Știrea zilei
Plângere penală cu 6 capete la padocuri, de la uciderea animalelor la utilizare de droguri – DOCUMENT

Seria conflictelor din cadrul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) continuă cu o nouă plângere penală, în cazul de față fiind vizată activitatea de capturare a câinilor fără stăpân de pe raza municipiului Botoșani.

Plângere cu șase posibile infracțiuni 

 

De aceasta dată, plângerea penală este înaintată de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și Biroul de Protecție a Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. A fost remisă pe data de 15 martie 2021.

 

Sunt semnalate în total șase posibile infracțiuni de care ar fi vizați reprezentanții DSPSA care se ocupă de gestionarea padocului municipalității botoșănene și anume:  

 

 

  • Abuz în serviciu
  • Exercitarea fără drept a unei profesii sau activități
  • Capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege
  • Uciderea animalelor cu intenție
  • Utilizarea de substanțe psihotrope (droguri) de către persoane fără drept
  • Complicitate la infracțiunile sus menționate

 

 

 

Organizația neguvernamentală care militează pentru apărarea drepturilor animalelor și protejarea mediului s-a sesizat în urma unui film video înregistrat la padocurile Primăriei Botoșani. În filmare sunt observați trei câini capturați de pe stradă și transportați în aceeași cușcă, unul peste altul. O femelă care se pare că era și gestantă a fost scoasă moartă din cușca în care a fost transportată la padoc.

 

*Având în vedere impactul vizual, acest film nu poate fi făcut public.

 

Câini băgați în cuști unii peste alții 

 

Revenind la plângerea penală, care se întinde pe șase pagini, FPAM sesizează faptul că modul de capturare al câinilor fără stăpân la Botoșani nu s-ar efectua în limitele prevăzute de legislația în vigoare.

 

Și asta întrucât „câinii se vor transporta în cuști individuale”, după cum indică pct.1, lit.B – Anexa 2 la OUG 155/2001.

 

Ori în practică câinii tranchilizați ar fi transportați câte patru-cinci în cușcă, ceea ce duce la decesul celor care nu reușesc să iasă la „suprafață” pentru a respira. „Cuștile pentru transportul animalelor trebuie să fie alese în funcție de talia animalului. Cusca trebuie să fie întotdeauna mai lungă decât corpul animalului”, se mai arată în plângere.

 

De asemenea, „vehiculul trebuie să posede următorul echipament: plasa, scara, cuști metalice sau din fibră de sticlă, instrumente pentru prindere, trusă de prim-ajutor.”

 

În legislație, “echipamentul” de capturare nu cuprinde şi arma cu tranchilizante care se foloseşte în cazuri de excepţie atunci când: “Câinii foarte agresivi, situați în spații inaccesibile sau suspecți de a fi turbați, pot fi imobilizați prin metode adecvate, cu respectarea legislației sanitar-veterinare.”.

 

Ori în sesizare se arată că tranchilizarea la Botoșani ar fi o practică generală, aplicată la toți câinii capturați, de către persoane neautorizate.

 

Angajaţii serviciului sunt acuzați că ar fi desfăşurat activitatea de capturare fără a avea dreptul de a deţine, transporta şi utiliza produse de uz veterinar de tip ketamină, produs din gama produselor cu risc mare de toxicitate (droguri).

 

„Cum Ketamina este un produs aflat sub control naţional (LEGE nr. 339 din 29 noiembrie 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, actualizată 2018) dreptul de procurare, deţinere şi folosinţă al acestor produse o au exclusiv medicii veterinari. Angajatul care a tranchilizat câinii NU ESTE MEDIC VETERINAR şi nici tehnician aflat sub supravegherea medicului veterinar, pe cale de consecinţă nu are dreptul legal de a utiliza arma şi nici produsele tranchilizante gen ketamină”,

paragraf din plângerea penală

 

 

Plângere: DSPSA n-ar avea dreptul să desfășoare astfel de activități

 

Și nu în ultimul rând, abuzul în serviciu, în sesizare este semnalat ca fiind un alt aspect la limita legală, în sensul în care gestionarea câinilor fără stăpân, pe teritoriul României, se desfăşoară, exclusiv, numai de către:

- Serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân

- Operatorul concesionar al serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân,

 

Cum la nivelul municipiul Botoşani nu a fost înfiinţat serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, activitatea desfăşurată de către DSPSA Botoşani ar fi una prohibită însăşi legii speciale în materie.

 

Prin „încredinţarea/delegarea” acestei activităţi către DSPSA Botoşani în lipsa „serviciului înfiinţat legal” s-ar fi comis infracţiunea de abuz în serviciu prin „îndeplinirea prin încălcarea unei legi speciale” de către reprezentanţii autorităţii executive şi reprezentantul DSPSA Botoşani.

