Știrea zilei
Nu mai încap morții în cimitirele din Botoșani! Doi străini băgați în aceeași groapă: Este trist ce facem astăzi, aici

Cele două cimitire din municipiul Botoșani sunt deja suprapopulate iar locurile rămase pentru persoanele care au nevoie de un loc de veci sunt extrem de puține. Administratorii Urban Serv caută tot felul de soluții, unele chiar radicale, pentru a se putea face loc și altor persoane care mor.

S-au terminat și cimitirele

 

Ieri la Primăria Botoșani a avut loc de dezbatere publică pe marginea regulamentului pentru administrarea cimitirelor de la Botoșani la care au participat reprezentanți ai municipalității și ai societății Urban Serv.

 

S-a luat în discuție mai multe aspecte ce vor fi trecute în noul regulament, printre care și situația mormintelor „abandonate”, cele de care nu se mai îngrijește nimeni și mai mult, pentru care nu se mai achită concesiune.

 

Acestea vor fi primele vizate.

 

„Mormintele pe care vrem să le scoatem sunt cele unde urmașii nu și-au manifestat intenția de a le prelungi concesiunea și nu avem cunoștință că mai sunt urmași. Ne-am dori să cerem un acord consultativ de la Protopopiatul Botoșani, este și creștin și normal și moral acest lucru”,

Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA

 

Morții nimănui primesc oaspeți

 

Până când un loc unde este deja îngropat un mort dar unde nu s-a mai achitat concesiune de 15 – 20 de ani, să poată fi scos la licitație, sunt urmați mai mulți pași.

 

„Pentru locurile a căror concesiune este expirată se va face anunț de publicitate. Am văzut că anunțul respectiv se adresează urmașului, dlui sau dnei. Avem două situații diferite de aia am vrea să specificăm undeva chestiunea în cauză. Una este când cunoaștem foarte precis urmașul, avem documentul și în situația în care cunoaștem urmașul îl putem notifica”,

Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA

 

 

3 luni pentru revendicarea mortului

 

A doua situație este pentru când nu secunosc aparținătorii și atunci anunțul de publicitate va fi unul general ce va fi adresat „tuturor persoanelor” care au calitate de urmaș sau rude.

 

Acestea au la dispoziție 90 de zile să ajungă la administratorul cimitirului pentru a rezolva situația locului de veci.

 

Discuțiile cele mai multe însă se vor purta în cazul mormintelor reconcesionate și anume CE se va întâmpla cu osemintele celui deja îngropat. Conform cutumelor religioase acestea vor fi depozitate într-un săculeț în sicriul celui de-al doilea decedat, iar preotul va săvârși o slujbă religioasă și pentru odihna veșnică a acestuia.

 

Nu ne mai încap morții

 

De asemenea, pe cruce va rămâne și numele primului decedat din respectivul mormânt. Din acest punct de vedere este cerută și opinia Bisericii, prin Protopopiatul Botoșani.

 

De altfel, prezent la ședință, viceprimarul Marian Murariu a arătat că acest obicei este unul care se practică și nu contravine rigorilor religioase, în familia sa existând un astfel de exemplu.

 

„Eu vreau să spun că este foarte trist ce facem astăzi aici. Nu ne mai încap morții. Și discutăm despre faptul că trebuie să distrugem niște morminte, în condițiile în care avem hectare întregi de vreo patru ani de zile. De ce nu am făcut extinderea?”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Viceprimarul Cosmin Andrei se referă la hectarele pe care le deține Primăria lângă Cimitirul Eternitatea și unde demersurile pentru extindere s-au împotmolit la fază de proiectare. Până când cei responsabili vor realiza ce proiect important blochează cu bună știință, morții de la Botoșani se vor îngropa unii peste alții.

