Știrea zilei
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!

Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.

Despre oamenii mari știm cel mai puțin. Despre oamenii blânzi te apropii greu pentru că poartă cu ei o smerenie și o discreție care uneori se transformă în platoșă de netrecut.

 

Ioan Cobâlă a fost un uriaș blând, omul care în timp a devenit o instituție. A fost un artist național care a dus folclorul românesc în întreaga lume. Iar România i-a stat la picioare, l-a aplaudat îndelung.

 

Doar acasă, la Botoșani, a fost dat jos de pe scenă. A tăcut și s-a retras în singurătate. A tăcut din decență și cu înțelepciunea omului care știe că nimeni nu îi poate lua dragostea pentru muzică.

 

Pentru botoșăneni, însă, Ioan Cobâlă a rămas artistul complet.

 

 

O săptămână Cetățean de Onoare

 

A durat mult, nepermis de mult, până când și administrația să îi ofere respectul cuvenit. Un titlu de Cetățean de Onoare venit însă foarte târziu și acordat nu așa cum marele om de cultură ar fi meritat. Și ca târziul să fie și definitiv, Ioan Cobâlă a mai trăit o săptămână după ceremonia de înmânare a distincției.

 

Ioan Cobâlă a fost mai presus de toate un făuritor de talente. Avea darul și harul de a vedea dincolo de suprafața înșelătoare, dincolo de stângăciile unor artiști sau de bravările altora. Recunoștea calitatea de la primele sunete, de la primele acorduri.  

 

 

Talent de Drăgușeni

 

Născut pe 1 ianuarie 1947 la Drăgușeni, județul Botoșani, Ioan Cobâlă provine dintr-o familie care a cunoscut și greul, dar și bucuria. Mihai Cobâlă și femeia lui au crescut patru copii. Ioan era fiul cel mare, cu responsabilități și cu griji pentru frații mai mici.

 

Dar mai mult i-a plăcut copilului Ioan să cânte, inspirat și de muzica părintelui său, care duminica era lăutar în sat. Era un elev bun, sârguincios, nu numai la școala din Drăgușeni, ci și mai târziu, când a ajuns în școala din oraș, unde a și înființat un ansamblu folcloric. Deși nu s-a dat niciodată în lături când era vorba despre matematică…

 

După liceu s-a întors în sat, la Drăgușeni. S-a angajat ca profesor suplinitor de matematici. Nu a durat mult și în școala din sat a răsărit o orchestră de muzică populară. Acolo, la Drăgușeni, a decis Ioan Cobâlă că viitorul său va fi altul. A plecat la Iași, unde a trecut de examenul la Conservator. Din acel moment, Ioan Cobâlă și-a tratat cu profesionalism talentul, dar făcând din muzică nu o meserie, ci un mod de viață. 

 

 

 

 

Chemat la Botoșani

 

A absolvit Conservatorul ieșean la 27 de ani. A fost imediat angajat la Iași, la Ateneu. Unde, aproape inutil să mai spunem, a înființat o orchestră. Nu a stat prea mult pentru că, la Botoșani, era nevoie de un dirijor.

 

S-a întors la Botoșani, a preluat Rapsozii Botoșanilor și, pentru prima dată, a purces la o altfel de muncă: aceea de profesionalizare a orchestrei. A adus portative, a cules folclor autentic, a orchestrat și a împărțit cântece soliștilor, fiecăruia după potențial. A șlefuit talente, a crescut artiști, a ridicat și promovat valori.   

 

Munca și seriozitatea, perseverența și onestitatea cu care și-a tratat nu doar instrumentiștii sau soliștii, ci și colaboratorii, au făcut repede din Ioan Cobâlă un reper în muzica populară.

 

 

”Artiștii nu pot fi scoși la pensie”

 

Ioan Cobâlă a murit la 74 de ani. Încă în puterea creației, încă viu în spirit. Pensionat forțat prea devreme, scos din scenă de ușa din dos, Ioan Cobâlă a continuat să creeze, a dus mai departe muzica. A revenit pe scenă în urmă cu câțiva ani, dar durerea nu a dispărut.

