Știrea zilei
Paradoxul alegerilor: Marele câștigător PSD s-a prăbușit de fapt în patru ani la Botoșani, marele pierzător PNL a rămas la același nivel – TABEL procente 2016 – 2020

Victoria clară obținută de PSD Botoșani la alegerile parlamentare de duminică ascunde însă o pierdere masivă de electorat, cea mai mare suferită de vreo organizație de partid din județ în ultimul ciclu electoral.

PSD pe cale să rămână fără 3 parlamentari din 7

 


Chiar dacă scorul social-democraților este ceva peste dublu față de cel al liberalilor, este totodată cu mult sub cel scos în urmă cu patru ani.


Pesediștii au pierdut la Botoșani, în patru ani, aproape o treime dintre votanți, de la peste 60% coborând la peste 40%.  


Iar asta se va resimți imediat în numărul de parlamentari pe care PSD Botoșani îi va trimite în noul Legislativ.


Dacă în urmă cu patru ani a avut șapte (doi senatori și cinci deputați), anul acesta vor avea probabil doar patru (un senator și trei deputați).

 

Liberalii vor avea ce au avut și până acum


În același timp, paradoxal, deși au pierdut fără drept de apel, liberalii au aproape aceleași rezultate ca la precedentul scrutin, scăderea fiind sub un procent la o cameră și peste 1 la cealaltă.


Stabilizarea PNL undeva la 20% este cât se poate de firească dacă ne gândim numai la faptul că listele depuse de partid la Botoșani au fost, în privința locurilor eligibile, aceleași ca în 2016, noutatea fiind doar că, Cristian Achiței și Costel Șoptică au făcut rocada.

 

USR e în jumătate față de media națională, dar are dublu la Botoșani față de 2016


Paradoxurile continuă și la USR-PLUS. Cu toate că alianța se află cam la jumătate față de media națională, în județ a reușit să obțină peste dublul scorului de la alegerile anterioare.


Ei bine, dacă adunăm procentele în plus ale USR-PLUS față de 2016 și scorul obținut de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, observăm că rezultă aproape procentele pierdute de PSD în ultimii patru ani.


Cum PNL are practic același scor, înseamnă că electoratul AUR, despre care mai toată lumea se întreabă de unde își are trage seva, provine de fapt în bună parte din foștii votanți ai PSD.

 

Pro România, partid care nu exista în 2016, a făcut pragul la Botoșani, dar degeaba însă pentru că partidul surogat născocit de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu special pentru scrutinul din 6 decembrie, nu a reușit să adune minim 5% la nivel național.

 

PMP face 3% indiferent de lideri și de candidați


Situația ar putea fi exact inversă la PMP, care a rămas în Botoșani la același nivel de 3% ca și la locale, ca și la parlamentarele din 2016, adică nu a făcut pragul, în schimb, cu ajutorul voturilor din străinătate, ar putea să îl atingă la nivel național.


Practic, indiferent de președinte, fie că au fost Mihai Țâbuleac, Dan Ionescu sau Corneliu Popescu și indiferent de candidați, de la consacrați la tineri, de la botoșăneni la importați din București, Partidul Mișcarea Populară nu reușește la Botoșani să iasă din 3 și ceva la sută.


 

Scoruri comparative la Senat

 

PARTIDPROCENT 2016PROCENT 2020DIFERENȚĂ
PSD61,59%44,01%- 17,58%
PNL20,72%20,05%- 0,67%
AURNu era înființat14,42% 
USR-PLUS3,01%7,72%+ 4,71%
Pro RomâniaNu era înființat5,67% 
PMP3,58%3,5%- 0,08


 

Scoruri comparative la Camera Deputaților

 

PARTIDPROCENT 2016PROCENT 2020DIFERENȚĂ
PSD61,48%43,10%- 18,38%
PNL20,64% 19,30% - 1,34
AURNu era înființat 14,47% 
USR-PLUS2,92%7,66%+ 4,74%
Pro RomâniaNu era înființat 5,85% 
PMP3,39% 3,6%+ 0,21

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșani a clipit la parlamentare! Niște anonimi au smuls mii de voturi de la botoșăneni și au zdrobit politicieni cu pretenții
Mii de botoșăneni s-au prezentat la urne și N-AU ȘTIUT cu cine să voteze

