Știrea zilei
Muncă în disperare pentru terminarea lucrărilor la Unitatea de Urgențe și salvarea cât mai multor oameni: Facem tot posibilul - VIDEO & GALERIE FOTO în PREMIERĂ
  • Cea mai importantă unitate de urgență funcționează în prezent într-un spațiu improvizat, la limita de avarie.
  • Vechiul sediu se află în plin proces de modernizare, iar firma care realizează lucrările este pe cale să dărâme un record al investițiilor de la Botoșani.

Lucrări deschise la mărțișor, încheiate la colinde!

 

Pe data de 1 martie 2021 era deschis șantierul de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) al Spitalului Județean de Urgență Mavromati.

 

Înainte de a se semna ordinul de începere a lucrărilor, au existat mai multe ședințe premergătoare în care a fost nevoie de asumare și luarea unei decizii extreme: „se pot amâna lucrările care «au picat» în plină criză sanitară?”. Era vorba totuși despre un proiect european de aproape 2 milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană pentru modernizarea și dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primiri Urgențe.

 

Decizia a fost de realizare a investiției, pentru a nu se pierde banii europeni. Într-un context în care fondurile sunt secătuite de pandemie.

 

Ritmul privaților poate fi transpus în lucrările cu statul?

 

- Da!

 

1 martie, așadar, deschiderea șantierului, termen de realizare 2 ani.

 

Compania Conest este liderul asocierii de firme care a fost declarată câștigătoare la licitația organizată de Consiliul Județean Botoșani. Și ai cărei administratori au promis că vor realiza investiția până la finalul anului. În doar 9 luni din contractul total de 2 ani.

 

Se prea poate ca aceasta să fie una dintre premierele bifate la Botoșani, în categoria investițiilor realizate de un organ de stat. Pentru că statul deja și-a luat „lecțiile” de la privații care ridică blocuri sau hipermarketuri în termene care înseamnă luni, nu neapărat ani. 

 

Dimineața zilei de 2 noiembrie 2021...

 

Pe șantierul de la UPU Botoșani este forfotă. Într-o construcție metalică amplasată temporar în curtea spitalului se află șefii echipajelor de muncitori, printre care și inginerul care este responsabil de lucrări. Mihai Flutur se află în fața unor planșe cu tot felul de date tehnice și se asigură că ritmul de lucru rămâne unul susținut.

 

 

„Nu doar că am promis că ne dorim să finalizăm până la 31 decembrie 2021 lucrările la UPU, ci facem tot posibilul să terminăm. Dacă partea de finanțare decurge normal, nu ar trebui să fie probleme”, sunt asigurările pe care le oferă.

 

Ne introduce într-un scurt tur al clădirii în care va funcționa unitatea modernă de primire a urgențelor. Și face pe scurt un rezumat al lucrărilor realizate și al celor rămase de făcut:

 

„Mai avem compartimentările uscate cu pereți de rigips, pardoseli și tavane. Și partea de instalații medicale propriu zise, ventilările”.

 

„La lucrări exterioare, am montat tâmplăria, închidem glafurile, săptămâna viitoare o să dăm decorul pe fațadă. O să trebuiască să acoperim tunelul, dar nu este mare lucru”.

 

Spre deosebire de fosta UPU, cea viitoare va avea și un etaj, unde vor fi amenajate o sală generoasă pentru ședințe, dar și vestiare pentru cadrele medicale.

 

Estimare stadiu fizic al lucrărilor de execuție 2.11.2021: 65%

 

- Structură de rezistență – 95%

- Infrastructură instalații electrice, sanitare, gaze medicale și curenți slabi - 90%

- Tencuieli brute exterioare – 75%

- Tencuieli brute interioare – 75%

- Compartimentări interioare – 65%

 

Inginerul Mihai Flutur ne explică faptul că în prezent se execută ultimele lucrări la exterior, glafurile de după montarea geamurilor, urmând ca săptămâna viitoare, în funcție de evoluția vremii, să se realizeze tencuiala decorativă.

 

Se lucrează la finisajele interioare, urmând ca într-un interval de timp de aproximativ două săptămâni să demareze echiparea adecvată a spațiilor cu corpuri iluminat, prize electrice/voce-date, dar și radiatoare.
 

În paralel, s-au demarat procedurile de achiziție pentru dotări. Echipamentele radiologice, în valoare de peste jumătate de milion de lei, au fost achiziționate, în timp ce alte loturi de echipamente și mobilier sunt în diferite stadii de achiziție, respectiv licitații sau evaluarea ofertelor.

