Știrea zilei
Un om de afaceri botoșănean și-a trăit aventura vieții: a fost arestat în Ucraina și a fugit într-un adăpost când au sunat sirenele pentru bombardament – VIDEO & GALERIE FOTO

A vizitat 135 de țări, dar aventura vieții și-a trăit-o abia după ce a făcut vârsta pensionării. Și nu la depărtare de casă, ci chiar foarte aproape.

”Cam arătam ciudat”


După ce a fost printr-o mulțime de state, Gheorghe Iavorenciuc, om de afaceri devenit în timp un explorator al lumii, s-a aplecat asupra zonelor de conflict. A fost în Afganistan, în Irak, în Etiopia și la o săptămână de la invadarea Ucrainei de către armata Rusiei a făcut-o pe-a călăuza pentru alți câțiva temerari români.


A ieșit din țară pe la Vama Siret și a urcat apoi spre Vinița, un oraș de peste 370.000 de locuitori, capitala regiunii istorice Podolia.


Cu rădăcini în această țară și cunoscător al limbii ucrainene, Gheorghe Iavorenciuc nu a avut probleme în a se înțelege cu localnicii. Până la un punct însă...


”Am fost arestat! Am stat o oră și ceva. Am fost arestat! Ce înseamnă? Au stat în jurul nostru pentru că noi am trecut de un punct de control armat foarte important, de intrare în orașul Vinița, și cam arătam ciudat. Și ne spunea băiatul de acolo: «puteți fi oricine. Mulți ne arată legitimație de doctor, de apărare, dar vrem să vă controlăm să vedem cine sunteți. Și sunt structuri speciale care ne verificări»”,


Gheorghe Iavorenciuc, explorator.


După verificări amănunțite, ucrainenii l-au eliberat.  

 

A plecat dintr-un oraș cu o zi înainte de bombardarea aeroportului


Învățător la bază, și-a povestit incursiunea din Ucraina joi, de la ora 11:00, la ”Botoșăneanul TV”, arătând că fiecare sat are un așa numit ”șef de baricadă” care conduce apărarea locală.


Astfel a fost direcționat spre o sală de sport de la demisolul unei clădiri, unde a dormit pe un ring de box.


A fost norocos pentru că a doua zi după ce a vizitat orașul Vinița, aeroportul acestuia a fost bombardat de către ruși, fiind complet distrus.


”Din oră în oră sunau sirenele”


A urcat și mai mult în Ucraina până la Jîtomîr, acolo unde a văzut ororile războiului: o școală din zona centrală a orașului de peste 260.000 de locuitori, reședința regiunii cu același nume, a fost ruinată de atacurile cu rachete alături de un bloc din apropiere. Munți de moloz și o sumedenie de mașini topite au lăsat rușii în urmă.


Chiar în acest oraș, botoșăneanul pasionat de călătorie a prins o alarmă aeriană și a fost nevoit să alerge cât poate de repede până la un adăpost subteran.


”Din oră în oră sunau sirenele, din oră în oră eram stresați. Eu mai ales, venit din timp de pace, eram foarte stresat (...). Sirenele sunau când s-a identificat un obiect sau un posibil pericol aerian. Vine, spre exemplu, o rachetă, nu știi unde se îndreaptă și sună sirena în toate orașele care sunt adiacente”,


Gheorghe Iavorenciuc, explorator.


Jîtomîr este un oraș situat la 139 de kilometri vest de Kiev, acolo unde Gheorghe Iavorenciuc și-a dorit să ajungă, dar nu a putut întrucât accesul spre capitala Ucrainei este blocat în unele zone de forțele de apărare, în altele de cele cotropitoare.

 

Războiul în toată hidoșenia sa


Chiar și fără să pătrundă în capitală, Gheorghe Iavorenciuc a fost profund impresionat de ceea ce i-a fost dat să vadă: haine aruncate în copaci de suflul exploziilor, cratere formate de bombe în străzile orașelor, arbori scoși din rădăcină, oameni veniți să își culeagă hainele de printre crengi.


Gheorghe Iavorenciuc este convins că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de ruși, terestru Ucraina nu va fi cucerită pentru că oamenii de acolo dau dovadă de o vitejie și o încredere în victorie ieșite din comun și pentru că armata este aprovizionată cu arme de ultimă generație din țările capitaliste.


Cert este că după ce a vizitat 135 de țări, a simțit că în Ucraina tocmai a avut parte de cea mai periculoasă călătorie.


Însă... ”nu-mi ajunge” a mărturisit Gheorghe Iavorenciuc, care a anunțat că va pleca în Siria, țară aflată în război de mai bine de un deceniu.


”Botoșăneanul TV” poate fi vizionat LIVE, în fiecare Marți și Joi, de la ora 11:00, pe Botosaneanul.ro, Facebook.com/Botosaneanul și YouTube.com/Botoșăneanul TV.

 

Botosaneanul TV cu Gheorghe Iavorenciuc

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșăneanul care se îndreaptă spre Kiev, inima războiului din Ucraina, din proprie inițiativă: Toată lumea, fugim. Să ne băgăm aici, să nu ne omoareGALERIE FOTO & VIDEO
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO

 

 

Un an fără Daniela Șfaițer, doamna celor năpăstuiți, prietena celor privilegiați
S-a scurs deja un an de la ziua în care comunitate botoșăneană era străbătută de o undă de șoc. Daniela Șfaițer părăsea discret această lume.
Angajată a unui spital din Botoșani, discurs cu lacrimi: La mulți ani, România, te iubim! Dar e suficient, oare? VIDEO
Primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023. În oraș erau făcute ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.Unii locuitori ai orașului erau văzuți la ferestre atârnând Drapelul Național.
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Pe omul asta il cauta moartea!Fereasca Dumnezeu!
26 martie 2022, 14:53
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.7 o C
Dorohoi
-2.5 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-2.3 o C
Saveni
-3.4 o C
Ştefăneşti
-1.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.