Știrea zilei
Nu mai încap morții în cimitirele din Botoșani! Doi străini băgați în aceeași groapă: Este trist ce facem astăzi, aici

Cele două cimitire din municipiul Botoșani sunt deja suprapopulate iar locurile rămase pentru persoanele care au nevoie de un loc de veci sunt extrem de puține. Administratorii Urban Serv caută tot felul de soluții, unele chiar radicale, pentru a se putea face loc și altor persoane care mor.

S-au terminat și cimitirele

 

Ieri la Primăria Botoșani a avut loc de dezbatere publică pe marginea regulamentului pentru administrarea cimitirelor de la Botoșani la care au participat reprezentanți ai municipalității și ai societății Urban Serv.

 

S-a luat în discuție mai multe aspecte ce vor fi trecute în noul regulament, printre care și situația mormintelor „abandonate”, cele de care nu se mai îngrijește nimeni și mai mult, pentru care nu se mai achită concesiune.

 

Acestea vor fi primele vizate.

 

„Mormintele pe care vrem să le scoatem sunt cele unde urmașii nu și-au manifestat intenția de a le prelungi concesiunea și nu avem cunoștință că mai sunt urmași. Ne-am dori să cerem un acord consultativ de la Protopopiatul Botoșani, este și creștin și normal și moral acest lucru”,

Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA

 

Morții nimănui primesc oaspeți

 

Până când un loc unde este deja îngropat un mort dar unde nu s-a mai achitat concesiune de 15 – 20 de ani, să poată fi scos la licitație, sunt urmați mai mulți pași.

 

„Pentru locurile a căror concesiune este expirată se va face anunț de publicitate. Am văzut că anunțul respectiv se adresează urmașului, dlui sau dnei. Avem două situații diferite de aia am vrea să specificăm undeva chestiunea în cauză. Una este când cunoaștem foarte precis urmașul, avem documentul și în situația în care cunoaștem urmașul îl putem notifica”,

Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA

 

 

3 luni pentru revendicarea mortului

 

A doua situație este pentru când nu secunosc aparținătorii și atunci anunțul de publicitate va fi unul general ce va fi adresat „tuturor persoanelor” care au calitate de urmaș sau rude.

 

Acestea au la dispoziție 90 de zile să ajungă la administratorul cimitirului pentru a rezolva situația locului de veci.

 

Discuțiile cele mai multe însă se vor purta în cazul mormintelor reconcesionate și anume CE se va întâmpla cu osemintele celui deja îngropat. Conform cutumelor religioase acestea vor fi depozitate într-un săculeț în sicriul celui de-al doilea decedat, iar preotul va săvârși o slujbă religioasă și pentru odihna veșnică a acestuia.

 

Nu ne mai încap morții

 

De asemenea, pe cruce va rămâne și numele primului decedat din respectivul mormânt. Din acest punct de vedere este cerută și opinia Bisericii, prin Protopopiatul Botoșani.

 

De altfel, prezent la ședință, viceprimarul Marian Murariu a arătat că acest obicei este unul care se practică și nu contravine rigorilor religioase, în familia sa existând un astfel de exemplu.

 

„Eu vreau să spun că este foarte trist ce facem astăzi aici. Nu ne mai încap morții. Și discutăm despre faptul că trebuie să distrugem niște morminte, în condițiile în care avem hectare întregi de vreo patru ani de zile. De ce nu am făcut extinderea?”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Viceprimarul Cosmin Andrei se referă la hectarele pe care le deține Primăria lângă Cimitirul Eternitatea și unde demersurile pentru extindere s-au împotmolit la fază de proiectare. Până când cei responsabili vor realiza ce proiect important blochează cu bună știință, morții de la Botoșani se vor îngropa unii peste alții.