 

Ozolin Dușa a rezumat în puține și dure cuvinte condiția artistului Ioan Cobâlă:

”…nu uitați cei care aveți în mâini, vremelnic, „pâinea și cuțitul” deciziei: artiștii nu pot fi scoși la pensie. Ei mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni. Nu-i luați din ROSTUL lor!”

 

 

”A depus pentru folclorul românesc o muncă inegalabilă”

 

Sunt mulți și celebri artiștii care îi datorează lui Ioan Cobâlă succesul. De la Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache la Brîndușa Covalciuc Ciobanu, Elena Mândrescu, Petronela Rusu sau Dan Doboș.

 

Brândușa Covalciuc Ciobanu este dintre artiștii care – prin intermediul starpopular.ro – au transmis mesaje emoționante la plecarea în veșnicie a lui Ioan Cobâlă:

”Pentru întreaga Românie, pentru Botoșani în special și pentru noi, interpreții, plecarea maestrului Ioan Cobâlă dintre noi este o mare pierdere. A depus pentru folclorul românesc o muncă inegalabilă, a făcut ca folclorul botoșănean și românesc să răsune pe toate continentele. Orchestra Rapsozii Botoșanilor a fost în turnee peste tot în lume. Interpreții pe care i-a format sunt cunoscuți. Eu rămân un produs marca Ioan Cobâlă pentru că la 16 ani neîmpliniți am fost angajată solistă profesionistă la Orchestra Rapsozii Botoșanilor. Maestrul a  avut încredere în tineri întotdeauna, ca dovadă și acum la orchestră sunt interpreți tineri valoroși. A sprijinit tinerii. Anul trecut Maestrul Ioan Cobâlă a împlinit 50 de ani de activitate artistică și voia ca după pandemie să organizeze un spectacol așa cum merita dumnealui după atâta muncă. În urmă cu o săptămână a devenit Cetățean de Onoare, mă bucur că oficialitățile au reușit să îi ofere acest respect. A plecat la ceruri un om care a făcut și care va rămâne în istoria culturii botoșănene”.

 

Ioana Cobâlă Stewart-Jones, fiica artistului, a transmis că Ioan Cobâlă va fi condus pe ultimul drum în amiaza zilei de marți:

”Pentru toți cei care vor să-și ia rămas bun de la tatăl meu, maestrul Ioan Cobâlă, vă aduc la cunoștință că trupul neînsuflețit se află depus la Biserica Sf. Parascheva (Pietonalul Unirii), iar slujba de înmormântare va avea loc marți, 07.09.2021, ora 12:00”.

 

 

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!

 

loading...
Artistul Ioan Cobâlă a plecat la cele veșnice: Pierdem un reper, un mentor, un prieten, un om cu har și dar

