Botoşanii de altădată
Instituție de prestigiu încă necunoscută după aproape 70 de ani de activitate? Dacă nu ar fi avut loc atunci, nu știu dacă s-ar mai fi produs cândva

Istoria nescrisă creează confuzii. Însă atunci când și puținele date scrise conțin erori situația devine de-a dreptul dramatică pentru biografia unei comunități, a unui oraș.

O instituție de prestigiu, un spațiu cultural menit să sintetizeze, să concentreze într-un concert săptămânal spiritul universal al muzicii simfonice. Chiar dacă funcționează în oraș de aproape șapte decenii, există astăzi botoșăneni care nu știu unde se află Filarmonica ”George Enescu”. Semn că, în ultimii 10-15 ani, nu au călcat niciodată în sala de concert.

 

Chiar și taximetriștii, deseori, pentru a onora o comandă cu destinația Filarmonică, iau drumul Casei Ventura, acolo unde o perioadă s-au desfășurat concertele simfonice.

 

Confuzia vine, de bună seamă, din faptul că instituția de cultură nu are un sediu propriu. Din 2004, Filarmonica ”George Enescu” Botoșani își desfășoară activitatea în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor (foto sus).

 

 

Wikipedia – responsabilă de erori?

 

Confuzia este una des întâlnită și, din păcate, fără să aibă o reacție din partea celor în drept să o facă. Chiar și celebrul concurs televizat – ”Câștigă România” – competiție care se bazează pe întrebări provenite din județele țării, a oferit unui concurent o asemenea întrebare: Unde funcționează astăzi Filarmonica Botoșani? Cu patru variante de răspuns. Surpriză, răspunsul corect pentru ca cel care voia să câștige punctele puse în joc era: Casa Ventura.

 

În mod clar, confuzia vine din preluarea informațiilor de pe internet (vezi foto):

 

 

Pagina Wikipedia dedicată Botoșaniului consemnează: ”Clădirea Filarmonicii, denumită și Vila Ventura, a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic. Activitatea Filarmonicii de Stat Botoșani este recunoscută și în afara județului, artiștii fiind invitați în mod permanent să participe la diferite spectacole în țară și străinătate. Filarmonica botoșăneană este principalul organizator al manifestărilor omagiale dedicate lui George Enescu, manifestări care se bucură în fiecare an de prezența unor personalități din lumea artei și culturii românești”.

 

Atât.

 

Și mai surprinzător este faptul că o hartă turistică a județului Botoșani – recent realizată – preia în  dreptul Filarmonicii Botoșani exact prezentarea de mai sus, de pe Wikipedia. Harta este asumată de Consiliul Local al Municipiului Botoșani și de Consiliul Județean Botoșani.

 

În afară de faptul că, poate, mult mai potrivită ar fi fost, în acest caz, prezentarea instituției mai degrabă decât a clădirii în care, temporar, a funcționat Filarmonica Botoșani. Lasă de dorit și sărăcia datelor, pornind de la activitatea îndelungată a instituției de cultură.

 

 

Ceva mai bine, dar foarte succint

 

O prezentare decentă, deși departe de a fi completă, regăsim pe site-ul oficial al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, pe care o redăm integral:

 

”Primii pași importanți în organizarea vieții muzicale botoșănene au fost făcuți după cel de-al Doilea Război Mondial. În anul 1945 ia ființă o Asociație artistico-culturală, în cadrul căreia se încheagă și o orchestră semi-simfonică. Din anul 1950, această orchestră - intitulată deja Filarmonică Botoșani - primește o mică subvenție din partea fostului Comitet pentru Cultură și Artă și susține o activitate concertistică quasi-permanentă. Ca instituție publică de sine stătătoare și cu decizie oficială de înființare, Filarmonica de Stat Botoșani își începe existența la data de 1 Septembrie 1953, primul ei director și dirijor fiind Max Weber, cel care s-a ocupat, de fapt, de coagularea și organizarea activității orchestrei încă din anul 1945”.

 

 

Filarmonica de altădată: Dirijori de prestigiu, artiști de marcă la Botoșani

 

Printre foarte puținii oameni de cultură care s-au aplecat de-a lungul timpului asupra activității Filarmonicii botoșănene s-a numărat profesorul Aurel Dorcu, cel care a și semnat câteva texte valoroase dedicate instituției de cultură.

 

Prof. Aurel Dorcu a scris despre ”strădania și pasiunea pentru frumosul artistic, pentru muzică, a unui grup select de muzicieni în jurul distinsului om de cultură Max Weber”, recunoscând în acest fel meritele celui care a avut o contribuție uriașă nu doar la înființarea Filarmonicii botoșănene, ci și a teatrului de păpuși.

