Știrea zilei
Juriștii arestați pentru practicarea (ne)legală a avocaturii, achitați după 8 ani: Sechestre de sute de mii ridicate, li se dau înapoi inclusiv ștampilele și... capsatoarele 

După opt ani de la arestare și mai bine de cinci ani de la data înregistrării la instanță, Tribunalul Suceava s-a pronunțat în dosarul privitor la ”Baroul Bota”. Magistrații din județul vecin au achitat pe linie toți inculpații pentru exercitarea fără drept a meseriei de avocat. 

Șapte achitări pentru Pompiliu Bota


Și asta în frunte cu Pompiliu Bota, cel care a inițiat această formă de practicare a avocaturii în afara barourilor tradiționale. 


Dar iată, succint, ce au hotărât magistrații în cazul acestuia:


-    Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire fără drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Naţională a Barourilor din România», a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat.

 

-    Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea fără drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Naţională a Barourilor din România», a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat.

 

-    Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale.

 

-    Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea a 162 infracţiuni de complicitate la înşelăciune, prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, prin raportare la activitatea infracţională a celorlalţi coinculpaţi, deoarece faptele nu sunt prevăzute de legea penală. 

 

-    Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea a 28 infracţiuni de complicitate la tentativă la înşelăciune, prevăzute de art. 32 Cod penal, raportat la art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, corespunzând activităţii infracţionale a celorlalţi coinculpa?i; deoarece faptele nu sunt prevăzute de legea penală. 

 

-    Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea a 120 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, după cum urmează, 77 infracţiuni toate în formă continuată (câte două acte materiale aferente fiecărei infracţiuni), prevăzute de art. 48 Cod penal, raportat la art. 322 alin. 1 Cod penal, fiecare cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, corespunzând activităţii infracţionale a coinculpatului Jurgiu Marian Ionel şi 43 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzute de art. 48 Cod penal, raportat la art. 322 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, corespunzând activităţii infracţionale a coinculpatei Caisîn Liliana Adriana; deoarece faptele nu există. 

 

-    Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea a 16 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, în forma determinării cu intenţie la săvârşirea faptei fără vinovăţie, infracţiuni prevăzute de art. 48 Cod penal, raportat la art. 52 alin. 2 Cod penal şi la art. 297 alin. 1 Cod penal, aferente activităţii infracţionale a coinculpatului Jurgiu Marin Ionel, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, deoarece faptele nu există. 

 


Două condamnări, una pentru un botoșănean, dar pentru alte fapte


Există doar două condamnări în acest dosar, însă pentru alte fapte. 


Marian Jurgiu, consilier juridic din Botoșani, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată și la 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Instanța i-a contopit pedepsele la 3 ani și a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani.


În schimb, Marian Jurgiu a fost achitat pentru o mulțime de alte fapte: pentru săvârşirea a 47 de infracţiuni de înşelăciune, pentru săvârşirea a 18 infracţiuni de tentativă la înşelăciune, pentru săvârşirea infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, pentru săvârşirea a 18 infracţiuni de tentativă la înşelăciune.


A doua condamnare, tot cu suspendare, a fost aplicată Lilianei Caisîn, pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

 

Roba și insignele, înapoi! 


Dincolo de aceste condamnări punctuale, hotărârea reprezintă o veritabilă lovitură ținând cont de esența pentru care a fost constituit dosarul, adică practicarea fără drept a meseriei de avocat.


La opt ani după ce o mulțime de membri ai Baroului Bota au fost inclusiv arestați, după ce li s-a pus sechestru pe case și mașini, după ce li s-au confiscat o sumedenie de bunuri, aflăm că, de fapt, aceștia lucrau legal la acea dată. 


De altfel, Tribunalul Suceava, care a lăsat nesoluţionate toate acţiunile civile formulate în cauză, a respins ca neîntemeiată confiscarea specială a unei puzderii de bunuri ridicate de la inculpaţi şi restituirea acestora la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. 