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
„Fast & Furious de Botoșani” – Doi botoșăneni cu BMW-uri adaptate au participat la Campionatul Național de Drift - GALERIE FOTO & VIDEO
Doi botoșăneni au participat la marea finală a Campionatului Național de Drift care a avut loc weekendul trecut în localitatea Adâncata din județul Ialomița. Zeci de pasionați de mașini puternice proveniți din mai multe țări europene s-au întrecut pe MotorPark România, primul circuit auto-moto din țară adecvat organizării unor competiții de motorsport de cel mai înalt nivel.
Morți pe bandă rulantă la Botoșani, groparii nu mai fac față, NU mai sunt locuri în cimitire – FOTOGALERIE
Valul patru a lovit crunt în județul Botoșani. Iar botoșănenii trăiesc o altă premieră neagră cauzată de virusul care ia viață după viață. Doar într-o lună au murit la Botoșani aproape 150 de oameni, situație nemaiîntâlnită pe plan local.
NEGOCIERI la Primărie: Taximetriștii au cerut creșterea tarifului! Discuții de la manele, la licențe de 10.000 de euro: Chem DNA-ul în secunda doi VIDEO
Reprezentanții taximetriștilor de la Botoșani au intrat într-un maraton de negocieri cu reprezentanții Primăriei în vederea aprobării unor creșteri ale tarifelor pe care le practică. Noi negocieri au avut loc luni, de la ora 10:00, în sala Mihai Eminescu.
Scandalul cu invective din cramă, pe ordinea de zi a liberalilor: senatorul așteptat de partid la explicații
Congresul PNL a trecut, însă a lăsat urme atât la nivel național, cât și la nivel local. Iar o parte a celor întâmplate la București cu delegația botoșăneană a ajuns în discuția Biroului Politic Județean (BPJ) al liberalilor.
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Ceea ce Botoșăneanul a anunțat în premieră în urmă cu o lună a primit și o confirmare oficială: PNL Botoșani susține un tânăr om de afaceri pentru ocuparea funcției de prefect.
Statul vrea să albească prin amenzi „munca la gri” și „salariile din plic”, patron amendat la Botoșani cu peste 10.000 de euro
În urmă cu doar câteva zile, Executivul a adus o serie de modificări Codului Muncii pentru a descuraja fenomenul „muncii la gri”.În același timp, angajatorii botoșăneni continuă să recurgă la „munca la negru”, amenzile fiind uriașe atunci când sunt depistați de inspectorii muncii.
Jecmăneală politică pe fondul de rezervă al Guvernului! Primarii comunali ai PNL „au ras” milioane de euro, primarii PSD de Botoșani și Dorohoi - zero lei și zero bani – TABEL
„Banii au fost acordați indiferent de culoarea politică”.Este afirmația ministrului Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, în contextul alocării sumei de peste 1 miliard de lei către unitățile administrativ teritoriale din România. Afirmația are doar rolul „de a da bine” la televizor sau în ziare pentru că, în realitate, împărțeala banilor a fost 100% politică.
Pensie de peste 43.000 de lei pentru un singur botoșănean, în timp ce mii de vârstnici nu reușesc nici măcar să-și cumpere medicamente
Discrepanța dintre majoritatea bătrânilor care trăiesc din pensii insuficiente și ceilalți, care primesc pe cupoane sume chiar și de 40 de ori mai mari, continuă să se amplifice în județul Botoșani. Și, în ciuda eforturilor populiste ale politicienilor de a majora valoarea punctului de pensie la anumite perioade cheie, aceste măriri nu fac decât să adâncească diferențele uriașe.
Sute de botoșăneni se vaccinează zilnic, s-a triplat numărul față de perioada verii și se stă și la coadă – GALERIE FOTO
Noile restricții și accesul la servicii de divertisment sau spații de relaxare doar pentru persoanele vaccinate au determinat ca tot mai mulți botoșăneni să se imunizeze în centrele de vaccinare deschise la nivelul județului. Potrivit datelor oficiale, zilnic peste 500 de persoane se vaccinează cu prima doză sau după caz cu a treia.
Loading...
În sfârșit! Se scot dalele de beton din strada pe care tramvaiul nu a circulat nici măcar o singură dată - GALERIE FOTO
De ani de zile se tot vorbește (și promite) modernizarea acestui tronson de drum extrem de aglomerat și cu un real disconfort atât pentru șoferi, cât și pentru cetățenii care locuiesc la blocurile din apropiere.
”Ce nu am scris încă despre Luchian? Că m-aș bucura tare mult să-l întrec” – O expoziție-eveniment și un ghidaj emoționant oferit publicului de strănepoata pictorului Nicolae Tonitza – FOTO&VIDEO
Sfârșit însorit de septembrie 2021. La 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza, ultima descendentă a pictorului a vorbit în fața iubitorilor artei despre familie, destine și dureri, dar și despre ”culoare, emoție și mister”.
