În perioada dinte ani Botoşăneanul.ro vă propune o retrospectivă a investigaţiilor realizate în 2010. Timp de cîteva zile veţi putea parcurge astfel cele mai citite şi comentate anchete din ultimele 12 luni şi, totodată, să analizaţi cum au evoluat lucrurile după publicarea materialelor.
Se plîng că nu au bani de salarii, că le sînt alocate fonduri prea reduse de către Consiliul Judeţean, că sînt afectaţi de criză, dar conduc maşini cît bugetul instituţiilor pe luni bune de zile. Este vorba de o parte a primarilor de oraşe şi comune a căror autoturisme contrastează puternic cu sărăcia localităţilor din care provin.
Şeful primarilor, printre capii judeţului şi la volan
Şeful primarilor rurali din judeţ este unul dintre lideri şi la capitolul automobile. Vasile Capotă, primar de Mitoc şi preşedinte al filialei Asociaţiei Comunelor deţine un Jeep Wrangler de peste 30.000 de euro pe care l-a achiziţionat „cu banii jos”. Nu l-a luat din salariul de primar, deoarece nu i-ar fi ajuns pentru o asemenea achiziţie, ci, spune el, din veniturile din agricultură. „Cine spune că nu se cîştigă din agricultură este un mincinos. E o maşină numai bună pentru drumurile din Botoşani”, ne-a declarat Vasile Capotă. Printre altele, modelele precum cel condus de acesta şi care a fost creat ca să fie capabil “de a merge oriunde şi de a face orice”, dispune de ESP cu sistem electronic antirăsturnare şi control antiderapaj al tracţiunii şi BAS (asistenţă la frînarea de urgenţă).
Primar lîngă Botoşani = maşină de teren
Primarii localităţilor riverane municipiului Botoşani sînt şi ei printre cei mai dotaţi din punct de vedere auto. Verginel Gireadă de la Mihai Eminescu poate fi văzut mai mereu la volanul unui BMW X5, despre care susţine că nu i-ar aparţine lui, ci firmei Tehnic Asist, abonată la lucrări în comună. Societatea i-ar fi împrumutat doar automobilul, însă, cum primarul tot îl conduce de mai mult de jumătate de an, e posibil să fi uitat să îl returneze. Primarul de Curteşti conduce la rîndul său o maşină de teren. Dumitru Viţel deţine un Hyundai Sante Fe. Varianta din 2010 a maşinii este capabilă să producă 194 cai putere, iar accelerarea de la 0 la 100 km/h se face în doar 9,8 secunde. Preţurile la o astfel de maşină încep de la 29.738 euro şi se duc pînă la 35.581 euro. Spre deosebire de omologul de la Mihai Eminescu, primarul de Curteşti nu ascunde că maşina îi aparţine. El crede că este îndriduit să conducă un astfel de automobil. “Eu sînt la al treilea mandat aici, două de viceprimar şi acum primar. Cred că am avut venituri ca să îmi pot lua o asemenea maşină”, a afirmat Dumitru Viţel. Acesta susţine că încă plăteşte rate la automobil şi că soţia are o afacere în domeniul agriculturii şi comerţului care l-au ajutat să achiziţioneze maşina.
“Calamitat” cu maşină de 70.000 de euro
Nu trebuie însă neapărat să fii primar de comună limitrofă capitalei judeţului ca să ajungi să conduci “tancuri de şosea”. Calamităţile din 2008 par să nu-l fi afectat prea mult pe primarul de Rădăuţi Prut. Dimpotrivă, Viorel Nichiteanu tocmai şi-a luat în sistem leasing un BMW X6. Preţurile la o astfel de maşină variază de la 60.214 la 77.886 euro. În funcţie de versiune motorul dezvoltă o putere de pînă la 396 cai putere, accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,7 – 8 secunde şi are o viteză maximă de pînă la 240 km/h.
Dacă lîngă graniţa cu Moldova se poartă BMW X6, lîngă cea cu Ucraina la modă este Toyota Hilux, un soi de camionetă care în varianta 4 X 2 costă de la 10.990 euro preţ CIP şi ajunge la 20.950 euro la model 4 X 4 din vîrful gamei. La ultima şedinţă cu primarii Dumitru Chelariu de Pomîrla a venit însă cu un Chevrolet Aveo care costă în jur de 8.000 de euro. Bineînţeles că nici acesta nu era a lui. “Este a soţiei, ea are voie să facă leasing”, a afirmat atunci primarul de Pomîrla. Partenera sa de viaţă, Corina Chelariu, nu este însă nimeni alta decît secretarul Primăriei Pomîrla. La aceeaşi şedinţă primarul de Suharău a venit cu Smart Forfour. O astfel de maşină are un preţ CIP de pornire de 9.350 euro şi poate ajunge pînă la 12.990 euro. Nici Marcel Chelariu nu face notă discordantă. “Nu o fotografiaţi că nu este a mea. Am luat-o doar azi ca să vin la Botoşani. Este a firmei la care lucrează soţia şi îi este ei repartizată”, a afirmat primarul de Suharău.
Primarul de Săveni, liderul auto al edililor de oraş
Lider automobilistic al primarilor de oraş este fără îndoială edilul şef al Săveniului. Relu Tîrzioru conduce de ceva ani un Audi Q 7, maşină care în funcţie de variantă costă de la 44.964 euro preţ CIP şi pînă la 60.145 euro. Un astfel de automobil are o viteză maximă de pînă la 244 km/h şi pînă la 350 cai putere. Unii dintre aceşti primari se află în situaţia în care conduc maşini mai scumpe decît sumele pe care le-au primit de la Consiliul Judeţean pentru repararea drumurilor comunale pe care ei înşişi circulă cu bolizii.
Maşini mai scumpe decît drumurile
PRIMĂRIA |
SUMA REPARTIZATĂ DE CJ PENTRU DRUMURI ÎN 2010 |
VALOAREA MEDIE A MAŞINII CONDUSE DE PRIMAR |
Mitoc |
32.000 lei |
120.000 lei |
Mihai Eminescu |
119.000 lei |
263.000 lei |
Curteşti |
96.000 lei |
134.000 lei |
Rădăuţi Prut |
80.000 lei |
283.000 lei |
Săveni |
124.000 lei |
259.000 lei |
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Anul de criză nu s-a resimţit şi la nivelul automobilelor primarilor. Aici treaba a mers... ca pe roate. De exemplu, la inundaţiile din acest an primarul de Dorohoi a apărut cu o Honda CR-V al cărei preţ variază, în funcţie de dotări, între 25.799 şi 35.081 euro. Dorin Alexandrescu a explicat că nu a dat nici un ban pe maşină şi că a preluat-o gratuit în urma derulării programului SAMTID. Ceilalţi primari prezentaţi în articol, dar şi alţii asemenea lor, nu s-au sinchisit de criză şi în continuare s-au deplasat pe unde aveau treburi cu automobilele "ieftine" din dotare.
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Se caută medic pentru cea mai sensibilă secție de la Spitalul Județean
Oana Sava
Nov 23, 2024
Investiții făcute de echipa PSD în sistemul educațional botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două incendii NOAPTEA TRECUTĂ la Botoșani: S-a intervenit de urgență
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024