenajat  un loc anume pentru staţionarea carelor.

 

Paharnicul Ion Brănişteanu atrăgea atenţia ministrului respectiv că, în cazul când „rachierii” vor cere să se aprobe reîntoarcerea lor în piaţă, să se respingă această dorinţă. Reclamaţia a cuprins şi alte învinuiri că oamenii celui care se ocupa de administrarea pieţei, ar fi bătut pe ţăranii care veneau cu carele şi i-ar fi supus la taxe mari. Mihail Sturdza, a ordonat o anchetă efectuată de vornicul Grigori Carp, care a constat nemernicia celor reclamate,

 

Această piaţă centrală a cunoscut lucrări de modernizare construindu-se mese pentru produsele agricole, iar pe latura nordică şi sudică s-au ridicat numeroase barăci, unele din ele cu bun gust, în care negustorii şi meşteşugarii îşi desfăceau marfa expusă la vedere, reiese din Monografia oraşului Botoşani, de Ştefan Ciubotariu. Un plan al acestei pieţe în situaţia din 1857, executat de Rudolf von Kugler se păstrează astăzi la Arhivele Statului din Botoşani.

 

O altă piaţă cunoscută a purtat numele de Sf. Gheorghe, deoarece era aşezată în imediata apropiere a bisericii cu acelaşi nume, precum şi de Piaţa Scaunelor, unde se comercializa numai carnea, scaunul fiind trunchiul-butucul pe care se tranşa carnea. În apropiere se găsea strada Scaunelor. Încă din 1857 se cunoşteau că existau nişte gherete pentru căsăpie, pe care Biserica Sf. Gheorghe le închiria Primăriei şi care se găseau „alături de curtea bisericii” care, pe atunci, era mult mai mare ca cea de astăzi. Pe acest loc, primarul Gh. Hasnaş, ales în 1884, a construit prima hală de carne. Toate construcţiile vechi au fost demolate, fiind înlocuite de cele două hale, de carne şi de peşte, construite în 1910.

 

Autorii Dicţionarului geografic al judeţului Botoşani la 1891, printre altele, menţionează existenţa în oraş a trei pieţe: 1. Piaţa Tg. Vechi, asfaltată, una dintre cele mai frumoase, numai pentru legume şi fructe. 2. Piaţa Sf. Gheorghe numai pentru carne. 3. Târgul Vitelor numai pentru cei care vindeau şi cumpărau animale şi cereale.

 

După 1890, găsim menţionată şi Piaţa Ferdinand, situată în jumătatea estică a oraşului, fără a se şti dacă a îndeplinit şi o funcţie comercială.

 

Idiferent de funcţile pe care le aveau exact, pieţele Botoşanilor adunau laolaltă fel de fel de oameni iar locurile respective deveneau cel mai bun prilej de socializare.