loading...
PERICOL și la cimitirul Pacea: Un versant a luat-o la vale – FOTOGALERIE 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
inpuff.ro
Loading...
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Loading...
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Veștile bune despre autobuzele noi, puse puțin la păstrare! Eltrans nu are șoferi după scandalul din Consiliul Local și nici licență de traseu - FOTO&VIDEO
Începutul săptămânii era marcat la Botoșani de sosirea autobuzelor turcești care vor înlocui istoricele tramvaie care aproape că-și dau duhul zi de zi, pe străzile orașului. Patru din cele nouă autobuze au fost aduse din portul Constanța, într-un mult așteptat aer al schimbării.
Ada, come back! Fosta șefă a educației revine la Inspectoratul Școlar Județean
Schimbările pe care liberalii doresc să le facă în fruntea instituțiilor de învățământ nu se opresc doar la Casa Corpului Didactic (CCD), acolo unde în urmă cu o săptămână au înlocuit directorul.
De la minister la… calculator! Liberala Magda Roman s-a angajat la o instituție din Botoșani
Experiența profesională la Ministerul Transporturilor nu a durat extrem de mult pentru tânăra liberală care este și consilier județean.
ce sanse mai ai ca tanar sa ramai in botosani, nici locuri de veci nu mai sunt si viceprimarii PSD sunt preocupati sa mai scoata niste bani de la urmasii urmasilor in veci vecilor amin, daca mortii nu mai pot contribui cu venituri la primarie macar urmasii acestora nu trebuie scapati din mana, bani bani bani, asa este cand nu mai sunt bani
21 februarie 2019, 10:42
Cand botosanenii si popii o sa inteleaga ca a fi incinerat este muuult mai igienic, estetic si elegant o sa fie altceva. Momentan avem un cult al mortii incurajat de peotii ce trebuie sa-si plateasca ratele la mercedesuri, si incurajeaza transportul cadavrelor pe strada si ingropatul la gramada. Ev mediu, nimic laltceva, o cardasie prosteasca intre autoritati si preoti.
21 februarie 2019, 09:53
Mergeti la cimitirul evreiesc si veti vedea ce spatiu imens are. Oare ce impozit se percepe pentru o asa imensitate de teren??? Plus de asta, acolo sunt morminte vechi de zeci de ani. Si nu le profaneaza nimeni cum se intampla in cimitirele noastre. Ei au randuiala lor, de- acord. Dar sunt in Romania si nu trebuie sa se abata de la regulile de stat ale Romaniei.
21 februarie 2019, 09:41
au intrat in campanie electorala si s-au apuca de inventariat mortii, viceprimarul Murariu ii noteaza pe toti, asa rezulta din imagini, Doamne ajuta !
21 februarie 2019, 08:08
Fantastic, s-a trezit Drelciuc ca nu mai sunt locuri de veci la cimitire, a aflat si el de acest lucru. Dar pana acum ce a facut, a dormit nitel ?
21 februarie 2019, 08:04
In loc sa extindă cimitirele așa cum se întâmpla in toate orașele mari pe ăștia ii preocupa sa caute prin Europa și America urmașii morților, atâta minte mai au .
21 februarie 2019, 07:53
Solutia e simpla. Faceti un incinerator. Chiar daca la inceput lumea va fi reticenta cu timpul multi vor renunta la traditionala groapa scumpa cumparata de la traficantii de locuri de veci. Trebuie doar sa creezi alternative la rezolvarea unei probleme si oamenii vor incerca aceste solutii. La urma urmei pomeni, prosoape, galeti si alte acareturi poti sa dai si la usa crematoriului. Sau asta inseamna ca nu esti un bun crestin? Chiar nu stiu.
21 februarie 2019, 07:50
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Să transmiteți mai departe, copiilor, nepoților dvs., următorul mesaj: învățământul, cultura și dragostea nu se pot face pe internet”,Florin Ionescu-Galați, violonist  ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8397 lei
USD
Dolarul SUA
4.2964 lei
CHF
Francul elveţian
4.5479 lei
GBP
Lira sterlină
5.3548 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9859 lei
XAU
Gramul de aur
245.3126 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2475 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3676 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9748 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1643 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1812 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.