loading...
PERICOL și la cimitirul Pacea: Un versant a luat-o la vale – FOTOGALERIE 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
PREMIERĂ: Au început lucrările la primul Drive din municipiul Botoșani – GALERIE FOTO
Celebra metodă, de comenzi la fast-food efectuate din mașină, aplicabilă mai ales la americani, a ajuns și la Botoșani. Deja se lucrează la prima linie de drive din municipiul reședință de județ. 
GAME OVER: Zero locuri de veci în Cimitirul Pacea, ultima sută și la Eternitatea, se iau în calcul soluții disperate
Situația locurilor de veci de la Botoșani este pe cale să devină dramatică. Deja în Cimitirul Pacea nu mai sunt locuri libere pentru concesionare și se mai fac înmormântări doar în acele cazuri în care familiile dețin deja un cavou.
Primărie executată silit pentru plata indemnizației unei femei cu dizabilități, care a murit între timp
O situație de o ironie amară se petrece la Botoșani. Un tânăr care s-a luptat ca bunica lui bolnavă să fie încadrată în grad de handicap și să obțină indemnizația  aferentă a câștigat un proces cu Primăria din localitatea de domiciliu și cu alte instituții ale statului.
Pacienți „omorâți” de sistemul medical: Sunt refuzați la Iași și București, Raed Arafat ignorat în majoritatea cazurilor
Sute de oameni ajung în fiecare zi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Mavromati Botoșani din diverse cauze. Unii dintre ei vin cu arsuri provocate în urma incendiilor, exploziilor sau după diferite accidente în gospodărie.
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți
Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.
PROTEST cu peste 100 de mașini la Botoșani: marș pe străzile orașului, se cer ambulanțe în plus pentru oameni în pericol să moară
Un mandat al neputinței. Dacă ar exista o descriere pentru legislatura 2016 – 2020 de la Consiliul Județean (CJ) Botoșani făcută de locuitorii unei anumite zone a județului, probabil că despre asta ar fi vorba, despre neputință.
PROIECT interesant pentru fostul complex Armonia din Bulevardul Eminescu gândit de un tânăr afacerist - GALERIE FOTO
Clădirea care se degradează de mai bine de un deceniu în bulevardul Mihai Eminescu își va recăpăta frumusețea de altădată după ani de așteptare. În încăperile părăsite și-au făcut culcuș oamenii fără adăpost, însă într-un final zidurile au devenit periculoase chiar și pentru ei.
SPECTACOL de zile mari la Botoșani: Amintirile, focul și emoțiile au adus împreună mii de oameni de toate vârstele – FOTO&VIDEO
Se pare că weekendul acesta, 30-31 martie 2019 nu poate fi comparat cu altele. A fost cu și despre amintiri, foc și emoții. Toate în singurul mall din Botoșani, la Uvertura Mall, care împlinește 6 ani de la deschidere.
Jandarmi botoșăneni AMENINȚAȚI și înjurați ca la ușa cortului de un bărbat prins cu droguri, s-a sesizat Parchetul
Un bărbat și-a vărsat furia la adresa Jandarmeriei Române și mai ales a unor jandarmi botoșăneni, în mediul online.
Tragedia de la Orășeni Deal: Fratele botoșăneanului mort în accident, mărturisire dureroasă după aproape 4 ani- Am observat mașina într-o fracțiune de secundă
Ziua de 6 iunie 2015 este una neagră pentru familia Huțanu din Vorona care a pierdut doi membri într-un cumplit accident rutier. Ce este mai cumplit este faptul că în urma morții celor doi soți, Ștefan și Mirela Huțanu, doi copilași au rămas orfani de ambii părinți. În urmă au rămas instituțiile statului care au cercetat și urmează să pedepsească vinovatul, dacă acesta există. Pentru că, Mirela și Ștefan nu mai pot fi aduși înapoi. 
Microbuzele unor firme din Botoșani BLOCATE în toiul nopții de Poliția Locală – GALERIE FOTO
Astfel de acțiuni nocturne ale polițiștilor locali au loc la anumite intervale de timp și sunt adesea soldate cu amenzi consistente.
Pensia mult prea mică, medicamentele și facturile mult prea mari: Bătrânii botoșăneni, în pragul SINUCIDERII – Copiii, singurii care îi țin în viață – FOTOGALERIE
În județul Botoșani trăiesc zeci de mii de vârstnici care nu mai pot munci, iar câteva mii provin din municipiul reședință de județ. Trist este că mulți dintre ei, poate chiar majoritatea, abia trăiesc de o pe o zi pe alta, chinuindu-se să le ajungă pensia.
Hotel cu piscină, săli de conferință, terasă și restaurant în locul unei școli din centrul orașului Botoșani – GALERIE FOTO
Proiect îndrăzneț promovat la Botoșani de doi tineri afaceriști. Cei doi, soț și soție au achiziționat clădirea în care a funcționat fosta școală 4.
Puiul galben găsit și în magazinele din Botoșani decolorat după o… saramură: MESAJUL producătorului
Fiecare încearcă în aceste vremuri să cumpere produse cât mai sănătoase, dacă se poate chiar bio, chiar cu riscul cheltuirii unui buget mai ridicat la capitolul mâncare. Iar în materie de pui, o anumită marcă părea să fie în preferințele consumatorilor, mai ales datorită aspectului.
melimeloparis.ro%20
POVESTEA omului care iubește oamenii: Un medic merge zilnic 50 de km pentru a se îngriji de suferința altora – GALERIE FOTO
