Știrea zilei
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar

Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 

Este sărbătoare la Biserica ”Vovidenia” din municipiul Botoșani, care luni, 21 noiembrie, își cinstește hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

 

Astăzi, de la ora 15.30, creștinii din parohie și nu numai sunt așteptați să participe la Procesiunea cu sfintele moaște.

 

”Procesiunea cu sfintele moaște va avea loc în exteriorul bisericii, pe străzile principale. Pentru ca sfințenia și ajutorul sfinților să nu fie doar în interiorul bisericii, ci și în cetate, în oraș, pentru toți cei care cu credință vin să se închine a sfintele moaște, pentru că sunt daruri ale Maicii Domnului făcute nouă”, a spus preotul paroh Partenie Apostoaie.  

 

După procesiune, enoriașii vor reveni în biserică pentru a participa la Vecernia și Litia, pentru Hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică. Programul liturgic va continua luni, când se va oficia Sfânta Liturghie. Nu mai puțin de 1.000 de pachete cu mâncare au fost pregătite pentru a fi împărțite creștinilor. 

 

”Vom pregăti 1000 de pachete, pentru duminică și pentru luni, să fie pe lângă hrana sufletului, pe lângă bogăția minții, să fie și o bucurie pentru toți”, a anunțat preotul Partenie Apostoaie.

 

 

A rezistat celor 32 de cutremure

 

Biserica Vovidenia, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este una dintre bisericile mari ale Botoșanilor, construită din piatră și cărămidă, între anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Cârstea și Varlaam, după cum reiese din pisania de deasupra ușii de la intrarea în biserică.

 

 

 

 

Biserica a rezistat, pe parcursul ei, la peste 32 de cutremure de pământ, din care 16 cu magnitudinea de peste 6 grade, culminând cu cel din 10 noiembrie 1940 de 7,3 grade și cel din 4 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter și care au lăsat urme deosebite, necesitând lucrări de consolidare și reparații capitale.

 

Biserica Vovidenia este înregistrată ca monument istoric la nr. 2952, în "Lista monumentelor de cultură de pe teritoriul R.P.R.", întocmită de Comisia Științifică a Muzeelor, Monumentelor Istorice și Artistice și editată de Academia Română în anul 1956 și reactualizată la poziția nr. 07-B-041, ca monument istoric și de arhitectură.

 

 

Biserica și oamenii săi

 

La ceas de sfântă sărbătoare, se cuvine să vorbim și despre oamenii Bisericii, nu doar despre istoria zidurilor și a evenimentelor petrecute peste veac.

 

Astăzi în vârstă de 84 de ani, părintele Gheorghe Viziteu este iubit și respectat nu doar în Parohia ”Vovidenia”, ci de-a lungul și de-a latul orașului. O prezență discretă, fie că este în biserică sau își poartă pasul pe străzile urbei. Elegant și cu un zâmbet pitit, atât cât să îți dea încredere, nu poți să nu îi remarci mersul ca o plutire prin vreme şi pălăria neagră, cu boruri largi, care ne poartă gândul către interbelicul românesc.

 

Părintele Gheorghe Viziteu slujeşte la Biserica Vovidenia din anul 1986, unde astăzi este îmbisericit, după ce, în anul 2003, s-a pensionat şi a predat parohia actualului paroh. Însă prezența în altar a părintelui începea în urmă cu exact 50 de ani, atunci când era hirotonit ca preot. 

 

 

 

 

Istoria personală a preotului Gheorghe Viziteu se topeşte în istoria Bisericii botoşănene, distinsul părinte fiind implicat nu doar în slujirea la altar, ci şi în înfiinţarea Seminarului Teologic Botoşani, precum şi a Şcolii profesionale de cântăreți bisericești și a Școlii postliceale de cântăreți bisericești-învățători.

 

Deşi provenind dintr-o familie săracă, la care adăugăm vitregiile vremurilor de război, foamete și secetă, dar și presiunile comuniste asupra bisericii și a creștinilor, preotul Gheorghe Viziteu a dovedit că dragostea de Dumnezeu și de oameni este mai presus de orice piedică.