Iată câteva exemple: 


10 insigne pentru robă 
2 insigne pentru costum 
5 ştampile Bota Pompiliu ,,Cabinet de avocat” 
2 ştampile UNBR – baroul Bucureşti
27 ştampile cu inscripţia barourilor judeţene 
4 ştampile cu inscripţia UNBR
3 ştampile cu inscripţia FIGARO POTRA – 
1 robă cu bavetă şi eşarfă 
3 carduri de indentitate pentru avocat – UNBR – Baroul Bucureşti 
4 topuri cu contracte de asistenţă juridică – Bota Pompiliu 
1 carnet însemnări personale Pompiliu Bota (pag.427-508) 
98 cărţi de identitate pentru avocat în blank albastru 
3 legitimaţii de avocat tip carnet roşii completate o 50 carduri de identitate pentru avocat albastre 
5 capsatoare de diferite mărimi 


La aceste bunuri se adaugă o mulțime de documente care trebuie înapoiate, de la Decizia nr. 1/11.09.2012 privind înscrierea inculpatului Bota Pompiliu în Baroul Constituţional Român la Decizia nr. 101/17.02.2011 privind numirea în funcția de decan al Baroului Botoşani a inculpatului Jurgiu Ionel Marian (f. 42); 

 

Nici banii nu se mai confiscă


De asemenea, instanța a respins ca neîntemeiată cererea de confiscarea specială a sumelor bani de la inculpaţi, după cum urmează: 


o Inculpat JURGIU MARIAN IONEL: 750.285,39 LEI şi 335.500 EURO 
o Inculpata CAISÎN LILIANA ADRIAN ELISABETA: 367.582,98 LEI şi 16.750 EURO 
o Inculpata MAXIM DANIELA BRÎNDUŞA: 19.730 LEI 
o Inculpatul MÎNDRILĂ DUMITRU ROLAND: 18.050 LEI 
o Inculpatul DASCĂLU DUMITRU: 21.270 LEI 
o Inculpatul ROIBU MARCEL DAN: 600 LEI 
o Inculpatul MESLEC CONSTANTIN MIRCEA DAN: 86.195, 97 lei şi 22.840 euro.

 

Mai mult, Tribunalul Suceava a hotărât și ridicarea sechestrului asigurator dispus prin ordonanţa din 02.08.2013 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, asupra unui apartament și a unui automobil Mercedes ce aparțin lui Marian Jurgiu. 

 

Procesul a început inițial la Judecătoria Suceava, care în 2016, după trei termene, și-a declinat competența, ceea ce ar însemna că hotărârea Tribunalului Suceava este supusă atacului. 

 

loading...
Membrii Baroului BOTA trimiși în judecată de procurori, printre ei și un botoșănean
Zeci de percheziţii într-un dosar cu avocaţi suspectaţi de înşelăciune

 


DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL 

„Fast & Furious de Botoșani” – Doi botoșăneni cu BMW-uri adaptate au participat la Campionatul Național de Drift - GALERIE FOTO & VIDEO
Doi botoșăneni au participat la marea finală a Campionatului Național de Drift care a avut loc weekendul trecut în localitatea Adâncata din județul Ialomița. Zeci de pasionați de mașini puternice proveniți din mai multe țări europene s-au întrecut pe MotorPark România, primul circuit auto-moto din țară adecvat organizării unor competiții de motorsport de cel mai înalt nivel.
Morți pe bandă rulantă la Botoșani, groparii nu mai fac față, NU mai sunt locuri în cimitire – FOTOGALERIE
Valul patru a lovit crunt în județul Botoșani. Iar botoșănenii trăiesc o altă premieră neagră cauzată de virusul care ia viață după viață. Doar într-o lună au murit la Botoșani aproape 150 de oameni, situație nemaiîntâlnită pe plan local.
NEGOCIERI la Primărie: Taximetriștii au cerut creșterea tarifului! Discuții de la manele, la licențe de 10.000 de euro: Chem DNA-ul în secunda doi VIDEO
Reprezentanții taximetriștilor de la Botoșani au intrat într-un maraton de negocieri cu reprezentanții Primăriei în vederea aprobării unor creșteri ale tarifelor pe care le practică. Noi negocieri au avut loc luni, de la ora 10:00, în sala Mihai Eminescu.
Scandalul cu invective din cramă, pe ordinea de zi a liberalilor: senatorul așteptat de partid la explicații
Congresul PNL a trecut, însă a lăsat urme atât la nivel național, cât și la nivel local. Iar o parte a celor întâmplate la București cu delegația botoșăneană a ajuns în discuția Biroului Politic Județean (BPJ) al liberalilor.
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Ceea ce Botoșăneanul a anunțat în premieră în urmă cu o lună a primit și o confirmare oficială: PNL Botoșani susține un tânăr om de afaceri pentru ocuparea funcției de prefect.
Statul vrea să albească prin amenzi „munca la gri” și „salariile din plic”, patron amendat la Botoșani cu peste 10.000 de euro
În urmă cu doar câteva zile, Executivul a adus o serie de modificări Codului Muncii pentru a descuraja fenomenul „muncii la gri”.În același timp, angajatorii botoșăneni continuă să recurgă la „munca la negru”, amenzile fiind uriașe atunci când sunt depistați de inspectorii muncii.
Jecmăneală politică pe fondul de rezervă al Guvernului! Primarii comunali ai PNL „au ras” milioane de euro, primarii PSD de Botoșani și Dorohoi - zero lei și zero bani – TABEL
„Banii au fost acordați indiferent de culoarea politică”.Este afirmația ministrului Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, în contextul alocării sumei de peste 1 miliard de lei către unitățile administrativ teritoriale din România. Afirmația are doar rolul „de a da bine” la televizor sau în ziare pentru că, în realitate, împărțeala banilor a fost 100% politică.
Pensie de peste 43.000 de lei pentru un singur botoșănean, în timp ce mii de vârstnici nu reușesc nici măcar să-și cumpere medicamente
Discrepanța dintre majoritatea bătrânilor care trăiesc din pensii insuficiente și ceilalți, care primesc pe cupoane sume chiar și de 40 de ori mai mari, continuă să se amplifice în județul Botoșani. Și, în ciuda eforturilor populiste ale politicienilor de a majora valoarea punctului de pensie la anumite perioade cheie, aceste măriri nu fac decât să adâncească diferențele uriașe.
Sute de botoșăneni se vaccinează zilnic, s-a triplat numărul față de perioada verii și se stă și la coadă – GALERIE FOTO
Noile restricții și accesul la servicii de divertisment sau spații de relaxare doar pentru persoanele vaccinate au determinat ca tot mai mulți botoșăneni să se imunizeze în centrele de vaccinare deschise la nivelul județului. Potrivit datelor oficiale, zilnic peste 500 de persoane se vaccinează cu prima doză sau după caz cu a treia.
Loading...
În sfârșit! Se scot dalele de beton din strada pe care tramvaiul nu a circulat nici măcar o singură dată - GALERIE FOTO
De ani de zile se tot vorbește (și promite) modernizarea acestui tronson de drum extrem de aglomerat și cu un real disconfort atât pentru șoferi, cât și pentru cetățenii care locuiesc la blocurile din apropiere.
”Ce nu am scris încă despre Luchian? Că m-aș bucura tare mult să-l întrec” – O expoziție-eveniment și un ghidaj emoționant oferit publicului de strănepoata pictorului Nicolae Tonitza – FOTO&VIDEO
Sfârșit însorit de septembrie 2021. La 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza, ultima descendentă a pictorului a vorbit în fața iubitorilor artei despre familie, destine și dureri, dar și despre ”culoare, emoție și mister”.
Sunt neconstituționale! Botoșăneanca poporului dărâmă proiectele Guvernului de pedepsire a nevaccinaților: Discriminare și interzicerea dreptului la muncă
Avocatul Poporului a transmis în cursul săptămânii că actele normative discutate de Guvern care au în vedere condiţionarea dreptului la muncă al personalului din cadrul unităţilor sanitare şi al centrelor rezidenţiale de obţinerea certificatului digital privind COVID-19, cât şi testarea periodică din fonduri proprii încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor.
