Știrea zilei
Nu mai încap morții în cimitirele din Botoșani! Doi străini băgați în aceeași groapă: Este trist ce facem astăzi, aici

Cele două cimitire din municipiul Botoșani sunt deja suprapopulate iar locurile rămase pentru persoanele care au nevoie de un loc de veci sunt extrem de puține. Administratorii Urban Serv caută tot felul de soluții, unele chiar radicale, pentru a se putea face loc și altor persoane care mor.

S-au terminat și cimitirele

 

Ieri la Primăria Botoșani a avut loc de dezbatere publică pe marginea regulamentului pentru administrarea cimitirelor de la Botoșani la care au participat reprezentanți ai municipalității și ai societății Urban Serv.

 

S-a luat în discuție mai multe aspecte ce vor fi trecute în noul regulament, printre care și situația mormintelor „abandonate”, cele de care nu se mai îngrijește nimeni și mai mult, pentru care nu se mai achită concesiune.

 

Acestea vor fi primele vizate.

 

„Mormintele pe care vrem să le scoatem sunt cele unde urmașii nu și-au manifestat intenția de a le prelungi concesiunea și nu avem cunoștință că mai sunt urmași. Ne-am dori să cerem un acord consultativ de la Protopopiatul Botoșani, este și creștin și normal și moral acest lucru”,

Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA

 

Morții nimănui primesc oaspeți

 

Până când un loc unde este deja îngropat un mort dar unde nu s-a mai achitat concesiune de 15 – 20 de ani, să poată fi scos la licitație, sunt urmați mai mulți pași.

 

„Pentru locurile a căror concesiune este expirată se va face anunț de publicitate. Am văzut că anunțul respectiv se adresează urmașului, dlui sau dnei. Avem două situații diferite de aia am vrea să specificăm undeva chestiunea în cauză. Una este când cunoaștem foarte precis urmașul, avem documentul și în situația în care cunoaștem urmașul îl putem notifica”,

Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA

 

 

3 luni pentru revendicarea mortului

 

A doua situație este pentru când nu secunosc aparținătorii și atunci anunțul de publicitate va fi unul general ce va fi adresat „tuturor persoanelor” care au calitate de urmaș sau rude.

 

Acestea au la dispoziție 90 de zile să ajungă la administratorul cimitirului pentru a rezolva situația locului de veci.

 

Discuțiile cele mai multe însă se vor purta în cazul mormintelor reconcesionate și anume CE se va întâmpla cu osemintele celui deja îngropat. Conform cutumelor religioase acestea vor fi depozitate într-un săculeț în sicriul celui de-al doilea decedat, iar preotul va săvârși o slujbă religioasă și pentru odihna veșnică a acestuia.

 

Nu ne mai încap morții

 

De asemenea, pe cruce va rămâne și numele primului decedat din respectivul mormânt. Din acest punct de vedere este cerută și opinia Bisericii, prin Protopopiatul Botoșani.

 

De altfel, prezent la ședință, viceprimarul Marian Murariu a arătat că acest obicei este unul care se practică și nu contravine rigorilor religioase, în familia sa existând un astfel de exemplu.

 

„Eu vreau să spun că este foarte trist ce facem astăzi aici. Nu ne mai încap morții. Și discutăm despre faptul că trebuie să distrugem niște morminte, în condițiile în care avem hectare întregi de vreo patru ani de zile. De ce nu am făcut extinderea?”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Viceprimarul Cosmin Andrei se referă la hectarele pe care le deține Primăria lângă Cimitirul Eternitatea și unde demersurile pentru extindere s-au împotmolit la fază de proiectare. Până când cei responsabili vor realiza ce proiect important blochează cu bună știință, morții de la Botoșani se vor îngropa unii peste alții.