loading...
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cătălina CHIRU
Geniul exmatriculat din liceul botoșănean: Şi faţă de alţii şi faţă de mine însumi, nedreptatea mi-a fost totdeauna odioasă
Astăzi se împlinesc 151 de ani de la nașterea, la Botoșani, a celui mai mare istoric al românilor. 
În așteptarea unui moment istoric: Cum a mutat Iorga clopotnița Bisericii-simbol și documentul secret ascuns în zid acum mai bine de un secol - FOTO
Luna aceasta, orașul cunoscut de vreo jumătate de secol drept Târgul Doamnei - probabil cea mai frumoasă denumire pe care o poate primi o așezare - va consemna încă un moment istoric.
”Școala” de genii, locul din Botoșani care a dat țării minți luminate, de la academicieni la scriitori și pictori: Am devenit profesor, poate şi datorită acestei pregătiri iniţiale
Lumea academică este în doliu. Unul dintre cei mai mari lingviști ai țării - absolvent al unei școli botoșănene - a trecut la cele veșnice.
S-a stins un medic botoșănean - Trei generații, trei oameni de valoare, trei povești impresionante de viață - FOTO
O veste tristă ne-a reamintit povestea fascinantă a unei familii de botoșăneni. Un preot și doi medici, destine de excepție, care au scris istorie în teologie și în medicină.
Povestea unei spargeri cu autori neidentificați nici după 20 de ani și un obiect care leagă aproape misterios trei familii cu blazon
Un loc din nordul județului Botoșani are o poveste incredibilă, ce poate deveni oricând subiectul unui film documentar cu accente dramatice pe destinul unei familii care a dat țării politicieni de primă mână, scriitori de excepție, artiști și încă mulți oameni destoinici.
În căutarea bradului sădit de Iorga, martorul care s-a întors la Ipoteşti şi a murit în ziua comemorării lui Eminescu – GALERIE FOTO
A fost secretarul particular al lui Nicolae Iorga. Profesor la clasa palatină, unde învăța viitorul rege Mihai. A scris sute de studii și a semnat cărți ce s-au bucurat în timp de aprecierea multor oameni de seamă. Înainte de a muri a revenit la Ipotești, în căutarea bradului argintiu.
Cum îl sărbătoreau botoșănenii pe Enescu acum 90 de ani, o întâlnire emoționantă între un copil și un geniu al muzicii - FOTO               
După aproape un secol, Botoșanii nu mai au aproape nimic din gloria orașului de odinioară. Parfumul fostelor grădini ce concurau cu cele ale marilor capitale europene, casele modelate în linii arhitectonice care mai păstrează și astăzi, chiar în ruină fiind, parfumul de epocă, oamenii pentru care arta însemna mai mult decât colecții de fotografii lângă monumente suferinde... 
INTERVIU - Alexandru Hriscu și Botoșaniul de odinioară: Există o lipsă de patriotism local și o indiferență crasă la nivelul autorităților care ar trebui să se ocupe de patrimoniul orașului
”Această pagină tratează file din istoria vizuală și documentară a oraşului Botoşani din diferite surse documentare online sau offline. Pentru amintirea vremurilor trecute, tuturor botoșănenilor de pretutindeni”. Este descrierea uneia dintre cele mai urmărite și îndrăgite pagini din mediul virtual, Botoșaniul de odinioară.
În martie 1990 a aplanat conflictul de la Târgu Mureş, botoşăneanul lăudat de Vasile Milea care i-a refuzat pe ruşi şi l-a înfruntat de Iliescu
Erou sau ”personaj coleric”? Militar de carieră sau un simplu supus? Curajos sau dornic de afirmare? Poate că nici un alt general al Armatei Române nu a fost atât de controversat ca acest botoșănean care, dincolo de gradele militare, s-a bucurat și de distincții civile precum titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.
Un oraș la limita supraviețuirii: Industria glorioasă transformată în ruine, abandonată sau fărâmițată în doar câțiva ani
Locul care în urmă cu jumătate de secol producea utilaje și echipamente căutate în întreaga lume se mai mândrește, în anul de grație 2021, doar cu titlul de oraș cu cel mai curat aer din România.
Mințile luminate care au făcut istorie: Primul doctor în medicină din Moldova, botoșăneanul care a luptat cu varicela și a învins holera
În urmă cu 100, chiar 200 de ani, Botoșanii aveau parte de oameni cultivați, străluciți, îndrăzneți. Oameni care au luptat cu molime dintre cele mai cumplite și le-au învins.
Kilometrul zero al culturii naționale, locul din Botoșani pe care comuniștii voiau să îl declare ”rezervație de arhitectură urbană” – GALERIE FOTO
Locul nașterii poetului Mihai Eminescu. Biserica în care a fost botezat Mihai Eminescu. Vechi străzi de promenadă, clădiri care poartă în ziduri neștiute povești de dragoste sau secretele niciodată aflate ale comercianților de tot soiul. Un ansamblu urban unic în Moldova, o bogăție ignorată și abandonată astăzi.