 

„Echipa de proiect, împreună cu specialiștii din spital, monitorizează îndeaproape lucrările, adaptând proiectul cerințelor ce țin de situația pandemică pe care o traversăm. În ultima ședință ordinară a Consiliului Județean am suplimentat sumele alocate realizării proiectului în conformitate cu Ordonanța 15, care prevede majorarea contractelor de lucrări din cauza scumpirii materialelor de construcție. Avem determinarea de a finaliza cât mai rapid acest proiect și de a găsi soluțiile ca noua Unitate de Primire a Urgențelor să poată fi dată în folosință cât mai repede”

Doina Federovici, președinte CJ Botoșani

 

589.300 de lei

a fost suplimentarea alocată pentru lucrările de la UPU Botoșani, la solicitarea constructorului.

 

Fondurile de 8,6 milioane de lei pentru modernizarea UPU au fost atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

 

Conform proiectului. lucrările de modernizare presupun extinderea fostei clădiri cu una nouă, care va avea o suprafață totală de aproape 325 metri pătrați și un regim de înălțime P+1.

 

loading...
S-au terminat banii pentru noul UPU de la spital, consilierii reuniți de urgență pentru alocarea de noi fonduri – DOCUMENT
Disperare în spitale, medicii șefi au izbucnit la Prefectură: Se moare pe capete, scapă cine poate / Suntem depășiți și trebuie să recunoaștemVIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ANUL ACESTA va avea loc recensământul populației și locuințelor! Recenzare de acasă, din fața calculatorului și zile libere de la serviciu – VIDEO INTERVIU cu noutățile rundei 2022
Unul dintre cele mai importante evenimente din țara noastră este Recensământul General al Populației și Locuințelor, organizat din 10 în 10 ani. Practic, această culegere de date oferă informații exacte (nu estimate) privitoare la numărul real al populației rămasă în țară. Și al spațiilor de orice fel (industriale, locative, anexe etc).
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO
Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.
S-au ambalat degeaba: Bătălia pentru funcția de director la DSVSA Botoșani a ajuns la capitolul ”rămâne cum am stabilit”
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani rămâne pentru o perioadă nedeterminată cu același conducător. Aceasta cu toate că în luna decembrie a anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a programat de două ori un concurs pentru ocuparea funcției de director.
POVESTEA numirii managerului de la „Ambulanță”, de la propuneri la planuri de viitor: Cum m-am hotărât? Într-o noapte! VIDEO
Este medic și vine din Republica Moldova. A cunoscut Botoșaniul începând să trateze pacienți de la sate și s-a regăsit mai apoi în colectivul de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA), unde lucrează de un deceniu.
Bărbați celebri care și-au găsit dragostea la Botoșani: Trăim o iubire așa de mare, încât asta mă face să fiu și mai puternic și mai încrezător decât aș fi crezut vreodată
Ne-am obișnuit cu vedete construite pe calapodul televiziunilor, pe criterii strict conectate la ratingul-rege dătător de audiențe, pe de o parte, sau de vremelnică popularitate, de cealaltă parte. Există însă și persoane publice al căror statut de vedetă se datorează muncii susținute, talentului atent și îndelung lucrat. Paradoxal, deși se bucură de notorietate, viața lor este învăluită într-o discreție uneori dusă la extrem.
LA MULȚI ANI, Botoșani! Trecerea dintre ani între focul de artificii și liniștea rugăciunii, sute de oameni în stradă şi în biserici – GALERIE FOTO&VIDEO
Mii de botoșăneni au ieșit în stradă, pentru a petrece împreună momentul trecerii în anul 2022. După îndelunga perioadă de restricții, oamenii au simțit din nou descătușarea bucuriei. Nu puțini au fost cei pe care noul an i-a găsit în rugăciune.
Botoșănenii care ne-au părăsit în 2021: Candelă pentru cei plecați, spre neuitare
2021 lasă în urmă durere și multe lacrimi. Ne-au părăsit oameni dragi, am pierdut preoți, medici, istorici, artiști. Dar mai ales profesori. Șiruri de lumânări aprinse în acest an pe altarul școlii botoșănene. 2021 a fost, parcă, un doliu nesfârșit.
Marea coaliție PNL – PSD plesnește deja la municipiu, primarul la mâna a trei debutanți pentru un munte de bani după ce liberalii iar s-au enervat
Aleșii de la municipiu se întâlnesc miercuri în ședință extraordinară, iar primul punct de pe ordinea de zi îl reprezintă stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor.