Sunt neconstituționale! Botoșăneanca poporului dărâmă proiectele Guvernului de pedepsire a nevaccinaților: Discriminare și interzicerea dreptului la muncă
Avocatul Poporului a transmis în cursul săptămânii că actele normative discutate de Guvern care au în vedere condiţionarea dreptului la muncă al personalului din cadrul unităţilor sanitare şi al centrelor rezidenţiale de obţinerea certificatului digital privind COVID-19, cât şi testarea periodică din fonduri proprii încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor.
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA
”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.
POVESTEA „diamantelor negre” de la Botoșani culese cu câini dresați special! Licitație la o instituție: Noi suntem pionieri FOTO
Anul acesta ar fi primul din istoria județului în care s-a organizat o licitație pentru recoltarea unor alimente de lux care valorează mii de euro. Se găsesc în pământ și sunt aduse la suprafață de persoane specializate, cu ajutorul unor câini dresați pentru astfel de activități și care sunt extrem de scumpi, pentru cei care doresc să îi cumpere.
Loading...
Botoșăneancă angajată fictiv la firma unor șarlatance intrate în pușcărie pentru un prejudiciu amețitor
Până să intre polițiștii pe firul acestei povești, cele două ”patroane” au angajat fictiv zeci de femei însărcinate care urmau să intre în concediul pentru creșterea copilului. Scopul era să obțină indemnizație de la stat, deși în realitate societățile lor nu funcționau, iar respectivele angajate nu au lucrat nici măcar o secundă.
A plecat la Domnul cel mai discret fost deținut politic din Botoșani: Omul care a luat în veșnicie suferința, dar ne-a predat cea mai frumoasă lecție - FOTO
A trăit în propria demnitate cu un firesc de care atât de puțini, astăzi, mai sunt capabili. Cei care nu am cunoscut greul războiului, foametea, pușcăria comunistă, domiciliul forțat, rația de pâine, întunericul și frigul, nu înțelegem încă ce au însemnat acești oameni care pleacă tăcuți spre lumea ”unde nu este durere, nici întristare, nici suspin”.
Botoșăneni rămași fără ajutor social după ce au refuzat un loc de muncă – CUM vrea statul să-i motiveze pe asistații leneși
La nivelul județului Botoșani sunt în jur de 2.740 de beneficiari ai venitului minim  garantat. Numărul lor este în scădere de la o lună la alta, iar asta și din cauză că unii dintre ei refuză să muncească.
REORGANIZARE la una dintre instituțiile cu cei mai mulți angajați, zeci de posturi DESFIINȚATE: CÂTE mai sunt vacante - DOCUMENT
Una dintre cele mai mari instituții publice de la Botoșani se reorganizează fiind reduse mai multe posturi.
Valul patru la Botoșani: Coadă de ambulanțe la Urgențe, așteptări cu orele în containere și personal cerut de la București – GALERIE FOTO
Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani se înrăutățește de la o zi la alta. Sunt peste 100 de cazuri raportate în 24 de ore, iar spitalele sunt pline de pacienți infectați. Și pentru prima dată în valul patru avem și două sate carantinate și anume Roma și Tudora.
Juriștii arestați pentru practicarea (ne)legală a avocaturii, achitați după 8 ani: Sechestre de sute de mii ridicate, li se dau înapoi inclusiv ștampilele și... capsatoarele 
După opt ani de la arestare și mai bine de cinci ani de la data înregistrării la instanță, Tribunalul Suceava s-a pronunțat în dosarul privitor la ”Baroul Bota”. Magistrații din județul vecin au achitat pe linie toți inculpații pentru exercitarea fără drept a meseriei de avocat. 
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Acum este o filozofie simplă, se moare pe capete, scapă cine poate și este filozofia «primul plecat, ultimul venit». Se eliberează un loc ca să-l ocupe celălalt. Acesta este marele adevăr despre medicina românească, asta ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9470 lei
USD
Dolarul SUA
4.2484 lei
CHF
Francul elveţian
4.6231 lei
GBP
Lira sterlină
5.8624 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7240 lei
XAU
Gramul de aur
244.1620 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3638 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1804 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4441 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.8 o C
Dorohoi
14.1 o C
Bucecea
15.2 o C
Darabani
13.8 o C
Saveni
15.4 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.