Știrea zilei
Un concert ALTFEL pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani: Un frac nonconformist, colinde, muzica Mariei Tănase și multă culoare – GALERIE FOTO&VIDEO

Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.

Simona Strungaru, dirijor și orchestrator, a fost o prezență spectaculoasă, și nu doar prin vestimentație, una nonconformistă, ci și prin atitudine, spontaneitate și modul în care a relaționat cu publicul. De asemenea, repertoriul ales pentru concertul dedicat Crăciunului a acoperit mai multe genuri muzicale, de la simfonic la colind, de la cântece de petrecere la melodii celebre din repertoriul internațional.

 

Solista serii a fost Irina Sârbu, interpretă de jazz și actriță.

 

Un decor mult mai îndrăzneț decât în anii anteriori, cu un ecran pe scenă care a adăugat dinamism și diversitate. Public numeros, din păcate înjumătățit de restricțiile impuse de pandemie. Oficialități împărțite între lojă (Doina Federovici, președintele Consiliului Județean) și sală (primarul Cosmin Andrei).

 

Seara a debutat cu selecțiuni din ”Spărgătorul de nuci” (Uvertura, Dansul Zânei Fondantelor, Trepak), de P. I. Ceaikovski, moment urmat de un scurt cuvânt de bun venit din partea dirijoarei Simona Strungaru.

 

 

”Din toată inima vă dorim sărbători cu bine, cu liniște, cu sănătate. Sunt foarte fericită să mă aflu aici, alături de membrii orchestrei Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani, și să ne putem vedea față în față. A fost o perioadă grea pentru toată lumea, să sperăm că trecem cu bine peste și să ne permitem să ne bucurăm de muzică și de tot ce înseamnă această perioadă în care ne gândim să fim mai buni”,

Simona Strungaru, dirijor și orchestrator

 

A urmat o piesă de L. Anderson. ”Sleigh Ride”, despre care Simona Strungaru a amintit că ”a fost începută când era un mare val de căldură, în 1946”, și pe care Anderson a finalizat-o în februarie 1948. ”Dar căldura l-a inspirat să cânte această minunată piesă”, a adăugat dirijoarea. 

 

Magia iernii, cu delicatețea ei fastuoasă, a fost creată și de muzica lui C. Debussy, cu ”Pași pe zăpadă”, lucrare orchestrată de Simona Strungaru. ”O piesă pe care Debussy a dorit-o a fi foarte intimă și spunea că este foarte potrivită pentru a fi cântată între patru ochi, adică într-un cadru foarte restrâns. Eu mi-am permis să o orchestrez”, a dezvăluit Simona Strungaru.

 

”O, ce veste minunată!”. Publicul a primit colinda românească, tradițională, autentică. Pe muzica lui D.G.Kiriac, de asemenea orchestrată de Simona Strungaru, cu vocea Irinei Sârbu.

 

 

”Mi-am dorit foarte mult să ajung la Botoșani și iată că mi s-a îndeplinit dorința de a cânta aici, în preajma sărbătorilor. Pe această cale mulțumesc mult Filarmonicii și dvs., pentru că ați venit în număr atât de mare la concert”,

Irina Sârbu, solista serii

 

După primul colind, publicul a avut parte de un moment Maria Tănase.

 

”Am vrea să vă oferim o parte din proiectul nostru dedicat unei mari artiste, o mare voce a României, unica Maria Tănase. Îi știți piesele, le-ați fredonat, să ne bucurăm împreună de această muzică românească”, a spus solista.

 

”Mărie și Mărioară”, ”Dodă, dodă”… și publicul a intrat în atmosfera cântecelor care au făcut-o celebră pe Maria Tănase.

 

Atmosferă care a fost ”cumințită” de Raul Chiș, managerul Filarmonicii ”George Enescu”, printr-un scurt moment dedicat mulțumirilor: către public și invitate. Însă a fost loc și de ”pioasă amintire” pentru cei căzuți în timpul Revoluției din 1989. 

 

Apoi, Raul Chiș a lăsat deoparte microfonul și discursul de manager, a luat în mâini vioara și arcușul. Iar publicul a asistat la unul dintre cele mai frumoase momente ale spectacolului: ”Meditație”, de J. Massenet. Un moment aproape poetic, pe care violonistul Raul Chiș l-a interpretat cu ”foarte multă profunzime și cu foarte mult suflet”, după cum a apreciat la final Simona Strungaru.

