Știrea zilei
Plângere penală cu 6 capete la padocuri, de la uciderea animalelor la utilizare de droguri – DOCUMENT

Seria conflictelor din cadrul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) continuă cu o nouă plângere penală, în cazul de față fiind vizată activitatea de capturare a câinilor fără stăpân de pe raza municipiului Botoșani.

Plângere cu șase posibile infracțiuni 

 

De aceasta dată, plângerea penală este înaintată de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și Biroul de Protecție a Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. A fost remisă pe data de 15 martie 2021.

 

Sunt semnalate în total șase posibile infracțiuni de care ar fi vizați reprezentanții DSPSA care se ocupă de gestionarea padocului municipalității botoșănene și anume:  

 

 

  • Abuz în serviciu
  • Exercitarea fără drept a unei profesii sau activități
  • Capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege
  • Uciderea animalelor cu intenție
  • Utilizarea de substanțe psihotrope (droguri) de către persoane fără drept
  • Complicitate la infracțiunile sus menționate

 

 

 

Organizația neguvernamentală care militează pentru apărarea drepturilor animalelor și protejarea mediului s-a sesizat în urma unui film video înregistrat la padocurile Primăriei Botoșani. În filmare sunt observați trei câini capturați de pe stradă și transportați în aceeași cușcă, unul peste altul. O femelă care se pare că era și gestantă a fost scoasă moartă din cușca în care a fost transportată la padoc.

 

*Având în vedere impactul vizual, acest film nu poate fi făcut public.

 

Câini băgați în cuști unii peste alții 

 

Revenind la plângerea penală, care se întinde pe șase pagini, FPAM sesizează faptul că modul de capturare al câinilor fără stăpân la Botoșani nu s-ar efectua în limitele prevăzute de legislația în vigoare.

 

Și asta întrucât „câinii se vor transporta în cuști individuale”, după cum indică pct.1, lit.B – Anexa 2 la OUG 155/2001.

 

Ori în practică câinii tranchilizați ar fi transportați câte patru-cinci în cușcă, ceea ce duce la decesul celor care nu reușesc să iasă la „suprafață” pentru a respira. „Cuștile pentru transportul animalelor trebuie să fie alese în funcție de talia animalului. Cusca trebuie să fie întotdeauna mai lungă decât corpul animalului”, se mai arată în plângere.

 

De asemenea, „vehiculul trebuie să posede următorul echipament: plasa, scara, cuști metalice sau din fibră de sticlă, instrumente pentru prindere, trusă de prim-ajutor.”

 

În legislație, “echipamentul” de capturare nu cuprinde şi arma cu tranchilizante care se foloseşte în cazuri de excepţie atunci când: “Câinii foarte agresivi, situați în spații inaccesibile sau suspecți de a fi turbați, pot fi imobilizați prin metode adecvate, cu respectarea legislației sanitar-veterinare.”.

 

Ori în sesizare se arată că tranchilizarea la Botoșani ar fi o practică generală, aplicată la toți câinii capturați, de către persoane neautorizate.

 

Angajaţii serviciului sunt acuzați că ar fi desfăşurat activitatea de capturare fără a avea dreptul de a deţine, transporta şi utiliza produse de uz veterinar de tip ketamină, produs din gama produselor cu risc mare de toxicitate (droguri).

 

„Cum Ketamina este un produs aflat sub control naţional (LEGE nr. 339 din 29 noiembrie 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, actualizată 2018) dreptul de procurare, deţinere şi folosinţă al acestor produse o au exclusiv medicii veterinari. Angajatul care a tranchilizat câinii NU ESTE MEDIC VETERINAR şi nici tehnician aflat sub supravegherea medicului veterinar, pe cale de consecinţă nu are dreptul legal de a utiliza arma şi nici produsele tranchilizante gen ketamină”,

paragraf din plângerea penală

 

 

Plângere: DSPSA n-ar avea dreptul să desfășoare astfel de activități

 

Și nu în ultimul rând, abuzul în serviciu, în sesizare este semnalat ca fiind un alt aspect la limita legală, în sensul în care gestionarea câinilor fără stăpân, pe teritoriul României, se desfăşoară, exclusiv, numai de către:

- Serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân

- Operatorul concesionar al serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân,

 

Cum la nivelul municipiul Botoşani nu a fost înfiinţat serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, activitatea desfăşurată de către DSPSA Botoşani ar fi una prohibită însăşi legii speciale în materie.