 

 

„DSPSA Botoşani nu are nici competenţa, nici capacitatea şi nici dreptul de a “presta servicii în domeniul protecţiei animalelor” neavând în statut niciun cod CAEN care reglementează protecţia animalelor”,

mai susțin cei de la organizația neguvernamentală.

 

 

Unul dintre medicii vizați de aceste acuzații, contactat de Botoșăneanul, a arătat că faptele reclamate nu sunt conforme cu realitatea. „Să-și facă organele abilitate treaba, nu comentez”, a transmis respectivul medic care a dorit să-și păstreze anonimatul, având în vedere că deocamdată vorbim de o plângere și atât.

 

Sesizare și la DSVSA

 

De altfel, aceste reclamații ar avea la bază conflicte mai vechi din cadrul DSPSA Botoșani, care datează de ani de zile. Aspect confirmat și de conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) care a fost sesizată pe aceleași aspecte.

 

„Este un conflict din punctul nostru de vedere între medicii de acolo, am dat-o la compartimentul de sănătate să o cerceteze foarte amănunțit. Și vom veni cu un răspuns. Confirm reclamația, dar nu putem să spunem dacă este adevărat sau nu”,

Mihai Țurcanu, director interimar DSVSA

 

Martor principal în acest demers către instituțiile statului este un alt medic care își desfășoară activitatea la padocuri, Mihai Maxim, al cărui nume apare în plângerea penală și cel care a filmat incidentul cu câinii capturați. Și care se află într-un conflict deschis și cu conducerea DSPSA împotriva căreia a deschis procese în instanță, unele câștigate, altele pierdute.

 

DSPSA este unitatea Primăriei Botoșani unde există cele mai multe conflicte între angajați și conducere, majoritatea fiind tranșate în instanță.

 