”Copilul etern” al teatrului românesc a jucat pe scena de la Botoșani: A fost o perioadă fericită din viața mea / Îmi plăceau oamenii care umpleau până la refuz sălile de spectacol GALERIE FOTO
I se spune actrița-veselie, actrița-poveste. Însă, mai presus de toate, este ”copilul etern” al teatrului românesc. În acest an împlinește 80 de ani de viață, un destin de excepție, o carieră dedicată artei, o călătorie de șase decenii care a cotit, o vreme, și către Botoșani.
Cum petrecea Paștile anticomunistul condamnat la moarte și executat de Securitate la Botoșani / De ce americanii nu au mai ajuns niciodată
Condamnat la moarte de comuniști, s-a predat singur la Securitate, pentru a-și proteja familia. Folosit ca agent dublu, i-a trădat pe comuniști și s-a alăturat iarăși Rezistenței din munți. Prins din nou, a fost condamnat fără proces și împușcat pe poligonul Penitenciarului Botoșani.
Fostul director de la Europa Liberă, mărturisiri despre ”Botoșanii copilăriei mele”: Ne lumina și ne sfințea doar poezia lui Eminescu – GALERIE FOTO
”Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!” Sunt cuvintele pe care părinții și bunicii noștri le-au ascultat ani la rând, cu urechea lipită de aparatul de radio, prin vocea celebră de la Vocea Americii sau Europa Liberă. Într-o vreme în care acest gest - ascultarea celor două posturi de radio - te putea duce în pușcăria comunistă...
Rana de pe obrazul Orașului Geniilor: Destinul dureros al casei care se prăbușește sub ochii noștri – GALERIE FOTO
În mijlocul orașului care a dat țării cel mai mare istoric și savant, o casă rezistă de mai bine de două secole, parcă anume spre a ne aminti că, acolo unde rădăcinile putrezesc, tulpina rămâne fără viață iar rodul se usucă și cade.  
”Pe cine invităm la video” - Mineriada și botoșănenii, secvența care a făcut carieră: Ne dăm foc la toate autobuzele, asta a fost înţelegerea - FOTO&VIDEO
Greva minerilor din Lupeni, care în urmă cu o săptămână s-au blocat în subteran, a declanșat un adevărat remember istoric, televiziunile naționale întrecându-se în a redifuza imaginile care au îngrozit lumea la mijlocul anului 1990.
Nepoata lui Sadoveanu a debutat pe scena de la Botoșani, povestea unui interviu care a durat 500 de kilometri: S-a năpustit asupra mea să mă felicite și a refuzat să coboare
S-a bucurat de gloria lui, dar a și suferit după moartea scriitorului, când comuniștii nu au vrut să o mai știe în țară. O carieră în teatru începută la Botoșani, care continuă și astăzi, după zeci de ani de străinătate.
Tânărul Ceaușescu pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu”, spectacolul ”monumental” care a adunat toată suflarea artistică a orașului - FOTO
În ianuarie 1978, Nicolae Ceaușescu împlinea 60 de ani de viață și nu mai puțin de 45 de ani de activitate revoluționară. De 11 ani conducea Partidul Comunist și ducea România ”pe cele mai înalte culmi ale socialismului”.
Cum arătau mătușile lui Eminescu și cum îl descrie pe Mihai chiar fratele său: Când râdea, râdea cu mare poftă, râs sincer – GALERIE FOTO
Sărăcia Botoșanilor, atât de des invocată în rapoarte, studii, statistici, nu ține doar de lipsa banilor, a investitorilor, a locurilor de muncă. Ci mai ales de lipsa de perspectivă atunci când vine vorba de a dezvolta și promova ceea ce există deja.
Botoșaniul a fost un mare târg comercial important la răspântia imperilor, odată cu întroducerea căii ferate , am cam fost marginalizați. Ruperea provincilor, Bucovina, Basarabiei de țară, inclusiv drama Poloniei prin pactul Ribentrop - Molotov, a izolat Botoșaniul, devenind capăt de linie la "propriu" cât și la "figurat". Am ajuns, județ de margine. Comuniștii au avut grijă, ne-au băgat și într-o formă rusească de organizare Regiunea Suceava, până în 1968, a fost vai de noi.
3 martie 2019, 22:59
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Mama, tata vor fi foarte fericiți. Ei m-au susținut întotdeauna în ceea ce fac. Dar modelul meu în viață a fost fratele meu. Mai mare cu trei ani, pompier de meserie, în el am văzut întotdeauna ambiție, perseverență",...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9090 lei
USD
Dolarul SUA
4.7494 lei
CHF
Francul elveţian
5.0470 lei
GBP
Lira sterlină
5.8036 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5814 lei
XAU
Gramul de aur
273.2231 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2442 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3726 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7215 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2016 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6598 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.