 

 

Trecerea către un nou calup de colinde românești a fost făcut de ”Patinatorii” lui E. Waldteufel. O piesă care amintește de stilul valsului vienez.

 

Irina Sârbu a revenit pe scenă. Versurile românești – ”Legănelul lui Iisus”, compozitor asemenea – V. Teodorian, orchestrator Simona Strungaru. Tot Irina Sârbu a oferit publicului și ”La Vifleem colo-n jos” (N. Lungu), după care publicul a fost invitat în atmosfera sărbătorii ”internaționale”. A. Adams, cu piesa ”O Holy Night”, a fost urmat de un nou colind românesc – Domnuleț și Domn din Cer, de Gh. Cucu.

 

S-a aplaudat la scenă deschisă, s-au murmurat versuri, s-a simțit bucuria iernii și a Crăciunului. ”Let it Snow” (J. Styne/S. Cahn), ”Santa Baby” (J. Javits/ Ph. Springer), ”Cheek to Cheek” (I. Berlin).

 

Finalul serii a antrenat publicul. ”It's Beginning to Look a Lot like Christmas” (M. Wilson), ”A Christmas Festival” (L. Anderson) și ”Am plecat să colindăm” a fost o alăturare pe care botoșănenii au apreciat-o și au răsplătit-o cu aplauze, colindul românesc fiind cântat atât pe scenă cât și în sală.

 

După mai bine de două ore, puhoi de lume a prins a se revărsa din sala de concert, oamenii răsfirându-se ușor către oraș.

 

Altfel. Drăguț. Vesel. A fost altceva. Cuvintele care s-au auzit cel mai des la finalul unui Concert de Crăciun atipic.

 

Cu o femeie dirijor neconformistă, o solistă-actriță și o orchestră a orașului care, miercuri seara, a fost la înălțime.

 

 