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA
”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.
POVESTEA „diamantelor negre” de la Botoșani culese cu câini dresați special! Licitație la o instituție: Noi suntem pionieri FOTO
Anul acesta ar fi primul din istoria județului în care s-a organizat o licitație pentru recoltarea unor alimente de lux care valorează mii de euro. Se găsesc în pământ și sunt aduse la suprafață de persoane specializate, cu ajutorul unor câini dresați pentru astfel de activități și care sunt extrem de scumpi, pentru cei care doresc să îi cumpere.
Loading...
Botoșăneancă angajată fictiv la firma unor șarlatance intrate în pușcărie pentru un prejudiciu amețitor
Până să intre polițiștii pe firul acestei povești, cele două ”patroane” au angajat fictiv zeci de femei însărcinate care urmau să intre în concediul pentru creșterea copilului. Scopul era să obțină indemnizație de la stat, deși în realitate societățile lor nu funcționau, iar respectivele angajate nu au lucrat nici măcar o secundă.
A plecat la Domnul cel mai discret fost deținut politic din Botoșani: Omul care a luat în veșnicie suferința, dar ne-a predat cea mai frumoasă lecție - FOTO
A trăit în propria demnitate cu un firesc de care atât de puțini, astăzi, mai sunt capabili. Cei care nu am cunoscut greul războiului, foametea, pușcăria comunistă, domiciliul forțat, rația de pâine, întunericul și frigul, nu înțelegem încă ce au însemnat acești oameni care pleacă tăcuți spre lumea ”unde nu este durere, nici întristare, nici suspin”.
Botoșăneni rămași fără ajutor social după ce au refuzat un loc de muncă – CUM vrea statul să-i motiveze pe asistații leneși
La nivelul județului Botoșani sunt în jur de 2.740 de beneficiari ai venitului minim  garantat. Numărul lor este în scădere de la o lună la alta, iar asta și din cauză că unii dintre ei refuză să muncească.
REORGANIZARE la una dintre instituțiile cu cei mai mulți angajați, zeci de posturi DESFIINȚATE: CÂTE mai sunt vacante - DOCUMENT
Una dintre cele mai mari instituții publice de la Botoșani se reorganizează fiind reduse mai multe posturi.
Valul patru la Botoșani: Coadă de ambulanțe la Urgențe, așteptări cu orele în containere și personal cerut de la București – GALERIE FOTO
Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani se înrăutățește de la o zi la alta. Sunt peste 100 de cazuri raportate în 24 de ore, iar spitalele sunt pline de pacienți infectați. Și pentru prima dată în valul patru avem și două sate carantinate și anume Roma și Tudora.
Zeci de botoșăneni cu banii furați de pe carduri după anunțuri pe OLX! Hackerii bănuiți că sunt din străinătate
S-au întâmplat o sumedenie de cazuri la Botoșani, cu înșelătorii în urma unor anunțuri publicate pe rețeaua OLX sau Autovit. Botoșănenii păgubiți au depus plângeri la Poliție, după ce au rămas fără sume cuprinse între 300 și 3.000 de lei, bani care au dispărut de pe cardurile bancare.
Baroul Bota este alternativa celor cinstiti in detrimentul baroului unde profeseaza doar cei care au rude in sistem. Este de notorietate ca examenele sunt trucate.
22 septembrie 2021, 11:05
Bujorean Dragos este numele procurorului care a instrumentat dosarul, actualmente avocat in Baroul Suceava, dat afara din procuratura, o "portocala" locala care a dat gaura la macaroana ca multi alti procurori, de notorietate, care si-au facut numarul in ultimii 10 ani. Un saltimbanc care a tocat banii statului pentru vendete persoanale, crezand ca o sa prinda sefia DNA Suceava, libera la acea data. In apel, cel mai probabil, o sa pice si resturile de infractiuni retinute cu care judecatorul de la fond a vrut sa spele rusinea Parchetului care in 2013, la inceput, a retinut inculpatii. Mai pe scurt, o alta palma pentru procuratura si o recunoastere indirecta printr-o hotarare judecatoreasca ( inca supusa apelului ) a faptului ca avocatii din structura Bota nu au profesat ilegal.
22 septembrie 2021, 07:55
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Acum este o filozofie simplă, se moare pe capete, scapă cine poate și este filozofia «primul plecat, ultimul venit». Se eliberează un loc ca să-l ocupe celălalt. Acesta este marele adevăr despre medicina românească, asta ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9470 lei
USD
Dolarul SUA
4.2484 lei
CHF
Francul elveţian
4.6231 lei
GBP
Lira sterlină
5.8624 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7240 lei
XAU
Gramul de aur
244.1620 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3638 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1804 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4441 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.7 o C
Dorohoi
13.5 o C
Bucecea
15.1 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
15.1 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.