Știrea zilei
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
  • Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.
  • În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.

Orașul cu sobe la bloc

 

Orașul Flămânzi a mai purtat o povară ani la rândul, când era printre puținele unități administrativ-teritoriale cu un sat care nu avea deloc electricitate. Oamenii din acea zonă erau atât de rupți de realitate încât nu aveau cunoștință nici despre numele președintelui țării la unul dintre scrutinele pentru prezidențiale. 

 

Reportaj cutremurător în judeţul lui Ponta & DD - satul în care oamenii stau de 25 de ani fără lumină: O bisericuță, un magazin, să ne luăm și noi o pâine, o bere; Să ne pună lumină, că n-am avut niciodată - VIDEO & GALERIE FOTO

 

Flămânzi a fost totodată cunoscut și ca „orașul căruțelor”.

 

Administrația s-a schimbat, iar conducerea Primăriei a tot încercat să atragă fonduri pentru investiții în infrastructură sau utilități.

 

Și să elimine actualul sistem de încălzire de la blocurile din oraș.

 

„Majoritatea oamenilor folosesc sobele pe lemne. Casele pe care le-am văzut mai recente au centrale pe lemne majoritatea, mai nou au apărut peleții care sunt și mai eco. În perspectivă, nu mai facem nicio promisiune, pentru că am făcut și nu am realizat-o, lucrăm la rețeaua de gaze. Avem mult îngropat deja, puțin suntem împotmoliți la stația de joasă presiune”,

Ioan Guraliuc, viceprimar

 

Magistrala de gaze naturale trece pe lângă oraș, iar Primăria Flămânzi din buget propriu aproape că a terminat rețeaua subterană pentru a asigura alimentare cu gaz măcar la punctele cheie ale orașului.

 

Investiția se apropie de final, fiind în licitație amenajarea unei stații care să preia practic gazul în rețeaua orașului.

 

 

În trecut, în vremea comunismului, botoșănenii de la blocuri aveau căldură în sistem centralizat asigurată de o centrală termică ce funcționa pe păcură. Viceprimarul își amintește: „Au fost acele timpuri tulburi când totul s-a distrus. Inclusiv centrala termică. Acum se vede o epavă acolo, în spatele blocurilor”.

 

200 de apartamente

ar fi cu aproximație la blocurile din Flămânzi, iar oamenii care locuiesc în ele s-au constituit deja într-o asociație de proprietari. Altfel nu ar fi putut accesa fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru anvelopare termică: „Încercăm puțin să schimbăm fața aia comunistă”, spune Ioan Guraliuc, care încheie într-o nouă optimistă: „suntem pe calea cea bună”.

 

Într-adevăr, pe exterior, din cauza burlanelor care preiau fumul de la sobe, blocurile sunt brăzdate de dungi de fum.

 

În ciuda faptului că civilizația a cam întârziat prin zonă, oamenii din Flămânzi au împrumutat și ei din optimismul șefilor din Primărie. Sau poate din răbdarea de a aștepta lucrurile bune.

 

S-au obișnuit să aștepte, iar acum cel mai mult o fac cu gândul la conducta de gaze care ajunge la scara lor.

 

„Noi avem sobe, stau la etajul trei. Cu lemne ne încălzim, avem un garaj în spatele blocului unde le ținem. Și ducem lemnele sus. Până în toamnă sperăm că ajunge la noi. Pentru încălzire e cel mai important, că așa la aragaz pentru mâncare, avem butelie”,

povestea o tânără de la unul dintre blocuri

 

 

Alții care n-au sobe, s-a băgat în vorbă un vecin, se încălzesc la reșouri, însă la costuri mari pe factura de electricitate. Fiecare, după posibilități.

 

Iarna a trecut oricum, la următoarea probabil că vor putea spera la centrale termice pe gaz. Vine vara, care aduce cu sine alte probleme. Lipsa apei în sezonul călduros este una dintre problemele specifice Flămânziului. Oamenii de acolo păreau că s-au obișnuit însă și cu asta.

 

Sunt poate printre puținii care nu se plâng de sistem, de țara asta sau de politicienii care se află la conducere. Dimpotrivă, se declară patrioți și chiar își doresc să pună încă un Drapel Național lângă cel existent, în fața blocului lor. 

 

 

loading...
Primăria unui oraș din județ a întrerupt iluminatul public pe timpul nopții din cauza creșterii aberante a prețurilor la electricitate
ACUM: Protest pentru apă în Piața Revoluției, flămânzenii au invadat orașul – GALERIE FOTO&VIDEO

 

”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Loading...
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Loading...
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
La prețurile de acum, în curând va fi la fel în blocurile din toată țara: încălzire pe bază de peleți.
12 mai 2022, 10:12
De Saveni nu scriu nimic cei de la Botosaneanul, grataru e gratar, papica e la ea acasa. Mai pune primarul o muzica de la Directia 5 si totu e rezolvat. Rusine primarului de la Saveni!!!!
12 mai 2022, 09:21
Așa-i și la Saveni. Dar cine are concert cu Holograf, lipitorile primariilor din România... Acum, ca-s sfințite țevile, totul a intrat în normal. Cand te conduce doinița și costel merge si cu foc în apartament. Hai să fim pozitivi. Avem orasele cu cele mai multe șeminee (nu sobe) pe cap de alegător
12 mai 2022, 08:12
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.1 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
22.8 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.5 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.