Botoșănenii și Crăciunul în comunism: Povești la gura sobei despre copilăriile petrecute între Moș Crăciun și Moș Gerilă
În a treia zi de Crăciun, Botoșăneanul vă oferă o poveste. Deopotrivă pentru cei mici și pentru cei mari. O poveste cu oameni care au trăit anii gri, cenușii, anii mirosind a portocală adusă de Moș Gerilă. Avem astăzi - la gura sobei - un preot, actori, profesori, o scriitoare, o neostenită bibliotecară, un om de teatru și de cuvânt.
Loading...
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi
Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră. 
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO
El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.
Mese îmbelșugate de sărbători, un medic nutriționist de la Botoșani vine cu sfaturi pentru lăcomia din aceste zile: Deviza ar trebui să fie cumpătarea
Gospodinele au gătit în această perioadă sarmale, fripturi și o mulțime de alte mâncăruri tradiționale. Și nu de puține ori botoșănenii ajung la spital cauza excesului de mâncare sau alcool.
Un concert ALTFEL pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani: Un frac nonconformist, colinde, muzica Mariei Tănase și multă culoare – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.
EXCLUSIV: O avocată și un inginer pregătiți pentru funcțiile de subprefect de la Botoșani
Prima rundă de negocieri din cadrul coaliției de guvernare PNL - PSD – UDMR a fost încheiată prin repartizarea politică a funcțiilor de prefecți și subprefecți.
Loading...
Depozitul de 10 milioane de euro al județului, pe cale să rămână fără autorizație după pierderea unui proces cu o miză extraordinară
Depozitul ecologic de deșeuri pentru care Uniunea Europeană a oferit o sumă nerambursabilă de 10 milioane de euro a fost inaugurat în 2013.În prezent, la mai puțin de un deceniu de la deschidere, rampa de gunoi este la un mic pas să fie închisă forțat.
„Dușmanul invizibil din spital”: Sute de botoșăneni infectați cu bacterii în timp ce erau internați la Mavromati
Infecțiile nosocomiale rămân o problemă de mare actualitate, iar specialiștii susțin că în orice spital există astfel de cazuri. Important este ca aceste infecții intraspitalicești să fie tratate și raportate.
Primul bal după doi ani: profitul a explodat în pandemie la Botoșani, oamenii de afaceri s-au sărbătorit cu premii, muzică aleasă, mâncăruri și băuturi fine – GALERIE FOTO
După un an de pauză, cauzat de pandemie, Balul Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a bifat o nouă ediție. A 28 – a întâlnire a antreprenorilor botoșăneni la Topul Județean al Firmelor nu a mai fost însă chiar un bal. Și aceasta tocmai din cauza situației sanitare, intrarea făcându-se de altfel doar în baza certificatului verde.
Președintele clubului de handbal al orașului transportat inconștient la spital, echipa interzisă la Polivalentă pentru o datorie infimă
Refuzul fotbaliștilor de la Gaz Metan Mediaș de a alerga în startul meciului disputat cu FC Botoșani pe motiv că nu și-au primit salariile nu a fost singurul lucru ieșit din comun întâmplat miercuri în sportul botoșănean.
Focuri de armă în codrii lui Eminescu, bărbați cu puști observați pe aleea care duce spre Lacul cu Nuferi – GALERIE FOTO
Împușcăturile au răsunat în mini-vacanța prilejuită de Ziua Națională a României într-o zi de sâmbătă. În zona lacului eminescian de la Ipotești au putut fi observați mai mulți bărbați cu puști de vânătoare în mâini. Turiștii din apropiere au ascultat nedumeriți, în acest timp, focurile de armă care s-au auzit în pădurea din comuna Mihai Eminescu.
S-au înțeles! Consiliul Județean, gata să plătească 658.000 de euro unei firme private pentru o clădire simbol din centrul orașului – FOTOGALERIE
Plenul Consiliului Județean se întrunește marți în ședință extraordinară, iar unul dintre cele trei puncte de pe ordinea de zi îl reprezintă ”Proiectul de hotărâre privind aprobarea achiziționării bunului imobil monument istoric Casa Moscovici, situat în municipiul Botoșani, Calea Națională nr. 62”.
"Dorel", in Romania, face treaba de mantuiala cand lucreaza in ritmul lui. Sa vedeti acum, grabit, ce minunti scoate. Efectele le vom vedea pana in primavara. Pentru alta categorie de bolnavi nu au facut asa ceva, nu au investit, nu s-au extins. O dementa colectiva.
3 noiembrie 2021, 08:00
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.2 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
4.5 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
5.6 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.