 

Preotul Gheorghe Viziteu s-a născut pe 28 septembrie 1938 în comuna Bunești, județul Suceava, într-o familie cu nouă copii. A venit pe lume într-un timp greu încercat. A simțit durerile pricinuite de război, cu evacuarea forțată din locul natal, cu șuieratul gloanțelor, război urmat apoi de seceta cumplită și de foametea anilor 1946-1947.

 

A urmat primele șapte clase în satul natal. I s-a refuzat înscrierea la Liceul ”Ștefan cel Mare” din Suceava, pe motiv că părinții săi nu intraseră în întovărășirea agricolă – Gospodăria Agricolă Colectivă (GAC). A urmat Școala Medie tehnică de construcții civile și industriale din Câmpulung Moldovenesc. Nu continuă aici, întrucât va fi admis la Seminarul Teologic din Neamț (1955), pe care îl va absolvi în 1960 ca șef de promoție.

 

Greutățile vieții și lipsurile materiale îl determină ca, după Seminarul Teologic, să se angajeze în învățământ. Imediat este însă încorporat și, vreme de aproape trei ani, va urma stagiul militar. Nici după cei trei ani nu reușește să își preia misiunea duhovnicească. Nu mai puțin de nouă ani va activa ca revizor contabil la o unitate de stat. Însă este perioada în care va definitiva cursurile liceale la Iași (Seminarul Teologic, la vremea aceea, nu era echivalat liceului).

 

În 1972 este hirotonit preot, devenind paroh la Prăjeni, Protopopiatul Botoșani. Se întoarce însă la școală. Așa se face că, la vârsta de 37 de ani, începe cursurile Institutului Teologic de grad universitar din București, astfel că în 1979 devine licențiat în Teologie.

 

După 14 ani de pastorație la Prăjeni, pr. Gheorghe Viziteu este transferat începând cu data de 1 mai 1986 în parohia ”Vovidenia”, din municipiul Botoșani. Două luni mai târziu (1 iulie 1986) este numit șef birou administrativ la Protopopiatul Botoșani. În vara anului 1991, înființează împreună cu pr. protopop Lucian Leonte Școala de cântăreți bisericești. Doi ani mai târziu (1993), devine director al Seminarului Teologic din Botoșani, dar și al Școlii profesionale de cântăreți bisericești – învățători.

 

”Viața preotului înseamnă împletirea rugăciunii cu munca și această caracteristică nu i-a lipsit niciodată părintelui Gheorghe Viziteu, cum nu i-a lipsit nici împletirea între slujirea celor sfinte, treburile administrative ale Bisericii, munca în administrația Protopopiatului Botoșani, în învățământul teologic botoșănean sau în cercetarea arhivelor spre a lăsa neuitării pagini din istoria și viața Bisericii Vovidenia din Botoșani”, spune pr. Partenie Apostoaie.

 

Fire ordonată, meticuloasă, atent la detalii pe care le așază respectând ierarhia valorilor, pr. Gheorghe Viziteu a strâns de-a lungul anilor din filele documentelor vechi și noi date care aveau să alcătuiască monografia Bisericii Vovidenia - "Roua de har, file de istorie", rodul muncii a peste 20 de ani.

 

Este o vreme profesor de religie (1990-1992 la Liceul de Artă și 1997-1002 la Liceul ”A.T.Laurian”).


În ziua de 1 septembrie 2003 se pensionează și predă parohia ”Vovidenia” noului preot Partenie-Cristian Apostoaie. Rămâne, însă, ai departe în biserica de suflet, unde se află și în prezent ca îmbisericit.

 

”Binecredincioasa familie și neamul său bucovinean au fost izvoare de putere și demnitate, necesare reușitei copilului premiant, a tânărului avid de cunoaștere, a licențiatului în teologie cu o înaltă responsabilitate și a preotului jertfelnic, ce a făcut din preoție un ideal, nu un scop în sine. Părintele nu a abandonat aceste idealuri. Slujește și se bucură de roadele muncii sale, de familia sa, precum și de frumoasele momente de rugăciune și comuniune cu credincioșii de la Biserica Vovidenia, știut fiind că Sfânta Liturghie este temelia, coloana vertebrală și coroana vieții creștine”, spune pr. Partenie Apostoaie.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.5 o C
Dorohoi
-0.5 o C
Bucecea
-0.2 o C
Darabani
-1.0 o C
Saveni
0.2 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.