loading...
PERICOL și la cimitirul Pacea: Un versant a luat-o la vale – FOTOGALERIE 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Săraci, dar cu concedii scumpe: Botoșănenii, vacanțe de vis pe mii de euro - DESTINAȚIILE preferate
Deși suntem printre cele mai sărace județe din țară, botoșănenii nu uită să se și relaxeze. Iar unii dintre ei și-au planificat din timp concediile.
Acuzații GRAVE: Un copil ar fi fost bătut de învățătoare până l-a învinețit, s-a declanșat o anchetă – FOTOGALERIE
Un nou incident neplăcut s-ar fi petrecut în învățământul botoșănean. O mamă acuză că al ei copil a fost bătut de învățătoare chiar la școală.
Tentativă de OMOR: Doi șoferi s-au luat la bătaie din cauza locului de parcare, unul a fost înjunghiat în ficat
Criza locurilor de parcare își spune cuvântul în municipiul reședință de județ. Și nu de puține ori șoferii se iau la ceartă din acest motiv. În cazul a doi conducători auto lucrurile au degenerat și totul s-a terminat cu dosar penal.
Lucrări pe drumul groazei DOAR înainte de alegeri, după s-a lăsat totul de izbeliște: Șeful județului dă vina pe vreme – FOTOGALERIE
Drumul care a scos sute de șoferi botoșăneni în stradă în luna aprilie 2019 arată în continuare într-o stare deplorabilă. Vorbim de acel drum strategic care cuprinde mai multe tronsoane. Așa cum s-a promis, s-a încercat să se intervină pe partea de întreținere, însă și aici lucrurile s-au împotmolit.
Tânără din Botoșani moartă împreună cu fiica sa într-un accident produs în Franța
Trei români au murit, iar alţi patru au fost grav răniţi, după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion pe o autostradă din apropierea oraşului Novy-Chevrieres din Franţa, relatează presa franceză. Accidentul a avut loc pe 1 iunie și printre victime se regăsește și două botoșănence.
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO
Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.
Hotel cu parcări și spații comerciale în bulevardul Mihai Eminescu, în dezbatere publică la Primărie - GALERIE FOTO
Un nou proiect imobiliar se află în etapa de pregătire, documentația necesară fiind în dezbatere publică la Primăria Botoșani.
POVESTEA fetei născută la 900 grame și FĂRĂ șanse de supraviețuire, ajunsă olimpică cu media 10 pe linie – FOTOGALERIE
Oana Silivăstru este o adolescentă plină de vise și o elevă eminentă. În spatele unui zâmbet frumos se află însă o poveste extrem de dureroasă.
Au început lucrările la unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Botoșani, clădire uriașă demolată, furnicar de oameni pe șantier - FOTO
După aproape un an de zile de la discuțiile privitoare la construirea unui nou magazin Lidl la Botoșani a fost deschis și șantierul efectiv. O firmă din Iași lucrează în aceste momente pe terenul amplasat lângă ISU Botoșani unde se află clădirea Simcos.
UNICAT: Un tânăr de la PSD o face pe-a directorul la o instituție FĂRĂ să fi fost numit în funcție - DOCUMENT
În data de 7 mai 2019 tânărul Andrei Beilic, declara pentru Botoșăneanul, oficial, că a preluat prin detașare atribuțiile de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Botoșani.
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE
”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.
Suntem din altă lume! Botoșani, pe primul loc în țară cu NU la referendum, avem cei mai mulți votanți care vor grațierea corupților
Asemeni votului de la alegerile europarlamentare și la referendum Botoșanii par să nu facă parte din România. Dacă la noi câștigă PSD, în timp ce în țară învinge PNL, la plebiscit suntem campionii votului împotrivă.
Facturi plătite de Direcția Județeană de Drumuri a CJ-ului pentru lucrări neexecutate în realitate, la o investiție marca PSDragnea
Două firme, una din Iași și alta din Buzău, care au participat la licitația pentru „reabilitarea podului metalic cu grinzi principale cu zăbrele pe DJ 292 peste râul Jijia, în localitatea Broscăuți”, au încasat facturi pentru lucrări care nu au fost executate și în realitate.
Noaptea cea mai grea la PSD Botoșani: Politicienii Puterii în poate cea mai neagră agonie, șefa lăsată cam singură, s-a pronunțat cuvântul „demisie”
O înfrângere la alegerile europarlamentare era de neconceput, cel puțin în interiorul PSD Botoșani. Numeroasele semnale că social-democrații vor pierde au fost puse pe seama ”haștagiștilor”, ”rezistenților” și nu s-a ținut cont de ele. Anti-pesediștii au fost clar, subestimați de PSD-iștii botoșăneni. Iar scrutinul a reprezentat o palma dată de popor unui partid condus de un lider care-și pierduse controlul.
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani
PNL câștigă alegerile europarlamentare la nivel național și termină pe locul al doilea în județul nostru, aceasta este concluzia principală după numărarea voturilor a aproape 95% din secțiile existente în România și, cu două excEpții, a tuturor din Botoșani.
Botoșaniul VOTEAZĂ! Zeci de mii de oameni așteptați la scrutin dublu, REZULTATELE transmise în timp real, sute de polițiști și jandarmi la datorie