Concertul viitor va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022: Concert pentru Anul Nou. Cu Gheorghe Costin la pupitrul dirijoral și soprana Lorena Puican. În program: pagini orchestrale de largă popularitate, arii celebre din opere.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Matematicienii la Botoșani: Radu Gologan anunță un ”adevărat festival al școlii românești” / Medalii de aur pentru doi profesori / Primarul a primit în sfârșit o distincție - GALERIE FOTO
În acest weekend, la Botoșani se desfășoară două importante evenimente menite să readucă în atenție două dintre cele mai importante personalități născute pe aceste meleaguri, Dimitrie Pompeiu și Octav Onicescu.
Mihai Țurcanu ridicat de DNA în puterea întunericului, după 12 ore de percheziții învăluite în tăcere! Ar fi vizat de patru infracțiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost percheziționată de procurorii DNA Suceava, în cursul zilei de vineri, 13 mai 2022.Mihai Țurcanu, directorul instituției, a fost ridicat la finalul acțiunii când afară era deja noapte.
Dezvăluire LIVE - Cum a câștigat alegerile un politician de calibru: Mergeam la cumătrii neinvitat / Aveam câte patru-cinci nunți pe noapte VIDEO
Viceprimar la Sulița, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputat, președinte al CJ și președinte al PNL Botoșani, acestea sunt cele mai înalte funcții pe care Florin Țurcanu le-a deținut în cariera sa politică. Invitat joi la Botoșăneanul TV, actualul vicepreședinte al filialei ALDE, a dezvăluit câteva din strategiile prin care a reușit să convingă oamenii să voteze partidul pe lista căruia a candidat.
Parcare supraetajată inaugurată de belgianul care deține Botoșani Shopping Center, primar și afaceriști! PLANURI pentru extinderea complexului pe un nou nivel, cu magazine ale brandurilor cunoscute – VIDEO & GALERIE FOTO
Hendrik Danneels, deținătorul Botoșani Shopping Center, a ajuns în municipiu în dimineața zilei de joi, 12 mai 2022, pentru a inaugura parcarea supraetajată ce a fost construită recent lângă complexul comercial.
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.
Două fetițe s-au bătut pe Pietonalul Unirii! S-au trântit pe jos și s-au tras de păr, cei din jur... filmau și încurajau – VIDEO
S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2022, pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cea mai frecventată zonă a orașului pentru promenadă.O zi frumoasă, cu soare și perfectă pentru tradiționala plimbare de pe pietonal alături de prieteni sau familie.
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.
Om de afaceri cu peste 2 milioane euro pe an, a plătit cotizația în avans la un partid după care a demisionat ca să nu fie dat afară - VIDEO
În 2020 a fost revelația alegerilor locale de la Botoșani. Aflat la prima candidatură din carieră, a reușit să obțină ca independent 1.531 de voturi în competiția pentru funcția de primar, clasându-se pe locul al patrulea, înaintea pretendenților de la unele partide, precum Pro România și ALDE.
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO
Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
Loading...
Clubul de handbal a intrat în FALIMENT: clinici, hoteluri, Federația de Handbal și chiar Poliția Locală LOVITE financiar
Povestea echipei de handbal care pentru un sezon a evoluat în cel mai înalt eșalon românesc al acestui sport s-a terminat brusc. După evenimentele incredibile de la sfârșitul anului trecut, când echipa nu a mai fost primită la un meci în Sala Polivalentă din cauza datoriilor, în primăvara acestui an clubul și-a cerut singur falimentul.
Poliția chemată pentru a da afară un salariat al Primăriei, de la locul de muncă: Bineînțeles că m-am dus la serviciu...VIDEO
S-a întâmplat la Botoșani într-o unitate de stat, marți, 3 mai 2022. Polițiștii au fost chemați să scoată un angajat de la locul de muncă, de unde a fost dat afară de șefi.
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO
Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.
Direcție a Primăriei amendată de Garda de Mediu pentru un „cimitir” de rable ridicate de pe stradă și gunoaie aruncate aiurea - FOTOGALERIE
După ce anul trecut a amendat chiar Primăria Botoșani, în 2022 a venit rândul unei direcții a municipalității. Controlul a fost efectuat în cursul lunii aprilie, în urma unei sesizări care a fost depusă la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
Most Wanted de Botoșani: Doi de Marius și un Eugen, fugari după o tentativă de omor și țepe date oamenilor
Doar trei botoșăneni mai figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române. Au încălcat legea în diferite moduri și sunt încă neprinși.
Loading...
Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de la Botoșani preluată de un funcționar cu carieră de peste 30 de ani - FOTOGALERIE
Unul dintre posturile de conducere de la o importantă instituție publică din Botoșani s-a eliberat înaintea sărbătorilor pascale.
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.
HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina, clopotele au răsunat în toate bisericile: Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumiiGALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătoarea Sfintelor Paști fără restricții, fără măști, fără distanțare socială. Hristos a Înviat, în acest an, în mii de inimi de botoșăneni veniți în biserici pentru a primi Lumină.
Minune? Preotul care timp de doi ani a intrat zi de zi în toate secțiile spitalului și nu s-a îmbolnăvit: S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine - VIDEO
Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Fără RESTRICȚII, după doi ani de pandemie – UNDE și CUM petrec aleșii de la Botoșani sărbătorile pascale
În urmă cu doi ani, sărbătorile pascale au provocat o importantă undă de șoc printre botoșăneni, dar și la nivel global.Întâlnirile cu familiile au fost interzise, iar preoții au fost cei care au dus Lumina Sfântă în casele botoșănenilor.
S-a intrat dupa regulile impuse.
23 decembrie 2021, 13:50
S- a lasat sa se intre normal, ca oamenii? Sau cu OBLIGATIVITATEA certifiatului morții (nazi) la purtator?
23 decembrie 2021, 10:00
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este ieșirea mea oficială din zona de confort. Prea fac duș, prea dorm la mine acasă când vreau eu, prea mănânc când îmi e foame, gata, e nevoie de o provocare :)) Sincer, abia aștept sa ajung, abia aștept sa îl distrug ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9472 lei
USD
Dolarul SUA
4.6322 lei
CHF
Francul elveţian
4.7915 lei
GBP
Lira sterlină
5.8254 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6326 lei
XAU
Gramul de aur
277.6524 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2438 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2933 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6225 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2014 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
14.6 o C
Dorohoi
14.7 o C
Bucecea
13.9 o C
Darabani
9.0 o C
Saveni
15.1 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.