 

”Opera lor a fost și a rămas o binefacere spirituală pentru noi. Dacă nu ar fi avut loc atunci, nu știu dacă s-ar mai fi produs cândva, pentru că multe orașe însemnate din Moldova, unele poate mai civilizate decât noi, nu se bucură de prezența unei filarmonici. Din nou confirmarea dictonului "Omul sfințește locul"!”, scria prof. Aurel Dorcu.

 

Cântul frumos, sensibil, nobil pe care ni-l oferă de decenii Filarmonica ne sensibilizează ființa, ne face mai buni, mai prietenoși, mai umani. ”Oameni în adevăratul sens al cuvântului”, spunea prof. Aurel Dorcu.

 

 

”Nu e posibil că după ce ascultăm muzică de Mozart să nu fim luminoși spiritual, mai aproape de natură, de primăvară. Șostakovici numea muzica lui Mozart "o primăvară eternă a muzicii". Muzica lui Bach ne apropie de viața spirituală caracterizată prin profunzime de gând și sentiment, ne poartă parcă spre înălțimile spiritului, spre stele. Ascultând muzica lui Beethoven, energiile noastre clocotesc parcă sub ecoul măreției și al cântului sau năvalnic, care ne urmărește continuu. Câtă visare, câtă poezie, cât dor de învăluire, că ecoul unei nestemate de Eminescu!”, sunt cuvintele rămase de la cel care a iubit cultura mai presus de orice.

 

S-au perindat pe scena de la Botoșani muzicieni de prestigiu. Dirijorii Mihai Brediceanu, Iosif Conta, Ion Baciu. Muzicieni talentați precum Ion Voicu, Ștefan Ruha, Valentin și Ștefan Gheorghiu, Dan Grigore, Vladimir Orlov.

 

Melomanii din Botoșani, consemna prof. Aurel Dorcu înainte de a pleca la cele veșnice, au ascultat lucrări de o valoare excepțională, de la Concertul pentru două viori, de Bach, Simfonia a XI-a și Cvartetele, de Beethoven, Simfonia a III-a cu orgă de Saint Saens, Simfonia a IX-a "Din lumea nouă", de Dvorak, Carmina Burana, de Carl Orff, celebrele Concerte pentru vioară și orchestră de Beethoven, Brahms, Ceaikovschi, Mendelson, Sibelius, concertele excepționale pentru pian și orchestră de Beethoven, Brams, Ceaikovski, Rahmaninov, concertele pentru violoncel și orchestră de Haydn, Schumann, Dvorak.

 

 

”Bucuriile muzicii oferite de Filarmonică se datorează colectivului de muzicieni profesioniști pe care îi caracterizează talentul, seriozitatea și pasiunea”, scria prof. Aurel Dorcu.

 

Emil Cioran spunea că Dumnezeu datorează mult lui Bach. Se referea la faptul că muzica compozitorului, prin profunzimea și înălțimea sa de gând și sentiment, creează atmosferă proprie rugăciunii și meditației.

 

”Pentru mine, prieten constant al Filarmonicii de la înființarea ei, muzica bună reprezintă cel mai minunat dar pe care creatorul ni l-a lăsat nouă, oamenilor, împreună cu credința. Contribuția cântului Filarmonicii convinge în acest sens”, scria Profesorul.

 

 

Filarmonica nu este singura instituție peste care se așază periculos confuzia, pornind de la date eronate care se propagă în lumea internetului.

 

Poate că este timpul ca autoritățile, prin consilierii desemnați, să preia misiunea de a difuza conținut real și corect, chiar dacă acest lucru înseamnă să se apeleze la istorici, oameni de cultură, profesori sau preoți (în cazul monumentelor religioase).

