Știrea zilei
Paradoxul alegerilor: Marele câștigător PSD s-a prăbușit de fapt în patru ani la Botoșani, marele pierzător PNL a rămas la același nivel – TABEL procente 2016 – 2020

Victoria clară obținută de PSD Botoșani la alegerile parlamentare de duminică ascunde însă o pierdere masivă de electorat, cea mai mare suferită de vreo organizație de partid din județ în ultimul ciclu electoral.

PSD pe cale să rămână fără 3 parlamentari din 7

 


Chiar dacă scorul social-democraților este ceva peste dublu față de cel al liberalilor, este totodată cu mult sub cel scos în urmă cu patru ani.


Pesediștii au pierdut la Botoșani, în patru ani, aproape o treime dintre votanți, de la peste 60% coborând la peste 40%.  


Iar asta se va resimți imediat în numărul de parlamentari pe care PSD Botoșani îi va trimite în noul Legislativ.


Dacă în urmă cu patru ani a avut șapte (doi senatori și cinci deputați), anul acesta vor avea probabil doar patru (un senator și trei deputați).

 

Liberalii vor avea ce au avut și până acum


În același timp, paradoxal, deși au pierdut fără drept de apel, liberalii au aproape aceleași rezultate ca la precedentul scrutin, scăderea fiind sub un procent la o cameră și peste 1 la cealaltă.


Stabilizarea PNL undeva la 20% este cât se poate de firească dacă ne gândim numai la faptul că listele depuse de partid la Botoșani au fost, în privința locurilor eligibile, aceleași ca în 2016, noutatea fiind doar că, Cristian Achiței și Costel Șoptică au făcut rocada.

 

USR e în jumătate față de media națională, dar are dublu la Botoșani față de 2016


Paradoxurile continuă și la USR-PLUS. Cu toate că alianța se află cam la jumătate față de media națională, în județ a reușit să obțină peste dublul scorului de la alegerile anterioare.


Ei bine, dacă adunăm procentele în plus ale USR-PLUS față de 2016 și scorul obținut de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, observăm că rezultă aproape procentele pierdute de PSD în ultimii patru ani.


Cum PNL are practic același scor, înseamnă că electoratul AUR, despre care mai toată lumea se întreabă de unde își are trage seva, provine de fapt în bună parte din foștii votanți ai PSD.

 

Pro România, partid care nu exista în 2016, a făcut pragul la Botoșani, dar degeaba însă pentru că partidul surogat născocit de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu special pentru scrutinul din 6 decembrie, nu a reușit să adune minim 5% la nivel național.

 

PMP face 3% indiferent de lideri și de candidați


Situația ar putea fi exact inversă la PMP, care a rămas în Botoșani la același nivel de 3% ca și la locale, ca și la parlamentarele din 2016, adică nu a făcut pragul, în schimb, cu ajutorul voturilor din străinătate, ar putea să îl atingă la nivel național.


Practic, indiferent de președinte, fie că au fost Mihai Țâbuleac, Dan Ionescu sau Corneliu Popescu și indiferent de candidați, de la consacrați la tineri, de la botoșăneni la importați din București, Partidul Mișcarea Populară nu reușește la Botoșani să iasă din 3 și ceva la sută.


 

Scoruri comparative la Senat

 

PARTIDPROCENT 2016PROCENT 2020DIFERENȚĂ
PSD61,59%44,01%- 17,58%
PNL20,72%20,05%- 0,67%
AURNu era înființat14,42% 
USR-PLUS3,01%7,72%+ 4,71%
Pro RomâniaNu era înființat5,67% 
PMP3,58%3,5%- 0,08


 

Scoruri comparative la Camera Deputaților

 

PARTIDPROCENT 2016PROCENT 2020DIFERENȚĂ
PSD61,48%43,10%- 18,38%
PNL20,64% 19,30% - 1,34
AURNu era înființat 14,47% 
USR-PLUS2,92%7,66%+ 4,74%
Pro RomâniaNu era înființat 5,85% 
PMP3,39% 3,6%+ 0,21

 

 

loading...
Botoșani a clipit la parlamentare! Niște anonimi au smuls mii de voturi de la botoșăneni și au zdrobit politicieni cu pretenții
Mii de botoșăneni s-au prezentat la urne și N-AU ȘTIUT cu cine să voteze