Într-un stat cu valori solide și un sistem bine pus la punct, fiecare persoană are acces neîngrădit la servicii de bază. În România s-ar putea spune că de la Revoluția din 1989 lucrurile au evolut însă pașii parcurși încă sunt mici. La Botoșani, spre exemplu, încă există comunități întregi care nu au acces la serviciile medicale.
Mai nou, ne place la țară: Sute de botoșăneni au lăsat blocul pentru o casă construită la sate – FOTOGALERIE
Chiar dacă este declarat ”orașul verde” al României, municipiul Botoșani nu mai reprezintă o alternativă pentru o parte dintre botoșăneni. Aceștia fug de zonele aglomerate, de un trafic tot mai aglomerat și preferă să își construiască o casă în comunele vecine capitalei județului.
Bursa zvonurilor: McDonald’s ar fi găsit la Botoșani locația perfectă pentru un restaurant cu McDrive
De ceva timp în municipiul reședință de județ circulă o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s. Gheața a fost oricum spartă anul trecut de cei de la KFC care se bucură de un mare succes.
Misiune (im)posibilă la Spitalul Mavromati: Bătăușii și șoferii au făcut o gaură de aproape 1 milion de lei în bugetul spitalului
Accidentele rutiere sau agresiunile soldate cu victime sunt destul de frecvente în județul nostru, iar acest lucru le dă bătăi de cap reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati". Și asta pentru că victimele sunt tratate la spital, unde ajung pentru îngrijiri imediate la Unitatea de Primiri Urgențe.
Taximetrist BĂTUT de doi indivizi, mașina a fost furată de agresori și abandonată lângă mall – GALERIE FOTO
Întâmplări incredibile au fost loc în seara zilei de miercuri, 13 martie 2019, în jurul orei 20:30. Un taximetrist a fost bătut rău de doi bărbați care i-au furat mașina și apoi au abandonat-o.
kalapod.net%20
Avalanșă de bețivi la Urgențe, tot mai mulți elevi alcoolici - Se cere consiliere în școli
Un fenomen îngrijorător se întâmplă în județul nostru. Medicii sunt îngrijorați, unii vârstnici speriați, iar unii părinți disperați. La Botoșani se bea, indiferent de vârstă sau sex, indiferent de ocupație sau de circumstanțe. Alcoolul a ajuns să fie plăcerea zilnică a sute de botoșăneni.
ce sanse mai ai ca tanar sa ramai in botosani, nici locuri de veci nu mai sunt si viceprimarii PSD sunt preocupati sa mai scoata niste bani de la urmasii urmasilor in veci vecilor amin, daca mortii nu mai pot contribui cu venituri la primarie macar urmasii acestora nu trebuie scapati din mana, bani bani bani, asa este cand nu mai sunt bani
21 februarie 2019, 10:42
Cand botosanenii si popii o sa inteleaga ca a fi incinerat este muuult mai igienic, estetic si elegant o sa fie altceva. Momentan avem un cult al mortii incurajat de peotii ce trebuie sa-si plateasca ratele la mercedesuri, si incurajeaza transportul cadavrelor pe strada si ingropatul la gramada. Ev mediu, nimic laltceva, o cardasie prosteasca intre autoritati si preoti.
21 februarie 2019, 09:53
Mergeti la cimitirul evreiesc si veti vedea ce spatiu imens are. Oare ce impozit se percepe pentru o asa imensitate de teren??? Plus de asta, acolo sunt morminte vechi de zeci de ani. Si nu le profaneaza nimeni cum se intampla in cimitirele noastre. Ei au randuiala lor, de- acord. Dar sunt in Romania si nu trebuie sa se abata de la regulile de stat ale Romaniei.
21 februarie 2019, 09:41
au intrat in campanie electorala si s-au apuca de inventariat mortii, viceprimarul Murariu ii noteaza pe toti, asa rezulta din imagini, Doamne ajuta !
21 februarie 2019, 08:08
Fantastic, s-a trezit Drelciuc ca nu mai sunt locuri de veci la cimitire, a aflat si el de acest lucru. Dar pana acum ce a facut, a dormit nitel ?
21 februarie 2019, 08:04
In loc sa extindă cimitirele așa cum se întâmpla in toate orașele mari pe ăștia ii preocupa sa caute prin Europa și America urmașii morților, atâta minte mai au .
21 februarie 2019, 07:53
Solutia e simpla. Faceti un incinerator. Chiar daca la inceput lumea va fi reticenta cu timpul multi vor renunta la traditionala groapa scumpa cumparata de la traficantii de locuri de veci. Trebuie doar sa creezi alternative la rezolvarea unei probleme si oamenii vor incerca aceste solutii. La urma urmei pomeni, prosoape, galeti si alte acareturi poti sa dai si la usa crematoriului. Sau asta inseamna ca nu esti un bun crestin? Chiar nu stiu.
21 februarie 2019, 07:50
starshiners.ro%20
missgrey.ro
Sondaj
În ce sistem sanitar aveți mai mare încredere?
În cel de stat
În cel privat
Prefer să merg în străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Asta e decizia d-nei ministru de a face controale când, cum, în ce modalitate. Noi nu avem nimic de comentat din punctul acesta de vedere. Noi o așteptăm cu brațele deschise, că nu avem nimic de ascuns. E nebunia asta că vine dna ...
astratex.ro
melimeloparis.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7619 lei
USD
Dolarul SUA
4.2322 lei
CHF
Francul elveţian
4.1850 lei
GBP
Lira sterlină
5.5070 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7817 lei
XAU
Gramul de aur
173.5480 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2355 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0296 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1654 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6378 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.