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Agaftonul Domnului Eminescu: Plâng pentru vărul meu, că a avut o viaţă zbuciumată şi a murit de tânăr! - GALERIE FOTO
În cimitirul de la Agafton odihnesc astăzi maicile Olimpiada, Sofia, Fevronia, surorile Ralucăi Eminovici, mama poetului, dar și Xenia, verișoara lui Mihai.
După 30 de ani, despre ce a fost sau n-a fost la Botoșani: Nu vedeţi că ne schimbăm cu totul? Asta-i revoluţie, băieţi, ţineţi-vă bine!
După 30 de ani – Revoluția la Botoșani: Crăciun, colinde, colindători. Altă viață! Diferite persoane de la noi din oraș își fac autocritica…
Nici bine nu a căzut comunismul, că la Botoșani începeau deja să apară probleme, chiar la adunarea de constituire a Consiliului Frontului Salvării Naționale: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim.
După 30 de ani - Botoșănenii lui Ceaușescu: Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte. Jigniri, ironii, lupte, bătăi. Greu, foarte greu. Umilitor!
În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!
După 30 de ani - Moș Gerilă aduce cadouri în parcul orașului, un Crăciun cu fulgere și tunete la Botoșani: Oare ce ne rezervă anul ce va începe? Să fim optimiști sau pesimiști?
Cu un an înainte de Crăciunul lui 1989, pe 25 decembrie 1988, la Botoșani se petrecea un lucru ieșit din comun. Bătrânii spuneau că nu prinseseră o asemenea grozăvie în toată viața lor…
După 30 de ani - Bancurile botoșănenilor despre Ceaușescu, concerte și spectacole, însemnări din comunismul întunecat: Ajutaţi-mă să mor!
Deşi astăzi pare un lucru neînsemnat, înainte de 1989 scrisul te putea duce direct în închisoare. Pentru că a consemna întâmplări care incriminau regimul însemna condamnare sigură.
Ceaușescu reales, CUM au trimis botoșănenii la București 1.700 de telegrame și povestea mașinii de scris: Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup - FOTO
Și înainte de 1989, procesul de votare era precedat de o campanie electorală. Însă ea se desfăşura sub alte reguli.
Ziua neagră din istoria Liceului Laurian: MARELE INCENDIU care a mistuit zeci de mii de cărți, dosare și drapelul școlii
Palatul Liceului Laurian adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.
Botoșănenii și Operațiunea 1111: Această experiență trebuie să ne îngrozească și să ne facă să luăm din vreme toate măsurile
A fost cea mai amplă acțiune de evacuare din istoria militară și civilă a României. A purtat numele de cod Operațiunea 1111 și a implicat întreaga suflare, de la șeful statului până la cel din urmă român.
Loading...
MEMORIAL Enescu: Tovarășii au dărâmat și reconstruit casa, au pietruit drumul, dar nu au vrut să audă de parastas
În vreme ce Suceava şi Iaşi au construit teatre, săli de spectacole somptuoase, cinematografe, amfiteatre şi tot soiul de obiective menite să ridice calitatea vieţii şi nivelul de educaţie al cetăţenilor, botoşănenii au fost martori ai prăbuşirii.
MISTERUL ascuns din nordul Botoșanilor și cel mai mare proces din istoria României moderne, cu Titu Maiorescu avocat - GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu aproape două secole și continuă și astăzi, prin pașii turiștilor care calcă nedumeriți pe un tărâm ce pare să nu mai aparțină nimănui.
Cea mai VECHE biserică din Botoşani: A fost înzestrată cu moşii, heleşteie şi mori şi o impresionantă necropolă
Este o mărturie a istoriei şi una dintre cele mai importante edificii din judeţul Botoşani.
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Loading...
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş
Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.
Fiul unui fost primar botoșănean asasinat politic: 5.000 de oameni au vrut să-l aducă la Botoșani
La Botoșani, în cartierul Bucovina există o alee cu numele tânărului ucis de comuniști. Era fiu de avocat iar tatăl său a fost pentru ceva timp primar interimar al orașului. Mai mult, a existat și o placă comemorativă în memoria sa care a fost… furată.
Oraşul Botoşani, „apanaj” al doamnelor Moldovei: Sume uriaşe de bani încasate de la botoşăneni pentru bunăstarea damelor
„Doamna Botoşaniului” încasa permanent sume uriaşe de bani fără să facă mai nimic pentru ţinutul în care îşi ducea existenţa.
Inima de odinioară a Botoşanilor – UNDE s-au înfiinţat şi CUM arătau primele pieţe ale oraşului
Fiind un centru comercial recunoscut cu secole în urmă, ca unul dintre cele mai puternice din Moldova, Botoşanii au avut locuri special amenajate în care să se vândă şi să se cumpere animale, produse industriale şi agricole. Acestea au fost pieţele şi iarmaroacele.
Străzile de odinioară ale Botoşanilor: Înghesuială la modernizarea drumurilor pline de gropi ale oraşului
Până pe la 1820 nu s-a acordat nicio atenţie străzilor oraşului, care au apărut fără nicio cât de mică idee de sistematizare, de modernizare. Înguste, întortocheate, pline de praf în timpul secetos, pline de gropi cu apă şi desfundate în timpul ploilor, dădeau oraşului un aspect neplăcut, fapt remarcat, nu o singură dată, de cei ce păşeau pentru prima dată în oraş.
Loading...
Loading...
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
Se lucrează, sunt diferite ţări care lucrează în acest moment. Şi noi, cam într-o lună, vom lua un model în care vom testa. Testarea se face pe persoane tinere. Vom avea mai multe vaccinuri în testare”, a ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8280 lei
USD
Dolarul SUA
4.4671 lei
CHF
Francul elveţian
4.5696 lei
GBP
Lira sterlină
5.4926 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0894 lei
XAU
Gramul de aur
234.7566 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2410 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3335 lei
AUD
Dolarul Australian
2.7111 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1751 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6464 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.