Știrea zilei
Paradoxul alegerilor: Marele câștigător PSD s-a prăbușit de fapt în patru ani la Botoșani, marele pierzător PNL a rămas la același nivel – TABEL procente 2016 – 2020

Victoria clară obținută de PSD Botoșani la alegerile parlamentare de duminică ascunde însă o pierdere masivă de electorat, cea mai mare suferită de vreo organizație de partid din județ în ultimul ciclu electoral.

PSD pe cale să rămână fără 3 parlamentari din 7

 


Chiar dacă scorul social-democraților este ceva peste dublu față de cel al liberalilor, este totodată cu mult sub cel scos în urmă cu patru ani.


Pesediștii au pierdut la Botoșani, în patru ani, aproape o treime dintre votanți, de la peste 60% coborând la peste 40%.  


Iar asta se va resimți imediat în numărul de parlamentari pe care PSD Botoșani îi va trimite în noul Legislativ.


Dacă în urmă cu patru ani a avut șapte (doi senatori și cinci deputați), anul acesta vor avea probabil doar patru (un senator și trei deputați).

 

Liberalii vor avea ce au avut și până acum


În același timp, paradoxal, deși au pierdut fără drept de apel, liberalii au aproape aceleași rezultate ca la precedentul scrutin, scăderea fiind sub un procent la o cameră și peste 1 la cealaltă.


Stabilizarea PNL undeva la 20% este cât se poate de firească dacă ne gândim numai la faptul că listele depuse de partid la Botoșani au fost, în privința locurilor eligibile, aceleași ca în 2016, noutatea fiind doar că, Cristian Achiței și Costel Șoptică au făcut rocada.

 

USR e în jumătate față de media națională, dar are dublu la Botoșani față de 2016


Paradoxurile continuă și la USR-PLUS. Cu toate că alianța se află cam la jumătate față de media națională, în județ a reușit să obțină peste dublul scorului de la alegerile anterioare.


Ei bine, dacă adunăm procentele în plus ale USR-PLUS față de 2016 și scorul obținut de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, observăm că rezultă aproape procentele pierdute de PSD în ultimii patru ani.


Cum PNL are practic același scor, înseamnă că electoratul AUR, despre care mai toată lumea se întreabă de unde își are trage seva, provine de fapt în bună parte din foștii votanți ai PSD.

 

Pro România, partid care nu exista în 2016, a făcut pragul la Botoșani, dar degeaba însă pentru că partidul surogat născocit de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu special pentru scrutinul din 6 decembrie, nu a reușit să adune minim 5% la nivel național.

 

PMP face 3% indiferent de lideri și de candidați


Situația ar putea fi exact inversă la PMP, care a rămas în Botoșani la același nivel de 3% ca și la locale, ca și la parlamentarele din 2016, adică nu a făcut pragul, în schimb, cu ajutorul voturilor din străinătate, ar putea să îl atingă la nivel național.


Practic, indiferent de președinte, fie că au fost Mihai Țâbuleac, Dan Ionescu sau Corneliu Popescu și indiferent de candidați, de la consacrați la tineri, de la botoșăneni la importați din București, Partidul Mișcarea Populară nu reușește la Botoșani să iasă din 3 și ceva la sută.


 

Scoruri comparative la Senat

 

PARTIDPROCENT 2016PROCENT 2020DIFERENȚĂ
PSD61,59%44,01%- 17,58%
PNL20,72%20,05%- 0,67%
AURNu era înființat14,42% 
USR-PLUS3,01%7,72%+ 4,71%
Pro RomâniaNu era înființat5,67% 
PMP3,58%3,5%- 0,08


 

Scoruri comparative la Camera Deputaților

 

PARTIDPROCENT 2016PROCENT 2020DIFERENȚĂ
PSD61,48%43,10%- 18,38%
PNL20,64% 19,30% - 1,34
AURNu era înființat 14,47% 
USR-PLUS2,92%7,66%+ 4,74%
Pro RomâniaNu era înființat 5,85% 
PMP3,39% 3,6%+ 0,21

 

 

loading...
Botoșani a clipit la parlamentare! Niște anonimi au smuls mii de voturi de la botoșăneni și au zdrobit politicieni cu pretenții
Mii de botoșăneni s-au prezentat la urne și N-AU ȘTIUT cu cine să voteze

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO
Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.
Poliția Locală dată în judecată de un angajat pentru mai puțin de 200 de lei
Cazurile în care angajații din sistemul bugetar sunt sancționați disciplinar sunt mai rare la Botoșani.
Analiza comparativă privind rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României este doar parțial adevărată. De ce? Pentru că lipsește, probabil intenționat, un factor/element esențial: procentajul celor care au votat care, normal, ar trebui să pondereze aceste rezultate. Asta-i statistica, pentru cine o cunoaște.In al doilea rând, băi Ghimpule, citește ce ai scris și vei vedea că și tu ești tot neștiutor,precum i-ai acuzat pe alții. Vezi-ți bârna din ochii tăi ! Așa-i cinstit.
8 decembrie 2020, 16:33
grig, care este vestea buna?, cosmetizata analiza.........adevarul este ca psd, pnl, pmp, etc nu au facut decat sa iasa in fata cu aceiasi nestiutori de carte, flecari, fara experienta si rezultate, de ce nu vreti sa vedeti adevarul?, de aia nu au iesit oamenii la vot.......pt ca partidele vechi ies cu aceiasi.........nu invata nimic din trecut.............ca sa se improspateze ceva peste 4 ani, va sfatuiesc sa iesiti cu liste de oameni profesionisti, cu facultati pe bune, oameni care au facut ceva concret in viata.........daca nu aveti in partide din astia, vi se datoreaza, insa puteti atrage astfel de persoane, da na............pierdeti ciolanul voi astia nimenii cu pretentii..
8 decembrie 2020, 12:58
Vestea buna este ca pmp, cu dinozaurii popescu și ciubotaru, ca alde cu mafiotul tzurcanu și consoarta și psd-istii de la pro vor dispărea din viata politica. Cel puțin asa sper. Acum ma gândesc ca toți liceenii astia vor încerca să se lipească de alte formațiuni politice, ca altceva nu știu, dar poate vor lua eject.
8 decembrie 2020, 10:35
In sfarsit o veste buna pentru acest judet nenorocit de ciuma rosie de atata amar de vreme.
8 decembrie 2020, 08:34
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9050 lei
USD
Dolarul SUA
4.7905 lei
CHF
Francul elveţian
5.0290 lei
GBP
Lira sterlină
5.8089 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5518 lei
XAU
Gramul de aur
275.5907 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2493 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2427 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3482 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7290 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2002 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6592 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.4 o C
Dorohoi
21.3 o C
Bucecea
23.0 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
34.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.