loading...
Agresiunea de la padoc confirmată cu acte medicale, Cosmin Andrei: Acest coleg este luptător profesionist
Instituția care scoate la licitație averile infractorilor a vândut șase câini din padocul de la Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACȚIUNE fără precedent la Botoșani pentru imunizare fără programare! Maraton la Cornișa pentru vaccin la patinoar sau din mașină – FOTO & VIDEO
Pregătirile au început încă dinaintea sărbătorilor pascale, într-o amplă acțiune care se înscrie în seria celor organizate la nivel național. Prefectul Dan Nechifor și directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței, s-au întâlnit cu primarul Cosmin Andrei pentru identificarea celui mai generos spațiu care să permită vaccinarea în masă, fără programare.
HRISTOS A ÎNVIAT! Sute de botoșăneni la prima slujbă de Înviere ca protopop a preotului Petru Fercal: Dăm Slavă lui Dumnezeu și veți vedea că vom rămâne un popor unit – GALERIE FOTO&VIDEO
Clopotele au răsunat în oraș, străzile au strălucit de lumânările aprinse în noaptea de Înviere. După un an de restricții, cu biserici goale și cimitire ferecate, sărbătoarea Paștilor a adunat din nou sute, mii de creștini în toate parohiile.
Bătălie în taină pe șefia Casei de Asigurări de Sănătate, ceva doamne liberale și nu numai țintesc funcția de director
La fel ca în alte cazuri, și în cel de față, procedura pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o unitate de stat este una în bună parte secretă. Și probabil că, pentru a fi evitate anumite comentarii asupra candidaților și a eventualului sprijin politic, așa vor și rămâne aceste concursuri.
CJ-ul a cheltuit peste 100.000 de lei ca să cumpere laptopuri aleșilor, unii consilieri le-au refuzat: Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? - FOTOGALERIE
După ce timp de un an plenul județean s-a întrunit, cu foarte puține excepții, în ședințe secrete, recent consilierilor județeni le-au fost oferite mijloace electronice. Dar și servicii de internet pentru a le putea accesa.
Dulce viață... Italianul care face de 15 ani pizza la Botoșani: Pizza este o cultură, nu o mâncareGALERIE FOTO
Cum te uiți la harta Italiei, găsești Lecce exact în tocul giganticei ”Cizme”. Este un oraș care din punct de vedere demografic se aseamănă Botoșanilor, având aproape 100.000 de locuitori. Dar aceasta este cam singura similitudine între cele două centre urbane.
După CJ, prefectul pregătește proces și Primăriei: 5 posturi de șefi care au iscat o bătălie politică de zile mari, la mâna judecătorilor
O poveste fără sfârșit pare a fi cea privitoare la stabilirea unui Consiliu de Administrație pentru societatea comercială Eltrans. Dacă în ultima jumătate de an lipsa administratorilor nu a complicat foarte mult activitatea companiei de transport, situația devine critică pentru că este necesară aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.
Județul sub toc: Prima femeie din istoria județului, președinte la o structură semi-polițienească – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima ștachetă a fost atinsă la alegerile locale din 2020, când Doina Federovici devenea prima femeie care câștiga președinția Consiliului Județean. A doua este doborâtă tot de o reprezentantă a Organizației Femeilor Social Democrate.
PERCHEZIȚII cu mascații la un fost primar botoșănean acuzat de delapidare: ar fi plecat acasă cu mobilă și profile PVC de la Primărie
Descinderile au avut loc în cursul zilei de joi și ar fi vizat locuința fostului primar, dar și alte locații folosite de acesta.
Încă o lovitură! Directorul pregătit de PSD pentru ”Apă”, eliminat prin... facultate
Abținerea la prima ședință a consilierilor ALDE și Pro România la proiectul de buget propriu al județului pe 2021, care a dus la respingerea acestuia în cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Județean, pare să nu fie singura lovitură pe care cele două partide o administrează conducerii PSD a instituției. În consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA se pregătește și a doua. Mai exact, în acel comitet de remunerare și nominalizare din cadrul CA-ului.
Loading...
Se trage țeapă și cu naveta elevilor, transportatorii plâng la CJ după bani frumoși
Mai multe adrese au fost transmise către Consiliul Județean Botoșani pentru o serie de restanțe care datează încă de anul trecut, din lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Transportatorii se plâng de faptul că au fost obligați legal să transporte elevi navetiști pentru care, nici după cinci luni, nu au primit plățile pentru serviciile prestate.
Autoritatea cu „politicieni polițiști”, pe linie moartă de 6 luni: pe cale să renască cu un președinte pesedist
Pandemia coroborată cu alegerile locale din septembrie 2020 au făcut ca această structură să nu mai existe pentru mai bine de jumătate de an. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism care are rol mai degrabă consultativ și funcționează pe lângă Consiliul Județean.
La 6 luni de la alegeri, PRIMUL primar care își pierde mandatul: Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou
La mai bine de jumătate de an de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, unui primar din Botoșani zilele în Primărie deja îi sunt numărate.
Șeful care se prelingea pe scările Prefecturii a căzut tot în picioare: Este iar director
Aflat în incapacitate de muncă pe postul de director executiv, dar capabil să conducă instituția din postura de adjunct.
”Afacerea” testelor la cerere: Mii de botoșăneni au rotunjit veniturile Spitalului Mavromati
Tot mai mulți botoșăneni vin să se testeze la cerere la Spitalul Județean Mavromati. Cea mai mare unitate medicală din județ a început să facă teste contra cost începând cu data de 16 iunie 2020. Iar de atunci, peste 4.900 de persoane s-au testat.
Loading...
Cartierul inaugurat pe Șoseaua Iașului lovit de pustiu! Locativa: La unele locuințe nu se închid ușile / Primarul: Este o cloacă, un fief PNL FOTO&VIDEO
19 februarie 2021. Primarul Botoșaniului oferea repartiții pentru noile locuințe construite la intrarea în municipiu, pe Șoseaua Iașului, într-un cartier ANL.15 aprilie 2021. Imaginea blocurilor este una dezolantă, încărcată de pustiu. Nicio mașină în parcare, nicio margine de mobilă nu se vede prin sticla geamurilor pline de praf.
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată
Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT
De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Eujeen, atunci când ,,stărnești un cuib de viespii', ar trebui să te gândești și la consecințe. Demisia de onoare, ar fi una din variantele care ar trebui luate în calcul de către tine. Gândește-te la cât rău ai provocat unor oameni prin comportamentul tău și află că, nici o faptă rea nu rămâne , nepedepsită...!
18 martie 2021, 18:14
Un om fara caracter care l a distrus si pe fostul primar.
18 martie 2021, 12:34
Principalul vinovat este directorul DSPSA - Țurcanu Eugen. Acesta a dat ordin să ucidă și acum câțiva ani câteva sute de câini maidanezi și nu a luat nimeni nicio măsură legală împotriva acestuia. Pe lângă faptul că este un ,, ucigaș" de câini, se știe că nu simpatizează aceste biete animale, are și un comportament animalic și cu angajații din DSPSA. Zeci de procese pierdute din această cauză, dar nimeni nu are ce să-i facă. Este prins într-un anturaj de tip mafiot, cu relații suspuse care îl protejează de orice faptă penală.
18 martie 2021, 09:42
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
”Eu le-aş tăia câte un deget, numai că ar rămâne toţi ciungi. Bineînţeles că trebuiesc sancţionaţi, dar nu se poate vorbi cu ei. Sunt o castă specială, sunt inamovibili, nu ai ce să le faci. Legea e în mâna lor,...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9265 lei
USD
Dolarul SUA
4.0491 lei
CHF
Francul elveţian
4.4882 lei
GBP
Lira sterlină
5.7238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7198 lei
XAU
Gramul de aur
239.3472 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2290 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3462 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6626 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.5 o C
Dorohoi
10.2 o C
Bucecea
10.7 o C
Darabani
9.6 o C
Saveni
11.3 o C
Ştefăneşti
8.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.