367.298 de botoșăneni așteptați la urne. Secțiile de votare din județul Botoșani, 425 la număr sunt deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00. Aceștia vot vota reprezentanții României în Parlamentul European și, după caz, referendumul pe justiție. Acestea sunt principalele coordonate ale zilei de astăzi.
POVESTE de film: Un botoșănean se luptă să facă acte la doi copii, mama luată de Interpol, un micuț are certificat de naștere valabil… 2 ani – FOTO
Transpirat din cauza efortului, cu o pungă plină cu tot felul de acte amestecate și traduse în limbile română și italiană, un botoșănean de 42 de ani a ajuns pe holurile Primăriei Botoșani pentru a intra în audiență la viceprimarul Cosmin Andrei.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Moment CHEIE în proces, tot dosarul trimis la București
Au trecut aproape patru ani de la groaznicul accident rutier în care doi tineri părinți au murit și au lăsat în urmă doi copii orfani. Patru ani în care familia a așteptat ca justiția să facă dreptate, iar vinovatul de acest accident, dacă există, să fie tras la răspundere. 
Poveștile nespuse de la festival: Vestiarul buclucaș, meciurile dintre doi artiști uriași, dansatoarele din Ucraina și cheful celor patru fete – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre vestiarele de la Cornișa Aquapark & Sports Cornișa s-a transformat pe perioada festivalului într-una dintre cele mai importante încăperi din Botoșani. Și aceasta pentru că acolo și-au pregătit artiștii aparițiile în fața publicului.
Hai sus, Botoșani! Zilele Orașului s-au terminat cu mii de luminițe și mii de oameni sărind în miez de noapte la Cornișa – VIDEO & GALERIE FOTO
Zilele Orașului Botoșani s-au încheiat apoteotic, după miezul nopții, la concertul susținut de Voltaj. Trupa condusă de Călin Goia a reușit să implice publicul în recital mai mult decât orice alt artist prezent la festival, fie el din România sau din străinătate.
ce sanse mai ai ca tanar sa ramai in botosani, nici locuri de veci nu mai sunt si viceprimarii PSD sunt preocupati sa mai scoata niste bani de la urmasii urmasilor in veci vecilor amin, daca mortii nu mai pot contribui cu venituri la primarie macar urmasii acestora nu trebuie scapati din mana, bani bani bani, asa este cand nu mai sunt bani
21 februarie 2019, 10:42
Cand botosanenii si popii o sa inteleaga ca a fi incinerat este muuult mai igienic, estetic si elegant o sa fie altceva. Momentan avem un cult al mortii incurajat de peotii ce trebuie sa-si plateasca ratele la mercedesuri, si incurajeaza transportul cadavrelor pe strada si ingropatul la gramada. Ev mediu, nimic laltceva, o cardasie prosteasca intre autoritati si preoti.
21 februarie 2019, 09:53
Mergeti la cimitirul evreiesc si veti vedea ce spatiu imens are. Oare ce impozit se percepe pentru o asa imensitate de teren??? Plus de asta, acolo sunt morminte vechi de zeci de ani. Si nu le profaneaza nimeni cum se intampla in cimitirele noastre. Ei au randuiala lor, de- acord. Dar sunt in Romania si nu trebuie sa se abata de la regulile de stat ale Romaniei.
21 februarie 2019, 09:41
au intrat in campanie electorala si s-au apuca de inventariat mortii, viceprimarul Murariu ii noteaza pe toti, asa rezulta din imagini, Doamne ajuta !
21 februarie 2019, 08:08
Fantastic, s-a trezit Drelciuc ca nu mai sunt locuri de veci la cimitire, a aflat si el de acest lucru. Dar pana acum ce a facut, a dormit nitel ?
21 februarie 2019, 08:04
In loc sa extindă cimitirele așa cum se întâmpla in toate orașele mari pe ăștia ii preocupa sa caute prin Europa și America urmașii morților, atâta minte mai au .
21 februarie 2019, 07:53
Solutia e simpla. Faceti un incinerator. Chiar daca la inceput lumea va fi reticenta cu timpul multi vor renunta la traditionala groapa scumpa cumparata de la traficantii de locuri de veci. Trebuie doar sa creezi alternative la rezolvarea unei probleme si oamenii vor incerca aceste solutii. La urma urmei pomeni, prosoape, galeti si alte acareturi poti sa dai si la usa crematoriului. Sau asta inseamna ca nu esti un bun crestin? Chiar nu stiu.
21 februarie 2019, 07:50
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Trebuie scoase actualele tramvaie din circulație?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă se dorește un spațiu de alimentație publică, aceste dotări sunt oferite de furnizorii de băuturi răcoritoare sau de cafea de exemplu. Sunt contracte de comodat, toți distribuitorii oferă gratuit vitrinele și toată ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7287 lei
USD
Dolarul SUA
4.1834 lei
CHF
Francul elveţian
4.2397 lei
GBP
Lira sterlină
5.3209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8804 lei
XAU
Gramul de aur
185.9471 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2318 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4587 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8962 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1686 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.