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

IMAGINI în premieră din interiorul Teatrului Mihai Eminescu, după ani întregi de abandon! Se lucrează inclusiv de sărbători – VIDEO & FOTO
Pentru prima dată de la reluarea lucrărilor de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu, jurnaliștii botoșăneni au avut acces în interiorul clădirii.Iar acest lucru s-a întâmplat după șase ani în care practic în interior nu s-a lucrat aproape deloc, cu excepția intervențiilor de consolidare.
USR-iștii de la Botoșani anunță „dezvăluiri incendiare” cu angajări făcute la Primăria Botoșani – VIDEO
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă convocată de membrii USR Botoșani și în contextul solicitărilor tot mai numeroase de transparentizare a concursurilor publice.
Căldura se ieftinește și nu prea: Populația plătește la fel, firmele trebuie să dea chiar mai mult - S-a schimbat... filozofia
Propunerile sunt înaintate dezbaterii consilierilor locali care se întrunesc astăzi în ședință ordinară.
PREGĂTIRI pentru Ziua României: De la măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste până la schimbarea zonei de împărțit fasole – VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Sorin Cornilă a convocat șefii structurilor polițienești și militare pentru pregătirea manifestațiilor care vor avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. A cerut o atenție deosebită la accesul botoșănenilor în zona Centrului Vechi, cu restricții la un nivel cât mai scăzut.
PREMIERĂ în administrație: Un viceprimar și-a dat DEMISIA pentru că și-a dezamăgit electoratul: Nu am venit în politică pentru indemnizațieGALERIE FOTO
Este probabil un caz unic în administrația publică locală.Un ales și-a depus demisia și a explicat că a făcut asta pentru că nu era lăsat să muncească pentru comunitate.
Primarul, vizită neanunțată la instituția condusă de directorul fără birou: Am avut altă abordare în acest mandat VIDEO & GALERIE FOTO
În mai anul acesta erau publicate o serie de fotografii din care reieșeau condițiile infecte în care erau nevoiți să lucreze artiștii.
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar
Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă seară de vineri, un nou concert magic organizat de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani. După ”Carmina Burana” și ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe 18 noiembrie a venit rândul trupei conduse de Marian Ionescu să ofere un spectacol de zile mari alături de muzicienii instituției municipalității botoșănene.
Primarul a mutat audiențele în Centrul Istoric și a primit un noian de probleme: de la pericol de explozii la ANL-uri până la înființare de sere cu mușcate – VIDEO
Pentru prima dată în ultimii zece ani cel puțin, audiențele cu cetățenii din municipiul Botoșani au avut loc în alt spațiu decât sediul Primăriei.
Din culisele pregătirii super spectacolului ”Simfonia Direcția 5”, biletele s-au epuizat de două săptămâni – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria concertelor memorabile organizate de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani în această toamnă continuă astăzi cu ”Simfonia Direcția 5”. De la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor rockul alternativ se întâlnește cu simfonia.
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Un eveniment select care s-a adresat unei categorii de public restrânsă. Turneul internațional „Stradivarius Opera” a ajuns la Botoșani într-o zi mohorâtă de toamnă, un 17 noiembrie care a încălzit cel puțin, sufletele celor care i-au ascultat pe artiști.
A început demolarea panourilor publicitare ilegale din centrul orașului: Patronii care le dețin vor plăti dezafectarea din propriul buzunar – VIDEO & GALERIE FOTO
Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite zonele în care este permis afișajul publicitar a fost adoptată în 2017. Operatorii economici au mai fost ulterior păsuiți un an, cu condiția să și le dezafecteze. Au trecut încă patru, iar panourile publicitare care au devenit între timp ilegale, au rămas tot acolo.
REVOLTĂ la căminul Textila, oamenii dârdâie în locuințe: Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig VIDEO & GALERIE FOTO
Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
New York, Paris, Sidney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO
Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.
Meciuri grele la vizita ministrului: Județul nu este al d-nei Federovici; Pretext halucinant al oficialului guvernamental – VIDEO