 

Prin „încredinţarea/delegarea” acestei activităţi către DSPSA Botoşani în lipsa „serviciului înfiinţat legal” s-ar fi comis infracţiunea de abuz în serviciu prin „îndeplinirea prin încălcarea unei legi speciale” de către reprezentanţii autorităţii executive şi reprezentantul DSPSA Botoşani.

 

 

„DSPSA Botoşani nu are nici competenţa, nici capacitatea şi nici dreptul de a “presta servicii în domeniul protecţiei animalelor” neavând în statut niciun cod CAEN care reglementează protecţia animalelor”,

mai susțin cei de la organizația neguvernamentală.

 

 

Unul dintre medicii vizați de aceste acuzații, contactat de Botoșăneanul, a arătat că faptele reclamate nu sunt conforme cu realitatea. „Să-și facă organele abilitate treaba, nu comentez”, a transmis respectivul medic care a dorit să-și păstreze anonimatul, având în vedere că deocamdată vorbim de o plângere și atât.

 

Sesizare și la DSVSA

 

De altfel, aceste reclamații ar avea la bază conflicte mai vechi din cadrul DSPSA Botoșani, care datează de ani de zile. Aspect confirmat și de conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) care a fost sesizată pe aceleași aspecte.

 

„Este un conflict din punctul nostru de vedere între medicii de acolo, am dat-o la compartimentul de sănătate să o cerceteze foarte amănunțit. Și vom veni cu un răspuns. Confirm reclamația, dar nu putem să spunem dacă este adevărat sau nu”,

Mihai Țurcanu, director interimar DSVSA

 

Martor principal în acest demers către instituțiile statului este un alt medic care își desfășoară activitatea la padocuri, Mihai Maxim, al cărui nume apare în plângerea penală și cel care a filmat incidentul cu câinii capturați. Și care se află într-un conflict deschis și cu conducerea DSPSA împotriva căreia a deschis procese în instanță, unele câștigate, altele pierdute.

 

DSPSA este unitatea Primăriei Botoșani unde există cele mai multe conflicte între angajați și conducere, majoritatea fiind tranșate în instanță.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Agresiunea de la padoc confirmată cu acte medicale, Cosmin Andrei: Acest coleg este luptător profesionist
Instituția care scoate la licitație averile infractorilor a vândut șase câini din padocul de la Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.
Eujeen, atunci când ,,stărnești un cuib de viespii', ar trebui să te gândești și la consecințe. Demisia de onoare, ar fi una din variantele care ar trebui luate în calcul de către tine. Gândește-te la cât rău ai provocat unor oameni prin comportamentul tău și află că, nici o faptă rea nu rămâne , nepedepsită...!
18 martie 2021, 18:14
Un om fara caracter care l a distrus si pe fostul primar.
18 martie 2021, 12:34
Principalul vinovat este directorul DSPSA - Țurcanu Eugen. Acesta a dat ordin să ucidă și acum câțiva ani câteva sute de câini maidanezi și nu a luat nimeni nicio măsură legală împotriva acestuia. Pe lângă faptul că este un ,, ucigaș" de câini, se știe că nu simpatizează aceste biete animale, are și un comportament animalic și cu angajații din DSPSA. Zeci de procese pierdute din această cauză, dar nimeni nu are ce să-i facă. Este prins într-un anturaj de tip mafiot, cu relații suspuse care îl protejează de orice faptă penală.
18 martie 2021, 09:42
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.3 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.5 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.