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Două complexuri comerciale și 8 blocuri cu penthouse la ultimul etaj construite pe locul unei foste fabrici de la Botoșani
Terenul care a intrat în circuitul privat de ani buni a rămas neutilizat o lungă perioadă de timp. În prezent, prin investiția complexă demarată de anul trecut pe etapă birocratică, putem vorbi despre o regenerare urbană la marginea orașului.
ANUL ACESTA va avea loc recensământul populației și locuințelor! Recenzare de acasă, din fața calculatorului și zile libere de la serviciu – VIDEO INTERVIU cu noutățile rundei 2022
Unul dintre cele mai importante evenimente din țara noastră este Recensământul General al Populației și Locuințelor, organizat din 10 în 10 ani. Practic, această culegere de date oferă informații exacte (nu estimate) privitoare la numărul real al populației rămasă în țară. Și al spațiilor de orice fel (industriale, locative, anexe etc).
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO
Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.
S-au ambalat degeaba: Bătălia pentru funcția de director la DSVSA Botoșani a ajuns la capitolul ”rămâne cum am stabilit”
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani rămâne pentru o perioadă nedeterminată cu același conducător. Aceasta cu toate că în luna decembrie a anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a programat de două ori un concurs pentru ocuparea funcției de director.
POVESTEA numirii managerului de la „Ambulanță”, de la propuneri la planuri de viitor: Cum m-am hotărât? Într-o noapte! VIDEO
Este medic și vine din Republica Moldova. A cunoscut Botoșaniul începând să trateze pacienți de la sate și s-a regăsit mai apoi în colectivul de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA), unde lucrează de un deceniu.
Bărbați celebri care și-au găsit dragostea la Botoșani: Trăim o iubire așa de mare, încât asta mă face să fiu și mai puternic și mai încrezător decât aș fi crezut vreodată
Ne-am obișnuit cu vedete construite pe calapodul televiziunilor, pe criterii strict conectate la ratingul-rege dătător de audiențe, pe de o parte, sau de vremelnică popularitate, de cealaltă parte. Există însă și persoane publice al căror statut de vedetă se datorează muncii susținute, talentului atent și îndelung lucrat. Paradoxal, deși se bucură de notorietate, viața lor este învăluită într-o discreție uneori dusă la extrem.
LA MULȚI ANI, Botoșani! Trecerea dintre ani între focul de artificii și liniștea rugăciunii, sute de oameni în stradă şi în biserici – GALERIE FOTO&VIDEO
Mii de botoșăneni au ieșit în stradă, pentru a petrece împreună momentul trecerii în anul 2022. După îndelunga perioadă de restricții, oamenii au simțit din nou descătușarea bucuriei. Nu puțini au fost cei pe care noul an i-a găsit în rugăciune.
Botoșănenii care ne-au părăsit în 2021: Candelă pentru cei plecați, spre neuitare
2021 lasă în urmă durere și multe lacrimi. Ne-au părăsit oameni dragi, am pierdut preoți, medici, istorici, artiști. Dar mai ales profesori. Șiruri de lumânări aprinse în acest an pe altarul școlii botoșănene. 2021 a fost, parcă, un doliu nesfârșit.
Marea coaliție PNL – PSD plesnește deja la municipiu, primarul la mâna a trei debutanți pentru un munte de bani după ce liberalii iar s-au enervat
Aleșii de la municipiu se întâlnesc miercuri în ședință extraordinară, iar primul punct de pe ordinea de zi îl reprezintă stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor.
Loading...
Botoșănenii și Crăciunul în comunism: Povești la gura sobei despre copilăriile petrecute între Moș Crăciun și Moș Gerilă
În a treia zi de Crăciun, Botoșăneanul vă oferă o poveste. Deopotrivă pentru cei mici și pentru cei mari. O poveste cu oameni care au trăit anii gri, cenușii, anii mirosind a portocală adusă de Moș Gerilă. Avem astăzi - la gura sobei - un preot, actori, profesori, o scriitoare, o neostenită bibliotecară, un om de teatru și de cuvânt.
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi
Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră. 
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO
El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.
Mese îmbelșugate de sărbători, un medic nutriționist de la Botoșani vine cu sfaturi pentru lăcomia din aceste zile: Deviza ar trebui să fie cumpătarea
Gospodinele au gătit în această perioadă sarmale, fripturi și o mulțime de alte mâncăruri tradiționale. Și nu de puține ori botoșănenii ajung la spital cauza excesului de mâncare sau alcool.