Vizita pe care ministrul Culturii a efectuat-o vineri la Botoșani a încins spiritele în coaliția de guvernare la nivel de județ. Venit teoretic pentru un spectacol al Filarmonicii ”George Enescu”, Lucian Romașcanu și-a transformat ziua petrecută la Botoșani într-una cu un pronunțat caracter politic social-democrat.
Proiect imobiliar unicat la Botoșani: blocuri construite în jurul unei clădiri istorice salvată de la prăbușire – GALERIE FOTO
Documentația pentru această investiție se află în dezbatere publică din data de 10 octombrie a acestui an.
Șeful educației botoșănene a mers neanunțat în internat la Pedagogic să verifice condițiile pentru copii: După cum s-a putut vedea...VIDEO & FOTOGALERIE
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este unitatea de învățământ din municipiu înființată oficial în 1968, doar că educația pedagogică la Botoșani are ceva mai mult de un secol. În prezent, liceul are cea mai mare populație școlară din întreg județul, cu copii de la grădiniță până la clasa a XII - a. Deține și un internat unde sunt cazați aproape 100 de elevi. Fete în special, pentru că băieții au fost relocați într-un alt spațiu, din incinta Liceului Tehnologic ”Elie Radu”.
Directoarea uneia dintre cele mai mari fabrici a izbucnit: Am ajuns de râsul curcilor, să vină din Bangladesh să muncească în România și ai noștri să fugă
La întâlnirea care a avut loc p 26 octombrie la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) privind prețul la energie s-au abordat și alte teme. Managerii câtorva dintre cele mai mari companii din Botoșani au reclamat fiscalitatea excesivă pe care o practică Statul Român.
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT
O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.
Fostul director de la „Apă” demisie din companie după o carieră de 26 de ani: A fost primul meu loc de muncă
Demisia și-a produs efectele de la data de 1 noiembrie 2022.
Analiza comparativă privind rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României este doar parțial adevărată. De ce? Pentru că lipsește, probabil intenționat, un factor/element esențial: procentajul celor care au votat care, normal, ar trebui să pondereze aceste rezultate. Asta-i statistica, pentru cine o cunoaște.In al doilea rând, băi Ghimpule, citește ce ai scris și vei vedea că și tu ești tot neștiutor,precum i-ai acuzat pe alții. Vezi-ți bârna din ochii tăi ! Așa-i cinstit.
8 decembrie 2020, 16:33
grig, care este vestea buna?, cosmetizata analiza.........adevarul este ca psd, pnl, pmp, etc nu au facut decat sa iasa in fata cu aceiasi nestiutori de carte, flecari, fara experienta si rezultate, de ce nu vreti sa vedeti adevarul?, de aia nu au iesit oamenii la vot.......pt ca partidele vechi ies cu aceiasi.........nu invata nimic din trecut.............ca sa se improspateze ceva peste 4 ani, va sfatuiesc sa iesiti cu liste de oameni profesionisti, cu facultati pe bune, oameni care au facut ceva concret in viata.........daca nu aveti in partide din astia, vi se datoreaza, insa puteti atrage astfel de persoane, da na............pierdeti ciolanul voi astia nimenii cu pretentii..
8 decembrie 2020, 12:58
Vestea buna este ca pmp, cu dinozaurii popescu și ciubotaru, ca alde cu mafiotul tzurcanu și consoarta și psd-istii de la pro vor dispărea din viata politica. Cel puțin asa sper. Acum ma gândesc ca toți liceenii astia vor încerca să se lipească de alte formațiuni politice, ca altceva nu știu, dar poate vor lua eject.
8 decembrie 2020, 10:35
In sfarsit o veste buna pentru acest judet nenorocit de ciuma rosie de atata amar de vreme.
8 decembrie 2020, 08:34
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență 112, se deplasează o patrulă de Poliție sau de Jandarmerie la locul indicat iar aceștia iau măsurile legale, conform Legii 61/1991 pentru tulburarea liniștii și ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9192 lei
USD
Dolarul SUA
4.6852 lei
CHF
Francul elveţian
4.9737 lei
GBP
Lira sterlină
5.6962 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4209 lei
XAU
Gramul de aur
268.5155 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1854 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1512 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4303 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2022 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.6 o C
Dorohoi
6.6 o C
Bucecea
5.7 o C
Darabani
3.8 o C
Saveni
7.1 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.