Un concert ALTFEL pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani: Un frac nonconformist, colinde, muzica Mariei Tănase și multă culoare – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.
Loading...
EXCLUSIV: O avocată și un inginer pregătiți pentru funcțiile de subprefect de la Botoșani
Prima rundă de negocieri din cadrul coaliției de guvernare PNL - PSD – UDMR a fost încheiată prin repartizarea politică a funcțiilor de prefecți și subprefecți.
Depozitul de 10 milioane de euro al județului, pe cale să rămână fără autorizație după pierderea unui proces cu o miză extraordinară
Depozitul ecologic de deșeuri pentru care Uniunea Europeană a oferit o sumă nerambursabilă de 10 milioane de euro a fost inaugurat în 2013.În prezent, la mai puțin de un deceniu de la deschidere, rampa de gunoi este la un mic pas să fie închisă forțat.
„Dușmanul invizibil din spital”: Sute de botoșăneni infectați cu bacterii în timp ce erau internați la Mavromati
Infecțiile nosocomiale rămân o problemă de mare actualitate, iar specialiștii susțin că în orice spital există astfel de cazuri. Important este ca aceste infecții intraspitalicești să fie tratate și raportate.
Primul bal după doi ani: profitul a explodat în pandemie la Botoșani, oamenii de afaceri s-au sărbătorit cu premii, muzică aleasă, mâncăruri și băuturi fine – GALERIE FOTO
După un an de pauză, cauzat de pandemie, Balul Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a bifat o nouă ediție. A 28 – a întâlnire a antreprenorilor botoșăneni la Topul Județean al Firmelor nu a mai fost însă chiar un bal. Și aceasta tocmai din cauza situației sanitare, intrarea făcându-se de altfel doar în baza certificatului verde.
Președintele clubului de handbal al orașului transportat inconștient la spital, echipa interzisă la Polivalentă pentru o datorie infimă
Refuzul fotbaliștilor de la Gaz Metan Mediaș de a alerga în startul meciului disputat cu FC Botoșani pe motiv că nu și-au primit salariile nu a fost singurul lucru ieșit din comun întâmplat miercuri în sportul botoșănean.
Focuri de armă în codrii lui Eminescu, bărbați cu puști observați pe aleea care duce spre Lacul cu Nuferi – GALERIE FOTO
Împușcăturile au răsunat în mini-vacanța prilejuită de Ziua Națională a României într-o zi de sâmbătă. În zona lacului eminescian de la Ipotești au putut fi observați mai mulți bărbați cu puști de vânătoare în mâini. Turiștii din apropiere au ascultat nedumeriți, în acest timp, focurile de armă care s-au auzit în pădurea din comuna Mihai Eminescu.
Analiza comparativă privind rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României este doar parțial adevărată. De ce? Pentru că lipsește, probabil intenționat, un factor/element esențial: procentajul celor care au votat care, normal, ar trebui să pondereze aceste rezultate. Asta-i statistica, pentru cine o cunoaște.In al doilea rând, băi Ghimpule, citește ce ai scris și vei vedea că și tu ești tot neștiutor,precum i-ai acuzat pe alții. Vezi-ți bârna din ochii tăi ! Așa-i cinstit.
8 decembrie 2020, 16:33
grig, care este vestea buna?, cosmetizata analiza.........adevarul este ca psd, pnl, pmp, etc nu au facut decat sa iasa in fata cu aceiasi nestiutori de carte, flecari, fara experienta si rezultate, de ce nu vreti sa vedeti adevarul?, de aia nu au iesit oamenii la vot.......pt ca partidele vechi ies cu aceiasi.........nu invata nimic din trecut.............ca sa se improspateze ceva peste 4 ani, va sfatuiesc sa iesiti cu liste de oameni profesionisti, cu facultati pe bune, oameni care au facut ceva concret in viata.........daca nu aveti in partide din astia, vi se datoreaza, insa puteti atrage astfel de persoane, da na............pierdeti ciolanul voi astia nimenii cu pretentii..
8 decembrie 2020, 12:58
Vestea buna este ca pmp, cu dinozaurii popescu și ciubotaru, ca alde cu mafiotul tzurcanu și consoarta și psd-istii de la pro vor dispărea din viata politica. Cel puțin asa sper. Acum ma gândesc ca toți liceenii astia vor încerca să se lipească de alte formațiuni politice, ca altceva nu știu, dar poate vor lua eject.
8 decembrie 2020, 10:35
In sfarsit o veste buna pentru acest judet nenorocit de ciuma rosie de atata amar de vreme.
8 decembrie 2020, 08:34
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
”Trebuie să fii prezent, implicat și fără emoții. Dar cei care vin fără pic de emoții devin cam aroganți, oamenii mult prea încrezători devin mai antipatici și e greu de lucrat cu ei. Fiecare leu are propriile indicative dup ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.2 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
1.5 o C
Darabani
0.6 o C
Saveni
2.2 o C
Ştefăneşti
4.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.